Het gevoel van eigenwaarde is nog niet voldoende. Het pak gaat niet aan bij ons oudste pleegkind. Bij onze oudste pleegkind is het thema gevoel van eigenwaarde een terugkerend onderwerp. Ook nu met de naderende kerstviering staat onze pleegzoon nog niet voldoende sterk om het prachtige pak aan te trekken. Het pak ligt in de hoek en met makkelijke zittende kleding gaat hij naar de kerstviering. Dit is wat het is. We accepteren het. Vandaag past het pak niet met hoe hij zich voelt en dat is verder prima. Dit standpunt innemen is niet zo makkelijk en er is ook een kant die een punt wil maken. Maar dat werkt nu niet. In dit blog deel ik onze ervaringen met het versterken van eigenwaarde van ons pleegkind en ik hoop dat jij er ook iets aan hebt.
Een prachtig pak voor de kerstviering op school
Jij mag er helemaal zijn en we gunnen je dat jij er mooi mag uit zien, zeker vandaag op de kerstviering. We kennen allemaal wel die reclame van het bekende merk met smeerseltjes en de uitspraak ”je bent het waard”. Een keertje gek doen en jezelf in de watten leggen. De reclame is natuurlijk ook bedoeld zodat je lekker veel uitgeeft aan je zelf. Het gaat hier om eigenwaarde. Kerstviering is dan ook een perfect moment om jezelf mooi te maken met prachtige kleding. We schaffen een mooi pak aan met alles erop en eraan. Thuis trekt hij alles aan, maakt mooie foto’s voor zijn instagram die hij wil delen, en hij voelt zich van binnenuit echt trots en heel veel waarde. Het gevoel van eigenwaarde is gegroeid. Missie geslaagd dachten we. Maar het is natuurlijk nog geen kerstviering.
Dan sta je niet meer sterk
De aanloop naar de kerstviering is natuurlijk heel spannend. Onze pleegzoon is de laatste dagen steeds meer onrustig en vooral moe. School hakt er deze dagen gewoon in. Op het moment zelf wil het pak onder geen beding aan. Het friemelt en zit niet lekker en het beland in een hoek. Voor veel jongens is het comfort van kleding belangrijk. We begrijpen de fratsen die er nu komen en laten het los. Dit vraagt overigens heel veel van ons. Adem in adem uit en geduld.
Het gaat er nu om dat hij op de kerstviering beland en dat is onze missie voor nu. Het pak wordt uiteindelijk niet gedragen en beland in een hoek. Gevoelens van wat zonde van het geld en zo schieten door mijn hoofd en ik weet ze gelukkige binnen te houden. Toch heeft het veel betekend dat hij pak heeft aan gehad, ook al lukt het nu even niet. Onvoorwaardelijke acceptatie is dat wat nu helpt.
Het gevoel van eigenwaarde
Het gevoel van eigenwaarde gaat om zelfwaarde, zelfrespect het beeld we van ons zelf. Voor onze pleegjongens is dit telkens het een terugkerend thema. Daar waar we kunnen laten we ze voelen hoe waardevol ze zijn. Dat is echt wel lastig en vaak is de drempel te hoog om zich over te geven. Ik vergelijk dit gevoel met dat je misschien wel eens hebt gevoeld wanneer je in een luxe restaurant plaats neemt. Ze vervolgens van alles lekkers voor je neerzetten en dat je niet goed weet of je het mag eten of dat er later nog een gigantische rekening komt. Je overgeven en je laten verwennen vraagt om sterk te staan.
De pleegzorg dag in de Happiefabriek, zo noemen onze kinderen het, in Utrecht was ook zo’n fantastisch event. Even naar de kapper, een massage in een hangmat je laten mooi maken. Het ontvangen is voor onze jongens gewoon een ontzettend moeilijk proces. Dit heeft gewoon te maken met dat het gevoel van eigenwaarde nog meer mag worden versterkt. Dat is een proces. Het jaar daarop trekt hij wel het pak aan.
Succesvol het gevoel van eigenwaarde versterken
Het gevoel van eigenwaarde versterken kan natuurlijk op verschillende manieren Hieronder deel ik een aantal manier die ons hebben geholpen en zodat jij ook kan kijken of ze voor jou ook van waarde zijn.
Betrokkenheid bij besluitvorming:
We betrekken onze pleegzoon bij beslissingen, zoals het kiezen van het pak. Keuzes geven vergroot de kans op succes. Hij had de regie in het pak, van stof tot kleur, en dat het lekker zit. Het is wel de kant met zelfvertrouwen die het pak aantrekt en als later de kant aan het woord is die minder sterk staat dan loopt het als nog anders. Het versterken van eigen waarde is een proces en iedere stap is goud waard.
Onvoorwaardelijke acceptatie:
Accepteren dat je kind het pak niet wil dragen zonder er een groot punt van te maken is cruciaal. Het kind heeft vast een goede reden voor deze keuze. Het geld uitgeven, wetende dat je kind dit waardeert, is ook een waardevolle ervaring. Een tweede waardevolle ervaring is het volledig accepteren van je pleegkind zoals het is. Hiermee versterk je ook eigen waarde en je pleegkind voelt de liefde echt onvoorwaardelijk.
Zelfreflectie stimuleren:
Wij stimuleren zelfreflectie waar het kan. Zo kan onze pleegzoon nadenken over prestaties en ervaringen. We helpen hem bewust te worden van zijn sterke punten en succesmomenten, en begeleiden hem bij het begrijpen van zichzelf. Een belangrijke boodschap die we overbrengen, is dat hij altijd een keuze heeft, ook al lukken de dingen die hij of wij zouden willen nog niet altijd.
Zelfexpressie aanmoedigen:
Regelmatig geven we positieve feedback over zijn sterke kanten. We focussen op zijn sterke kanten en prestaties en benadrukken dat deze eigenschappen bijdragen aan zijn waarde als mens. Juist daar waar hij zich laat zien in dansen, zingen of creatief zijn we proberen hem te zien en te waarderen. De kunst van je podium pakken is spannend. We zien hem groeien en moedigen hem aan. Toe maar, doe maar, ga maar.
Verder lezen
Ik hoop dat dit blog je opnieuw inspireert en dat jij het gevoel van eigen waarde en zelfbeeld van je kan ook weer verder kan versterken. Op mijn website kun je al mijn andere pleegzorg verhalen en kinderpsycholoog, blogartikelen bekijken.