Er is iets aan de hand met je kind, maar je weet niet wat. Zoë trekt zich terug en dan ineens kan ze ontploffen, zomaar uit het niets. De moeder van Zoë maakt zich zorgen. Wat zou er aan de hand zijn? Soms lijkt het wel of ze iets wil zeggen, alleen de woorden komen niet. De mama van Zoë voelt zich dan machteloos. Ze voelt dat er iets is, maar wat? Kinderen laten met moeilijk gedrag merken dat er iets aan de hand is. Het ene kind doet dat met stil en teruggetrokken gedrag en andere kinderen laten boos of opstandig gedrag zien.
Wanneer kinderen moeilijk gedrag laten zien, wordt er vaak automatisch op gedrag van kinderen gereageerd. Logisch, want het gedrag van het kind valt op en trekt de aandacht. Achter het moeilijke gedrag van kinderen zit meestal een naar gevoel. Kinderen voelen zich bang, boos of verdrietig en soms ook machteloos. Het is een misverstand dat kinderen het expres doen. Soms blijkt dat kinderen zich juist heel erg alleen en onbegrepen voelen. Deze kinderen hebben geen gedragsaanpak nodig. Ze hebben een luisterend oor nodig. Iemand die naast ze staat en ze helpt met dat nare gevoel. Deze kinderen help je dus door oprecht naar ze te luisteren. Met andere woorden: praten met kinderen over gevoelens.
Praten met kinderen
Ik nodig je uit om nog meer te praten met kinderen, ook al is dit misschien moeilijk is. Nog vrij regelmatig kom ik aanmeldingen tegen waarbij er nauwelijks of zelf niet is gepraat met het kind. Soms is er gewoon niet aan gedacht of was het gewoon niet gelukt. Een gemiste kans! Gelukkig zie ik ook steeds meer verandering. Het word steeds gebruikelijker om met kinderen te praten. Op school tijdens de tien minuten gesprekken wordt op steeds meer scholen het gesprek met de kinderen en de ouders gevoerd. Gezinscoaches en andere hulpverleners spreken steeds vaker met het kind zelf. Fantastisch om te zien hoe mooi kinderen kunnen meedenken. Hoe waardevol!
Kinderen zijn buitengewoon deskundig. Ze kennen zichzelf namelijk het beste. Kinderen kunnen niet alleen heel precies aangeven wat ze wel en niet willen. Ze zijn daarbij ook nog eens enorm vindingrijk en creatief. Het verbaast me telkens weer wat voor prachtige en effectieve oplossingen kinderen zelf kunnen bedenken. Het begint allemaal bij het kind. Hoe doe je dat: je kind het gevoel geven dat jij een luisterend oor bent? Hoe zorg je vervolgens voor diepgang in het gesprek?
Tips om met kinderen te praten over gevoelens
Neem even de tijd om je te verplaatsen in de wereld van je kind. Hoe is het om je kind te zijn vandaag? Hoe is het opgestaan. Loop zo eens helemaal de dag door. Wat weet je van de schooldag? Heeft je kind gym gehad?, een toets of was er iets anders? Door zo helemaal in de schoenen van je kind te stappen is het veel gemakkelijker om met de juiste vragen aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld.
Wil jij je verder verdiepen in het praten met kinderen over gevoelens. Dat kan! Binnenkort start de challenge praten met kinderen over gevoelens. In deze challenge neem ik je tien dagen mee in de wereld van spel en verbeelding. Lees hier verder en doe mee
Daarnaast ontvang je updates om je verder te inspireren.
Durf te Voelen: Hoe geef je ruimte aan gevoelens bij jezelf en je kind? Het…
Omgaan met boosheid. In dit blog deel ik praktische tips voor ouders van kinderen met…
Minder boos meer zelfvertrouwen. Welke kwestie pak je eerst aan? In dit blog deel ik…
Met dit kwartaal lidmaatschap krijg je toegang tot de binnenwereld van kinderen met eenvoudige tools…
Waarom praten over boosheid met kinderen zo moeilijk Is (en hoe je het wel kunt…
Angst maakt de wereld van kinderen steeds kleiner. Hoe kan jij je kind helpen om…