``` ```

Pleegouder zijn: een bijzondere positie ten opzichte van het kind. Bijzonder want na vandaag verandert jouw wereld en dat van ons. We weten nog niet precies wat en hoe en jij ook niet. Maar jij komt namelijk net kijken in de wereld en wij kijken net in de wereld die pleegzorg heet. Juridisch en biologisch zijn we niets we zijn van elkaar. Vorige week hebben we al even kennisgemaakt met je mama en papa en we hebben zelf een echo gekregen van ze. Nog een paar dagen en dan wordt je geboren.

Wachten duurt lang en is best wel moeilijk

Nu is het wachten op een belletje van de voogd. De afgelopen week was het een nogal een geregel. In een week hebben we de gehele babykamer ingericht. Die is klaar. Pleegouder zijn: een bijzondere positie ten opzichte van het kind. Maar we zijn direct na het belletje van pleegzorg aan de slag gaan. Nu is het wachten want je komt later dan gepland. Dan horen we maar niets van de voogd. We kijken naar de klok en denken: hoe zou het met je gaan?

Dan appt je papa ons. De spanning werd hem te veel en van alles mensen die er zijn appt hij ons. Direct is het duidelijk hoe bijzonder onze positie is. Alle spanning van dagen komt er bij hem uit. Maar dan appt hij ons dat het goed is. Je bent er en gezond. Vermoedelijk zijn we nu pleegouder. Dan is er stilte. De volgende dag belt de gezinscoach dat we welkom zijn om kennis te maken met je in het ziekenhuis.

De positie van pleegouders alles behalve duidelijk

De positie van pleegouders is best wel ingewikkeld hier. Omgaan met deze onduidelijkheid is ook echt voor een hele moeilijke geweest. Duidelijkheid is er aan begin niet. Hoe zit het in onze situatie precies? De biologische ouders hebben pleegzorg vrijwillig aangevraagd en er is een voogd aangesteld. Zo is het hier gegaan en in andere verhalen kan het helemaal anders zijn. Dat is ook pleegzorg. Formeel zijn we nog helemaal niets van ons pleegkind. Ouders hebben gezag de voogd stuurt bij. In de eerste dagen is het heel wat overleggen en met elkaar zoeken naar een passende manier. Pleegouder zijn: een bijzondere positie ten opzichte van het kind.

Verder lezen

Lees hier het gehele artikel

Wil je meer lezen over kinderen en boos gedrag. Ik heb een e-book geschreven met 25 weetjes om boosheid bij kinderen beter te begrijpen. Vraag het hier aan.

```