Minder Boos, Meer Zelfvertrouwen: 10 inzichten die direct helpen
Boosheid bij kinderen. Als ouder weet je vaak niet meer wat je moet doen. Uitleggen helpt niet. Grenzen stellen werkt soms averechts.
En ondertussen zie je je kind worstelen… én zichzelf verliezen. In het gratis webinar Minder Boos, Meer Zelfvertrouwen leer je hoe boosheid en zelfvertrouwen met elkaar verbonden zijn. In deze blog deel ik 10 krachtige inzichten uit het webinar die direct toepasbaar zijn of je kind nu 4, 8 of 12 jaar is.
💡 1. Boosheid is een signaal, geen probleem
Boosheid is niet het probleem. Het is de manier waarop je kind laat zien dat er iets speelt. Misschien voelt het zich niet gehoord, gekwetst, onmachtig of onveilig. Door het gedrag te lezen als een boodschap, ontstaat er ruimte voor echte verbinding. Welk signaal zendt je kind. Vaak gaat het om boos gedrag dat je kind laat zien. Wat wil het je eigenlijk vertellen met het gedrag?
💡 2. Zelfvertrouwen groeit door gezien worden
Kinderen met weinig zelfvertrouwen voelen zich vaak tekortschieten. Ze vermijden nieuwe dingen of reageren juist boos als iets niet lukt.
Als jij je kind leert zien in zijn of haar moeite én kracht, plant je zaadjes voor zelfvertrouwen. Dan is het natuurlijk wel nodig dat de positieve kanten van je kind gezien worden. Kinderen met boos gedrag krijgen een hoop negativiteit over zich heen. Kan zelfvertrouwen met al die negativiteit groeien?
💡 3. Rust is de basis
Kinderen kunnen hun emoties pas reguleren als jij dat eerst doet. Jij de ouder bent het grote voorbeeld. In het programma minder boos meer zelfvertrouwen leer je hoe jij als ouder of begeleider een veilige haven kunt zijn zelfs als de storm raast. Dat je de veilige haven bent dat is zeker want daarom laat je kind juist thuis de boosheid zien. Kun jij kalm blijven en aan je kind laten zien dat jij zelf bestand bent tegen de onveilige wereld?
💡 4. Je hoeft boosheid niet te fixen
Veel ouders proberen de boosheid van hun kind op te lossen of weg te praten. In mijn praktijk heb ik een tover stof, maar die werkt niet echt. Maar erkenning is vaak krachtiger dan oplossingen. Zeggen “Je hebt het zwaar hè?” opent het hart. Veel meer dan “Doe normaal!” Wat is eigenlijk normaal? Soms hoeft er niets opgelost te worden. Je kind wil ventileren. Luisteren dat is dan wat nodig is.
💡 5. Boosheid meetbaar maken helpt
Kinderen voelen zich vaak overspoeld door boosheid. In het programma gebruiken we de ‘boosheidsmeter’ van groen tot rood en andere tools. Hiermee kan je kind aanwijzen hoe het zich voelt. We hebben ook voor jullie een meter. Soms lijkt de dag wel rood terwijl het enkel een paar momenten zijn dat je kind boos is. Het voelt de gehele dag. Met deze middelen kun jij als ouder gaan reflecteren en start maken om het patroon te doorbreken. Zo leren kinderen en jezelf zelf signalen herkennen en zo kun je steeds vaker op tijd bijsturen.
💡 6. Spel en herhaling maken het verschil
Een goed gesprek werkt zelden als een kind overprikkeld is. Spel, beweging, en creativiteit brengen emoties wél in beweging.
Daarom zit het programma vol praktische en speelse werkvormen. Durf jij Mens-erger-je-niet te spelen met je kind? Tijdens het spelen gebeurt er van alles. Juist zo’n spel kan je helpen de regulatie vaardigheden te trainen.
💡 7. Grenzen geven veiligheid
Boosheid ontstaat vaak bij onduidelijke of wisselende grenzen. Als een kind weet waar het aan toe is, komt er rust. Niet door strenger te zijn, maar door duidelijk en liefdevol te begrenzen. Kinderen die beuken testen je. Kun jij rustig en kalm zijn en ook begrenzen. Zo geef jij je kind veiligheid.
💡 8. Gebruik de ‘Ik snap je helemaal’-techniek
Een simpele methode met grote impact: “erkennen… troosten … naar het nu…” Je benoemt het gedrag, luistert zonder oordeel en laat je kind voelen: jij bent er. Deze methode is helemaal uitgewerkt in de toolbox boos en natuurlijk zit deze toolbox in het programma minder boos en meer zelfvertrouwen. Oo in het webinar minder boos meer zelfvertrouwen gaan we hier mee aan de slag.
💡 9. Boosheid heeft een uitlaatklep nodig
Boosheid is energie die eruit moet. Rollen, schreeuwen in een kussen, kneden, tekenen of rennen… In het programma ontdek je welke fysieke uitlaatkleppen werken voor jouw kind. Het gaat er om dat jullie samen uitzoeken wat werkt.
💡 10. Zelfvertrouwen = kleine successen
Zelfvertrouwen groeit als kinderen merken dat ze dingen kunnen. Niet pas als iets perfect gaat, maar juist bij kleine overwinningen.
In het programma bouwen we die successen stap voor stap op. Kent je kind zijn of haar kwaliteiten waar is het al zelfstandig. Hoe sterker de vaardigheden van je kind hoe beter het bestand is als er tegenslag is. Zelfvertrouwen en minder boos gaan hand in hand.
🎯 Klaar om de eerste stap te zetten?
Wil je deze inzichten toepassen in de praktijk én je kind écht helpen?
Volg dan het gratis webinar Minder Boos, Meer Zelfvertrouwen.
In het webinar minder boos meer zelfvertrouwen gaan we aan de slag met:
Inzicht in hoe boosheid werkt
Handvatten voor meer rust thuis
Tips voor het versterken van zelfvertrouwen
En een inkijkje in het complete programma
👉 Klik hier om je gratis aan te melden voor het webinar
🎁 Extra: het volledige programma
Na het webinar kun je meedoen aan het programma Minder Boos, Meer Zelfvertrouwen met:
- Vijf geweldige modules.
De Toolbox Boos
De cursus Bouwen aan Zelfvertrouwen
De training De Kunst van Boos Zijn
Persoonlijke begeleiding via mail of app (tijdelijke bonus)
https://jeugdenkinderpraktijkrota.nl/gratis-webinar-minder-boos-meer-zelfvertrouwen/
0 reacties