``` ```
Home » Blog » Integratieve Kinderpsycholoog » Sociaal emotionele ontwikkeling: Kinderen met een naar gevoel helpen
sociaal emotionele ontwikkeling

Sociaal emotionele ontwikkeling: Kinderen met een naar gevoel helpen

door | 29 okt, 2020 | Integratieve Kinderpsycholoog

Kinderen laten met moeilijk gedrag merken dat het niet goed gaat met ze. Dat is heel slim van kinderen, want door moeilijk te doen krijgen ze  aandacht.  Ouders vangen de gedragssignalen op.  Wanneer ouders en leerkrachten voldoende last hebben van het gedrag of de schoolresultaten naar beneden gaan, wordt hulp ingezet. Zolang kinderen zich niet gehoord, gezien en zich onbegrepen voelen verergerd het gedrag tot wanhoop van ouders. 

Vaak spelen de zorgen geruime tijd. Wat betekent dat kinderen een lange periode met een naar gevoel rond lopen. Wanneer ik de kinderen spreek blijkt dat kinderen last hebben van een naar gevoel zoals boos, bang of verdriet. Ouders melden aan omdat er er zorgen zijn om de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kind. Wat is sociaal emotionele ontwikkeling eigenlijk?

Wat is sociaal emotionele ontwikkeling eigenlijk?

Sociaal emotionele ontwikkeling bestaat uit 2 delen die niet los van elkaar gezien kunnen worden namelijk: de emotionele ontwikkeling en de sociaal emotionele ontwikkeling.

De emotionele ontwikkeling beschrijft de manier waarop kinderen hun emoties bewust ervaren. Wanneer kinderen hun emoties herkennen is dit een stap om grip te krijgen op een naar gevoel. De emotionele ontwikkeling heeft een sterke samenhang met de sociale ontwikkeling van kinderen.

In de sociale ontwikkeling gaat het er dus om dat een kind leert hoe het zich met anderen kan verbinden. Het bestaat uit het woord ‘sociaal’ dat zijn oorsprong vindt in het Latijnse ‘socialis’ wat ‘verbonden’ of leven met anderen betekent.

Sociaal emotionele ontwikkeling gaat over het vormen van betekenisvolle relaties; met anderen via sociale ontwikkeling, of met jezelf via emotionele ontwikkeling.

Emoties

Emoties spelen een belangrijke rol bij contacten tussen kinderen en op school, thuis en in de vrije tijd.  Ze bepalen in belangrijke mate het gedrag van kinderen.  Emoties zijn eigenlijk de ‘motor’ van het gedrag en zetten in de actie. Het woord ‘emotie’ komt van het Latijnse ‘movere’, wat ‘bewegen’ betekent. Kinderen voelen bijvoorbeeld woede wanneer iemand over de grens heen gaat. Ze doen dan boos of spreken hun irritatie uit en geven zo grenzen aan. Wanneer kinderen verdrietig zijn pakken ze bijvoorbeeld een knuffel die troost geeft. Het beleven van emoties is voor ieder kind en mens anders.  Het is ontzettend belangrijk dat kinderen emoties herkennen bij zichzelf, anderen en leren hoe ze dit op een gezonde manier uiten. Nogal wat kinderen hebben hulp nodig om hun eigen emoties te herkennen en deze op een gezonde manier te uiten.

TIP : Praat met je kind over gevoel

Een belangrijke tip die ik ouders geef is praat met je kind over gevoel. Vraag naar gevoel. Dit is een ontzettend belangrijke stap. Wanneer  je praat met kinderen over het gevoel voelen kinderen zich zich gehoord en begrepen. Nu kinderen grip krijgen op een naar gevoel verdwijnt het moeilijke gedrag vaak ook. Middels integratieve kindercoaching leer ik kinderen grip krijgen op  een naar gevoel. Wil je een telefonische afspraak maken vul het contact formulier hier in.

10 + 5 =

P.S. Heb je mijn ebook voor kinderen met boos gedrag al gelezen?

Gerelateerde artikelen

De baaldag van Noah: Noah doet boos

De baaldag van Noah: Noah doet boos

Noah heeft niet zomaar een dag. Hij heeft een baaldag. Er hoeft maar iets te gebeuren, één verkeerd woord en het wordt erger. De omgeving zijn mama en zus zijn gewaarschuwd. Voor je het weet heb je ruzie of een conflict met Noah. Lees hier het artikel met praktische handvatten hoe je kinderen helpt met een baalgevoel.

Lees meer
We denken zo anders over opvoeden

We denken zo anders over opvoeden

Regelmatig vertellen ouders dat ze verschillend denken over opvoeden. Misschien heb je ook wel ergens gelezen dat het tijdens de opvoeding
heel belangrijk is om samen op één lijn te staan. Hoe doe je dat? In dit blog bespreek ik dit onderwerp en geef ik praktische handvatten.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin