``` ```

Samen met je pleegkind in de vakantie de wereld ontdekken. Vakantie is super fijn maar ook spannend, zeker voor pleegkinderen. Onze pleegkinderen kunnen zo in eens uit evenwicht zijn. In de vakantie is alles anders. In dit blog neem ik je mee met onze vakantieavonturen. Vakantie vieren en wat zien van de wereld is voor ons heel belangrijk. Dat was ook al voor de komst van pleegkinderen Het liefst trekken we rond van de ene plek naar de andere plek. We gaan voor avontuur: het liefst in de tent, maar ook een Bed & Breakfast of een huisje. Vliegen of met de auto: we zijn het liefst zo vrij mogelijk. Dat vinden we fijn. Met de komst van pleegkinderen wordt de vakantie anders en toch ook weer niet.

Gaan jullie mee kamperen?

Op vakantie met je pleegkind super belangrijk. Maar wanneer is het eerste moment om samen met je pleegkind op vakantie te gaan? Onze oudste is drie maanden en wij staan helemaal in de overleefstand. De eerste maanden waren gewoon niet gemakkelijk: weinig slaap, veel huilen en we stonden continu aan. Na drie maanden beginnen we net wat te landen. Dan komt de vraag: gaan jullie mee kamperen met Pasen? Kamperen met een baby: mijn collega’s verklaarden me sowieso voor gek. Maar goed wij zijn wel wat gewend en kamperen zit in ons bloed. Maar natuurlijk zijn er allemaal argumenten te noemen om het niet te doen: uitstellen. Het is ook een kans. Plotseling kwam kwam de ideale gezinstent op ons pad. We gaan het gewoon doen en hoe fijn we hebben er ook nog hulp erbij.

Vakantie met je pleegkind bij de boer

Met je pleegkind op vakantie dan is kamperen op de boerderij echt een feest. Goed daar staan we met Pasen op de boerderij in het buitenlucht. Afgeleverd aan de elementen: regen, wind en kou en de natuur en dieren. Midden in de nacht een flesje maken maar ook daar zijn we wel aangewend. In de tent is het iets even meer behelpen. Het is hardwerken en te gelijk genieten. Met andere woorden ontspannen door inspannen. Maar het mooiste is dat we samen zijn en helemaal op elkaar aangewezen zijn. Tijdens de koude nachten nemen we onze pleegzoon helemaal tussen ons in. Kamperen in de rust en de natuur, het doet iedereen goed. Zo blij dat we het gedaan hebben. Sindsdien ieder jaar weer.

Met je pleegkind in de vakantie bouwen aan hechting

Tijdens de vakantie met onze pleegkinderen zijn we helemaal op elkaar aangewezen. Ook ons tweede pleegkind hebben we gelijk meegenomen op een leeftijd van een halfjaar. Deze jongen heeft echt een heel andere temperament dan ons eerste pleegkind. Waar de oudste zo ongeveer aan ons vast geplakt zit wil onze oudste alles zelf doen. Hoe mooi is het om te zien dat tijdens de vakantie hij zich helemaal overgeeft aan de zorg van ons. Tijdens deze vakantie hadden we zelfs vorst aan de grond. Hoe fijn is het om hem uit zijn eigen babytentje te nemen en hem dicht bij ons in het grote bed te leggen. Wanneer er een moment aan te wijzen is dat hechting echt heeft plaats gevonden dan is het dit moment.

Veiligheid vinden ze bij ons

Onze pleegkinderen gaan zo graag kamperen. De tent is zo bekend en is zo vertrouwd net als de auto waar ze soms ook uren zijn. Bekende muziek en sprookjes. Hulp daar staat de tent weer met de vaste indeling. Heel anders dan dat je van hotel naar hotel gaat. Waar alles echt anders is. Het maakt voor onze kinderen niet zo uit dat de camping veranderd. Telkens zijn er weer nieuwe avonturen: strand, een kasteel, bergen een zwembad of een meertje. Natuurlijk hebben onze pleegkinderen tijd nodig om te wennen. Soms zijn er vriendjes en is het zo fijn dan blijven we wat langer op een plek. Zo stemmen we af en verkennen we samen de wereld. Onze kinderen genieten van het rondreizen. Ze kunnen niet wachten tot het moment dat we ze midden in de nacht uit hun bed halen om op avontuur te gaan. Hoe mooi zijn de rust en de lichtjes van de nacht! We zien onze kinderen steeds sterker, zelfstandiger en veerkrachtiger worden. Samen verkennen we de wereld in de vakantie.

Verder lezen

Tijdens de vakantie kan je nader tot je pleegkind  komen. Vakantie is voor veel kinderen een periode van rust dat geldt ook voor pleegkinderen. Soms wordt boos gedrag juist erger en laats je kind meer boos gedrag zien. Wil je een negatief patroon veranderen?  Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek het in het programma de kunst van boos zijn. Lees er hier meer over.

Wil je een keer belafspraak maken

```