Waarom is het zo belangrijk om te voelen?
Onze gevoelens vertellen ons wat we nodig hebben, wat ons raakt en wat belangrijk voor ons is. Maar wanneer we deze signalen negeren, kunnen emoties zich opstapelen en onverwachts naar buiten komen. Voor kinderen, die nog volop bezig zijn hun wereld te begrijpen, is het cruciaal om te leren omgaan met gevoelens. Door emoties bespreekbaar te maken:
🔒 Creëer je een veilige basis waarin je kind zich gezien en gehoord voelt.
🗣️ Help je hen een emotionele woordenschat te ontwikkelen om gevoelens te benoemen.
🌱 Leer je samen om moeilijke momenten aan te gaan in plaats van te vermijden.
Het resultaat? Een diepere band tussen ouder en kind én een stevig fundament voor open en warme communicatie.
De gevolgen van weinig verbinding
Weinig verbinding met je kind kan een grote impact hebben. Kinderen die zich niet gezien of gehoord voelen, ervaren vaak onzekerheid, boosheid of verdriet. Ze kunnen zich terugtrekken, emotioneel uit balans raken, of juist hun gevoelens uiten in frustratie en conflicten. Als ouder kan dit leiden tot gevoelens van machteloosheid: je wilt je kind helpen, maar het lijkt alsof je er niet doorheen komt. Het gebrek aan verbinding maakt het moeilijk om emoties te bespreken en samen oplossingen te vinden. Gelukkig is het nooit te laat om hier verandering in te brengen. De eerste stap? Ruimte creëren voor gevoelens.
Ruimte geven aan gevoelens: hoe werkt het?
Natuurlijk ben jij als ouder het grote voorbeeld door te laten zien hoe je ruimte geeft aan emoties. Een eerste stap die je hebt te zetten in je lichaam voelen. Vaak gaat deze stap al mis. En ja, als je de sensaties al niet voelt in je lichaam. De pijntjes die we allemaal wel voelen in de rug, nek schouders. Best lastig om te voelen wat er opgeslagen is in het lichaam. Door te voelen zul je merken dat emotioneelbewustzijn gaat groeien. Een voorwaarde om in gesprek te gaan met kinderen is ruimte en tijd vrijmaken. Maar zeg eens eerlijk? Hoeveel tijd ben je beschikbaar voor je kind? Vanuit verbinding kun je heel veel verschillende oefeningen samen doen om sociaal-emotioneel te groeien.
Welke beweging kun je gang zetten
Door in de komende periode opgericht momenten de tijd nemen om stil te staan bij emoties ga je samen met je kind groeien in emotioneel bewustzijn. Durven te voelen gaat je de volgende zaken opleveren:
✔️ Meer openheid en begrip tussen ouder en kind.
✔️ Een sterker gevoel van veiligheid en vertrouwen.
✔️ Handvatten om moeilijke situaties samen aan te gaan.
✔️ Een blijvende emotionele basis waar jullie op kunnen bouwen.
In de periode december en januari kun je meedoen met het online programma durven te voelen.
Ontdek het programma Durf te Voelen
Wil je een sterkere verbinding met je kind opbouwen en samen leren omgaan met emoties?
Durf te Voelen is een praktisch en inspirerend programma dat jou en je kind helpt om:
✨ Gevoelens te herkennen en te begrijpen.
✨ Emoties op een gezonde manier te uiten.
✨ Een veilige en liefdevolle band op te bouwen.
Met duidelijke stappen en speelse oefeningen kun je direct aan de slag. Dit programma biedt niet alleen waardevolle tools voor je kind, maar helpt jou als ouder ook om je eigen gevoelens beter te begrijpen en ruimte te geven. We starten op 6 december en om de paar dagen komt het materiaal vrij. Gedurende 2 maanden kun je het programma doorlopen.
Durf te Voelen: start 6 december
👉 Schrijf je vandaag nog in voor het programma ‘Durf te Voelen’ en zet samen de eerste stap naar een diepere, warme verbinding. Doe mee.
0 Reacties