``` ```
Home » Blog » Begeleiding voor boze kinderen met weinig zelfvertrouwen » Hoe kan ik mijn kind met boos gedrag helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen?
Zelfvertrouwen-ontwikkelen-boos-gedrag

Hoe kan ik mijn kind met boos gedrag helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen?

door | 1 jan, 2022 | Begeleiding voor boze kinderen met weinig zelfvertrouwen, Opvoeding van kinderen, Zelfvertrouwen

Hoe kan je kind zelfvertrouwen ontwikkelen als je thuis met je kind in een negatief patroon terechtgekomen bent Deze vraag kreeg ik onlangs van een ouder. Bij het minste geringste wordt haar zoon zo boos, dat van bouwen aan zelfvertrouwen geen sprake meer was. Hoe kom verander zo’n patroon?

Zelfvertrouwen versterken wanneer er een negatief patroon is

Het zelfvertrouwen van je kind versterken wanneer er door boos gedrag een negatief patroon is ontstaan is geen gemakkelijke opgave. Misschien herken jij ook wel dat het gedoe al meteen in de ochtend begint. Bijvoorbeeld bij het aankleden, tandenpoetsen of het vertrek naar school. Zo’n dagelijkse strijd breekt op. Je merkt misschien we dat je sneller je geduld verliest of geïrriteerd raakt. Voor je het weet reageer je net even te boos. Van bouwen aan zelfvertrouwen komt zo weinig terecht.

Mijn gevoelige kind is zo snel uit evenwicht

Merk je dat je kind ook zo gevoelig is en snel uit evenwicht raakt? Het valt dan niet mee om zelfvertrouwen te ontwikkelen Bijvoorbeeld als het anders gaat dan je kind zou willen of wanneer er iets gedaan moet worden wat je kind niet leuk vindt. Soms voelt je kind iets aan als kritiek. Het kan goed zijn dat je kind in zijn jonge leven al heel wat over zich heen heeft gekregen. Uitspraken zoals: je bent dom, dat kan je toch niet, je bent druk, dat is niets voor jou of je bent het niet waard kunnen soms op de binnenste kern van je kind terecht zijn gekomen. Het zelfbeeld van je kind is laag. Een hele normale uitspraak, opmerking of een vraag treft een open zenuw van je kind. Je kind zet een schild op van boosheid naar jouw.

Gaan voor verbinding met je kind

Wanneer je deze lieve en vaak oh zo gevoelige kinderen wilt helpen dan is het nodig dat deze kinderen hun schild laten zaken. Dat doe ik door te zorgen voor verbinding met het kind. Een manier die ik vaak hanteer is om oprecht het kind te leren kennen. Dit doe ik door me helemaal te verplaatsen in het kind en nieuwsgierig te zijn naar dit kind. Wie is dit kind? Met welke ouders? en Hoe verloopt de dag van dit kind? Zo maak ik verbinding en vanuit die connectie ga ik vervolgens de krachten in het kind activeren. Die noem ik vaak interne hulpbronnen zoals: zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfbeheersing.

Kinderen leren zichzelf beter kennen

Wanneer kinderen zichzelf beter kennen en weten wat hun sterke kanten zijn dan staan ze steviger in de wereld. Ze ontwikkelen zelfvertrouwen en er ontstaat meer ruggengraat en komen sterker in de wereld te staan. De open zenuw kan zich als het ware helen. Om dit te bereiken is de erste stap om aan de slag te aan met de krachten in je kind. Wanneer kinderen sterker staan dan ontstaat er ruimte om kinderen te helpen om het boze gedrag te
veranderen. Soms is het boze gedrag gewoon te heftig en zitten de escalaties in te weg om te kunnen bouwen aan zelfvertrouwen.

De boze buien zitten het versterken van zelfvertrouwen in de weg

Wanneer de boze buien te heftig zijn lukt het meestal niet om met zelfvertrouwen aan de slag te gaan. De boosheid werkt dan zo escalerend vervolgens bouw je niet aan zelfvertrouwen. Je kind voelt zich naderhand slechter en meestal voel jij je als ouder ook niet fijn. Gevoelens van schuld en schaamte spelen op. Misschien herken je wel dat je kind en jij steeds meer uitgeput raken. Er ontstaat een vicieuze cirkel. De stap die dan eerst genomen dient te worden is dat het escaleren stopt. In het programma: De kunst van boos geef ik je daar alle stappen voor. Natuurlijk kan ik je daar met kindercoaching en ouderbegeleiding ook verder mee helpen.

Met rust en ontspanning ontwikkelen kinderen zich?

Zorgen voor rust en ontspanning is een stap die je vandaag kunt zetten.  Deze stap zal direct er voor zorgen dat kinderen zelfvertrouwen gaan ontwikkelen. Maak tijd vrij om leuke dingen te gaan doen met je kind. Er komt ruimte voor plezier. Zorg dat je stevig en liefdevol in je ouderrol blijft en niet escalerend reageert op je kind. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je denkt dat is allemaal wel pittig. Wil je verder lezen over boos gedrag? Vraag dan hier het E-book met 25 weetjes om kinderen met boos gedrag beter te begrijpen aan. Wil je liever aan de slag met zelfbeeld. Dan heb ik de checklist zelfbeeld hier ook. Wil je een keer bellen dat kan ook. Plan hier een belafspraak in.

Over Sander

Sander Kooijman
Sander Kooijman Kinderpsycholoog in Amersfoort Online programma's Minder boos meer zelfvertrouwen Werken met de binnenwereld Minder boos meer zelfvertrouwen. Het online ouder en kind programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Start direct.

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort voor kinderen met boos gedrag en weinig zelfvertrouwen. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Mijn begeleiding is ook geschikt voor kinderen met bijkomende problematiek zoals ADHD, ASS, trauma, hoogbegaafdheid en kinderen die moeilijk leren.
Plan nu een belafspraak 

Vergoedingen
Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West. Echter aanmelding bij met Metmaya is voorwaarde. De wachttijd voor beoordeling door Metmaya kan hoog oplopen.

Direct starten op eigen kosten kan wel. Gemiddelde duur van een traject in zeven sessies. Bij complexe vragen kan de verandering langer op zich laten duren. Plan eerst een belafspraak.

Minder boos meer zelfvertrouwen
Met het online ouder en kind programma minder boos meer zelfvertrouwen kun je direct starten.
Lees er hier meer over en start direct.

Werken met de binnenwereld
Ben je professional en wil je met spel en verbeelding werken met de binnenwereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Dan wil je leren werken met het binnenwereld model. Met werken met de binnenwereld krijg je toegang tot mijn beste en meest gebruikte oefeningen.
Lees er meer over en start direct

Gerelateerde artikelen

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Met moeilijk gedrag trekken kinderen aandacht. Het ene kind laat dit merken door zich terug te trekken. Andere kinderen overschreeuwen zich of laten met boos en opstandig gedrag merken dat er iets speelt. Vaak wordt gekozen voor een gedragsaanpak. Alleen moeilijk gedrag komt vaak voort omdat kinderen ergens meezitten. Zou het dan niet helpend zijn om eerst met het nare gevoel van het kind aan de slag te gaan? In dit blog geef ik een aantal tips hoe jij gemakkelijker met kinderen in gesprek komt over gevoelens.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin7