Onlangs kreeg ik van ouder de vraag of integratieve kindercoaching geschikt is voor alle kinderen? Integratieve kindercoaching sluit op de meeste kinderen heel goed aan. Doordat de vraag van het kind centraal staat, zijn er geen beperkingen en kunnen alle kinderen deelnemen. Door middel van integratieve kindercoaching help ik kinderen hun geluk te pakken. In dit artikel leg ik uit hoe dat in zijn werk gaat.
Wat is integratieve kindercoaching?
Integratieve kindercoaching is een plezierige en effectieve manier van coaching voor kinderen. De klacht van je kind is het uitgangspunt. Kinderen gaan tijdens de sessies op eigenwijze aan de slag met hun klacht. Meestal is die klacht een gevoel zoals: boos, verdriet of bang. Kinderen kiezen om te spelen of te praten. Alle methodieken worden tijdens een sessie geïntegreerd en zo lossen we samen de klacht op. Jij krijgt als ouder ook handvatten zodat je kunt helpen. Wanneer datgene wat dwars opgelost zal je merken dat het moeilijke gedrag ook verdwijnt.
Met wat voor klachten kan ik mijn kind aanmelden?
De klachten waarmee jij je kind kunt aanmelden kunnen heel verschillend van aard zijn. Vaak is het gedrag dat thuis of op school opvalt de aanleiding voor ouders om hulp te starten. De klacht van je kind is het uitgangspunt. Hieronder noem ik aantal klachten waarmee ouders naar mij toe komen:
Boos gedrag: kinderen vallen op door slaan, schoppen en schelden. Vaak zit er iets anders achter namelijk: woede, angst of verdriet.
Vermoeidheid: sommige kinderen zijn gewoon op. Er iets wat energie kost. Maar wat?
Slecht slapen: slaapproblemen hebben veel impact op je kind zelf maar ook op het gezin. Wanneer het slapen niet goed gaat, werkt dit door in alles.
Concentratieproblemen: je kind kan zijn aandacht niet vasthouden, is impulsief en snel afleidbaar. Hierdoor lopen kinderen vast op school.
Teruggetrokken gedrag: je kind is stil en verlegen, trekt zich steeds meer terug. Er is iets maar wat?
Druk gedrag: je kind doet onrustig, druk en komt door onhandig gedrag in de problemen.
Zich niet uitten: het lukt je kind niet goed om zijn of haar gevoelens te verwoorden. Sommige kinderen hebben de woorden
gewoon niet. Je kind lost dit op met stil gedrag of juist door slaan, schelden en schoppen.
Sociale problemen: je kind heeft weinig aansluiting met andere kinderen.
Lichamelijke klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn; er is geen lichamelijke oorzaak
Gevoeligheid: je kind trekt zich van alles zo aan.
Pesten/gepest worden: je kind pest zelf of wordt gepest. Vaak heeft je kind moeite met grenzen van zichzelf en die van anderen.
Zindelijkheid: je kind heeft ongelukjes met plassen en broekpoepen. Er is geen medische verklaring.
En zo verder.
Is integratieve kinderen voor alle kinderen geschikt?
Het unieke van integratieve kindercoaching is dat alle kinderen mee kunnen doen. Ieder mens en dus ook ieder kind beschikt over capaciteiten of hulpbronnen om het eigen zelfhelend en zelf genezend vermogen in te zetten voor verandering. Tijdens kindercoaching reik ik kinderen alle middelen aan waardoor ze van alles ontdekken over gevoelens en ze ontdekken wat die kanten nodig hebben. De “ik” van kinderen versterk ik door aan de slag te gaan met Samen lossen we het gevoel aan de binnenkant op en hierdoor zal moeilijk gedrag verdwijnen. Waar liggen de grenzen van integratieve kindercoaching?
De kracht van integratieve kindercoaching
De kracht van integratieve kindercoaching ligt in het telkens aanboren van verandermogelijkheden. Dat kan bij de ouders of bij het kind. Daar waar
deze verandermogelijkheden beperkt zijn liggen de grenzen. Maar wanneer er sprake is van een “vechtscheiding” zijn ouders nog niet goed in staat om in
de rol van ideale ouder voor hun kind te stappen. De eigen belangen van ouders liggen dan nog op de voorgrond. Het is dat geval eerst nodig dat er rust en stabiliteit komt voordat integratieve kindercoaching kan plaats vinden. Wanneer er sprake is van een trauma dan is coaching niet voldoende en dan is therapie nodig.
Kinderen met bijkomende problematiek, zoals: ADHD en Autisme hebben zeker baat bij integratieve kindercoaching. Soms is de behandeling vanuit de GGZ afgerond en heeft je kind nog iets nodig om beter te leren omgaan met het bijvoorbeeld: de prikkels, de drukte, de chaos of het alleen en onbegrepen voelen. Natuurlijk kan ik de ADHD niet wegnemen, maar ik kan je kind wel helpen ondanks alles voldoende grip te krijgen op hun gevoel zodat ze zelf het geluk kunnen pakken.
Meer weten over integratieve kindercoaching? Vraag hier een consult aan.
Wil je meer ontdekken over praten met kinderen over gevoelens. Vraag dan nu het gratis E-book aan met 25 weetjes over praten met kinderen over gevoelens.
Shortcode voor dit formulier inschrijfformulier:
0 reacties