Mijn kind is vaak bang

Dat kinderen zo nu en dan bang zijn is heel normaal. Nogal wat kinderen zijn bang voor het donker, bang voor monsters onder het bed, dieren en insecten (zoals spinnen), onweer of hardgeluiden. Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen zijn kinderen vaker angstig dan volwassenen. Deze angsten komen soms voort uit de eigen fantasie en horen bij het groter worden.

Welke angsten komen regelmatig voor bij jonge kinderen?

Een andere angst die bij kleine kinderen vaak voorkomt is scheidingsangst of ook wel verlatingsangst (heel normaal bij kleuters). Vanaf de kleuterperiode worden kinderen gevoelig voor het oordeel van anderen en kan sociale angst ontstaan. 

Welke angsten horen bij basisschool kinderen?

Bij basisschool kinderen komen angsten voor gebeurtenissen die echt kunnen gebeuren voor. Bijvoorbeeld: bang voor een ongeluk, een ziekte, de dood, dat er ingebroken word of dat er brand uitbreekt. Kinderen in de basisschool leeftijd kunnen gaan piekeren over dingen die ze gehoord of gezien hebben. Bijvoorbeeld op de IPad, televisie of in een gesprek. Kinderen horen van alles en kunnen het niet helemaal plaatsen. Daarna vullen ze dat wat ze niet begrijpen aan met bestaande kennis en fantasie. Bij kinderen op de basisschool kan angst ontstaan om iets niet goed te doen. Hieronder kan je bijvoorbeeld faalangst verstaan. Onder faalangst kan je o.a. het vermijden van nieuwe spannende dingen uit angst niet te falen verstaan.

Hoe kan je een kind helpen met een bang gevoel?

Het is heel normaal dat kinderen zich zo nu en dan bang voelen. Je kan kinderen met een bang gevoel helpen door met aandacht naar je kind te luisteren Geef je kind het gevoel dat je hem of haar helemaal begrijpt. Neem bijvoorbeeld Jasmijn die een enge spin ziet. “Wah een spin”. Moeder Cora zegt “die spin doet niks”. Jasmijn blijft angstig. Wanneer mama Cora zou zeggen “die spin ziet er wel griezelig uit”. Dan zal Jasmijn reageren met “Jaaah en wat hij is groot”. Inderdaad hij ziet er groot en griezelig uit”,  zegt mama. “Hij zit daar heel rustig. Kijk je kan hem zo oppakken en naar buiten doen”. Zo help je kinderen ruimte geven voor een spannend gevoel en demonstreer je hoe relaxed met een spannend gevoel kan omgaan!

Maak gerust een gratis belafspraak om over je zorgen door te praten

Meer lezen over integratieve kindercoaching?

Klik hier