Hoe kan je kinderen helpen die worden last hebben van pesten? Deze vraag beantwoord ik in dit blog geef ik handvatten.
Natuurlijk schrik je als ouder enorm wanneer je kind thuis vertelt dat het gepest wordt. Het is heel naar om te horen dat je kind wordt buitengesloten en niet gelukkig is. Het raakt je en je wilt misschien direct voor je kind opkomen. Je weet dat vanuit een emotie reageren meestal niet verstandig is. Je kunt het er ook niet bij laten. We weten dat het verhaal van kinderen meestal niet helemaal volledig is. Het is daarom heel belangrijk om eerst rustig naar het verhaal van je kind te luisteren, het serieus te nemen en het liefdevol op te vangen. Vanuit rust kan je samen helder krijgen wat er precies is gebeurd en samen bedenken wat er nodig is.
Het verhaal van je kind duidelijk krijgen
Het verhaal helder krijgen is niet zo gemakkelijk. Natuurlijk probeer je te luisteren, goed door te vragen en begripvol te reageren. Verhalen van kinderen kunnen nogal onsamenhangend zijn en alle kanten op gaan, maar hoe zit het nu echt? Luister in ieder geval zonder oordeel te vormen naar het verhaal van je kind. Voorkom de valkuil van direct adviezen geven. Het kan enorm helpen om samen met je kind van de fragmenten een verhaal te maken met een tijdlijn.
Pesten: de film naspelen
Door de situatie als in een film na te spelen krijg je steeds meer duidelijk hoe het is gegaan. Je begint gewoon met hetgeen je kind vertelt. Neem knuffels, Playmobilpoppetjes of wat voor handen is en speel het uit. Vraag eens: “Hoe is het gegaan?” Of wat werd er gezegd?”. Zo krijg je duidelijk wie er betrokken zijn. Op deze manier vraag je door naar wat er vooraf is gebeurd en daarna. Je geeft kinderen inzicht in het eigen aandeel en het aandeel van de ander. Nu je steeds beter weet wat er is gebeurd, kan je de ernst van de situatie beoordelen. Is er sprake van plagen of pesten?
Het verschil tussen pesten en plagen
Het verschil tussen plagen en pesten is niet altijd duidelijk. Het samen spelen begint soms met onschuldig plagen en ontwikkelt zich geleidelijk tot pesten. Onder plagen versta ik: o.a.: grapjes maken, elkaar uitdagen en wat ruw spelen. De ene keer plaagt het ene kind en daarna het andere kind weer. Plagen is dus allebei lachen en beide kinderen hebben plezier. Pesten is totaal iets anders: het ene kind verdrietig en het andere kind gemeen. Vaak krijgt een pestkop ook nog hulp van medestanders. Je kind staat alleen tegen over andere kinderen. Som speelt pesten weken, maanden of zelf langer. Pesten is buitengewoon naar voor kinderen. Gepeste kinderen voelen zich vaak schuldig en schamen zich ook nog. Een pestervaring kan traumatisch doorwerken. Volwassenen hebben soms nog steeds last van pestervaringen vanuit de kindertijd. Het is dus heel belangrijk om helder te krijgen wat er nu is gebeurd zodat jij je kind kunt helpen.
Schuld en schaamte bij pesten
Nogal vaak voelen kinderen zich schuldig en schamen zich. Ze denken dat het door henzelf komt. Soms denken ze dat er niets aan te doen is. Vaak hebben kinderen ook al pogingen gedaan om het pesten te bespreken. Niet altijd hebben ze zich duidelijk verwoord of ze zijn onvoldoende gehoord en is het niet gelukt om hulp in te schakelen. Pesters eisen soms geheimhouding: “je mag niet klikken”. Dat maakt het ook moeilijk voor kinderen om het te bespreken. Kinderen die gepest worden staan zwak. Ze voelen zich meestal machteloos: een boos en verdrietig gevoel tegelijk. Deze kinderen kunnen zich meer terugtrekken. Ze klagen over buikpijn of hoofdpijn en gaan niet meer graag naar school. Heel naar. Wanneer een kind aangeeft dat het gepest wordt, neem ik het altijd serieus. Zelf als de klachten lijken op plagen ga ik uit van pesten, totdat het kind zelf overtuigd is dat het pesten gestopt is.
Welke stap kan je zetten tegen pesten?
Wanneer je kind met een verhaal komt luister dan eerst aandachtig naar je kind zodat jij de film duidelijk voor ogen hebt. Het blijft de waarheid door de ogen van je kind gezien. Het is het verhaal van je kind. We zijn er niet bij geweest, dus er kunnen natuurlijk ook nog verhalen zijn vanuit een ander perspectief. Weeg nu af wat er nodig is. Vaak is de eerste stap een gesprek met de leerkracht om het verhaal van je kind te bespreken. Het is natuurlijk belangrijk dat de leerkracht weet wat er speelt in de klas. Die weet dan ongetwijfeld hoe er geholpen kan worden. Meestal is het ook verstandig om hulp te zoeken voor je kind. Het is helpend wanneer je kind een vertrouwenspersoon heeft. Als kindercoach of schoolmaatschappelijk werker zal ik 100% voor je kind staan. Hierdoor staan ze niet meer alleen. Het probleem is nog niet opgelost. Je kind staat dan wel sterker.
Hoe pesten aan te pakken?
Wanneer een kind komt met een pestverhaal dan luister, ik eerst naar het kind. Het eerste wat ik voor kinderen doe, is zorgen dat de school weer een veilige plek wordt. Dat doe ik door afspraken te maken met het kind en de leerkracht en indien nodig directie. Meestal komt het er op neer dat het kind alle incidenten gaat melden. Het liefst bij de leerkracht die er op dat moment is. Dat kan ook de gymleerkracht, de overblijfleiding of de pleinwacht zijn. Lukt dat niet dan kan een kind het verhaal vertellen aan de eigen leerkracht. Vindt je kind het moeilijk om het pesten te bespreken: dan kan een leerkracht een check in of een check out doen. Even kort vragen hoe het is geweest aan het begin en einde van de dag. Wanneer de veiligheid is hersteld, dan hebben deze kinderen vaak hulp nodig om zich sterker te voelen. Vaak hebben kinderen (sociale) vaardigheden te ontwikkelen en is er iets nodig om het zelfvertrouwen te herstellen. Wat er nodig is kan voor ieder kind verschillend zijn.
Heb jij ook een kind dat gepest wordt?
Wanneer je kind gepest wordt dan kan ik me voorstellen dat je gelijk aan de slag wilt. Natuurlijk kan ik met je meedenken. Plan gerust een gratis belafspraak in en dan maken we samen een plan. Geef pestkoppen geen kans en stop pesten nu! Ga hier naar de afspraken pagina.
Kan jouw kind hulp gebruiken bij het vinden van aansluiting. Dan is het programma bouwen aan vriendschap een aanrader. Bekijk het programma hier. Meer informatie
0 reacties