``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Zelfvertrouwen versterken: deze stappen kan iedere ouder vandaag zetten
Blog-zelfvertrouwen versterken kinderpsycholoog Amersfoort voor kinderen begeleiding Kinderen 4 tot 12 jaar basisschool 7 jaar 8 jaar 9 jaar

Zelfvertrouwen versterken: deze stappen kan iedere ouder vandaag zetten

door | 13 mrt, 2023 | Opvoeding

Zelfvertrouwen versterken: deze stappen kan iedere ouder vandaag zetten

Zelfvertrouwen versterken: welke stappen kan je als ouder direct zetten. Zelfvertrouwen, het is een proces en een mooi zelfbeeld gaat een heel leven mee. Je zelf leren kennen, daar kan je maar beter vroeg mee beginnen. Er zijn verschillende manieren waarop jij vandaag je kind kunt helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. In dit artikel vind je een aantal handige suggesties.

Moedig je kind aan om nieuwe dingen te proberen

Kinderen vinden het fijn om groot te zijn en uitdagingen aan te gaan. Moedig je kind daarom je kind aan om nieuwe dingen die vaak spannend zijn aan te gaan: Stimuleer je kind om zichzelf uit te dagen. Juist wanneer iets lukt. Al is het maar iets heel kleins helpt dit om zelfvertrouwen op te bouwen en  gevoel eigen waarde te ontwikkelen.

Laat je kind stralen na het geven van een compliment

De gehele dag laten we kinderen merken wat er goed en minder goed gaat. Geef vooral ook positieve feedback door je kind te prijzen voor zijn of haar inspanningen. Richt de feedback vooral op de onderliggende vaardigheden en kwaliteiten. Bijvoorbeeld op de inzet, het doorzettingsvermogen en strategie.  Dit kan helpen om het gevoel van eigenwaarde te versterken en zelfvertrouwen op te bouwen.

Samen leren van fouten

Fouten maken horen erbij. Van fouten kan je leren. Het gaat misschien wel meer op het proces dan het uiteindelijke resultaat. Kinderen voelen dat vaak anders. Fouten maken voelt dan soms als: ik kan wel door de grond zakken. Het verdragen van fouten is iets waar we onze kinderen bij kunnen helpen. Tegenslagen horen bij de wereld.  Leg je kind uit dat fouten maken normaal is en dat het belangrijk is om van fouten te leren. Moedig uw kind aan om door te gaan en te blijven proberen, zelfs als iets niet meteen lukt.

Ontdek samen de sterke kanten of kwaliteiten

Help je kind om zijn of haar sterke punten te ontdekken: Help je kind om zijn of haar sterke kanten te ontdekken en te ontwikkelen. Moedig hem of haar aan om deze vaardigheden te gebruiken en te verbeteren. Dit kan bijdragen aan het gevoel van “ik kan het” en zelfvertrouwen. Het is heel belangrijk dat kinderen van verschillende kanten horen wat hun sterke kanten zijn. Soms nemen kinderen het niet aan. Maar als ze het ook horen van de coach of van vrienden. Het gaat erom dat ze het van binnen uit voelen.

Laat je kind verantwoordelijkheid dragen

Geef je kind verantwoordelijkheden. Kinderen zijn vaak veel zelfstandiger dan we denken en hoe mooi is dat kinderen zelf verantwoordelijk te laten nemen. Want wie is er verantwoordelijk voor het naar school gaan? Jij de ouder of je kind? Natuurlijk hebben we als ouder hier een rol. Maar je kleuter is ook verantwoordelijk voor het treuzelen. Laat het maar eens heel bewust de soep in gaan. Je kind komt te laat. Dat willen ze niet. Hoe mooi is het dat je kind zelf de volgende dag helemaal klaar staat met de schoenen aan. Het zijn van die momenten door verantwoordelijkheid te geven aan kinderen kan zelfvertrouwen verder worden ontwikkeld.  Moedig je kind aan om onafhankelijk te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen acties en beslissingen. Dit kan helpen om het gevoel van controle over het eigen leven te vergroten en bijdragen aan het gevoel van zelfvertrouwen.

Wij zijn het grote voorbeeld

Wij volwassenen zijn het grote voorbeeld voor onze kinderen. Kinderen nemen alles van ons over het goede en het kwade. Wees een positief rolmodel voor je kind en laat zien hoe jezelf omgaat met uitdagingen en tegenslagen. Toon je kind dat u vertrouwen hebt in jezelf, de wereld, de leerkracht en je eigen capaciteiten, en dat je fouten als leermomenten ziet. Vanuit de NLP neem ik deze spreuk graag mee. Er is geen mislukking enkele resultaat. Door naar het proces te kijken kunnen we ons keer weer verbeteren en zo het beste uit ons zelf en onze kinderen halen.

Hoe kan je zelfvertrouwen verder ontwikkelen?

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen kost tijd en moeite, maar door met de boven genoemde stappen kan e al verder. Wanneer je meer wilt kan je gratis checklist zelfbeeld hier aanvragen. Binnen 5 minuten weetje welke stap je kan zetten en je hebt een voormeting. Zodat je de komende periode gericht aandacht kan geven en het zelfvertrouwen van je kind kan versterken. Wil je direct aan de slag dan heb ik een laagdrempelig vijf weken programma ontwikkeld waarmee je middels de bouwstenen: kwaliteiten, zelfstandigheid, vertrouwen geven, zelf problemen oplossen, grip krijgt op onzekere gevoelens. Ontdek het hier

https://open.spotify.com/episode/4rTEy8v10TbEM3m83CrfxG?si=gjckBzBqQwyspJeGOp_0Fw

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid

Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid

In dit blog “Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid” richt ik me op ouders met jonge kinderen. In deze Podcast deel ik praktische tips die je helpen om liefdevolle vriendelijkheid in te zetten naar je kinderen. Je zult merken dat liefdevolle vriendelijkheid je gaat helpen om je eigen irritatie en ongeduld beter te beheersen. Als ouders zijn we een voorbeeld voor onze kinderen, en in dit blog deel ik vijf praktische tips om liefdevolle vriendelijkheid uit te stralen, zelfs in uitdagende situaties. We gaan aan de slag met bewust ademen, zelfcompassie tonen, emoties benoemen en tijd voor jezelf nemen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin2