``` ```
Home » Blog » Ervaringsverhalen pleegzorg » Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten
Vol gas met onze pleegzoon naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten

Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten

door | 23 mrt, 2025 | Ervaringsverhalen pleegzorg

Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten Onze oudste pleegzoon is 12 jaar en staat vol enthousiasme en spanning aan de start van de brugklas. Nu groep 8 het voelt als een belangrijke mijlpaal: afscheid van de basisschool, nieuwe vrienden maken, omgaan met huiswerk en zichzelf opnieuw leren kennen. Als pleegouders beleven we deze periode intens mee, en graag delen we onze persoonlijke ervaringen, uitdagingen en handige tips die ons geholpen hebben om deze overgang soepeler te laten verlopen.

Voorbereidingen maken het verschil

Al vroeg beseften we dat de overstap naar de brugklas groot zou zijn voor ons pleegkind. Vorig jaar besloten we dan ook om niet af te wachten, maar actief aan de slag te gaan met voorbereidingen. We bezochten meerdere scholen, wat verrassend waardevol bleek. Onze zoon kreeg zo alvast een goed beeld van wat hem te wachten stond, en het gaf hem een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Hij is wist nu beter waar hij aan toe was.

Dit jaar kwamen we in aanraking met de Pr8klas, een speciaal initiatief voor leerlingen uit groep 8 die het lastig vinden om zich cognitief staande te houden in het reguliere basisonderwijs, maar juist uitblinken in praktische vaardigheden. Dit sluit mooi aan bij de behoefte van ons pleegkind als voorbereiding voor de brugklas.

Dinsdagmiddag 18 oktober was het zover: we namen deel aan de kick-off van dit unieke programma. Samen met 75 leerlingen, ouders en leerkrachten maakten we kennis met de mentoren en lokalen waar onze zoon iedere dinsdagmiddag lessen zou volgen tot aan de meivakantie. Zijn enthousiasme en positieve energie waren direct zichtbaar. De praktische insteek sloot zo goed aan en hij groeit naar de middelbare school toe.

De kracht van de Pr8klas: ons pleegkind voorbereiden op de brugklas

De Pr8klas bleek al snel meer dan alleen praktische voorbereiding. Onze pleegzoon leerde hier niet alleen vakken zoals techniek, koken en bewegen, maar kreeg ook waardevolle sociale vaardigheden mee. De structuur en het feit dat hij zich hier mocht ontwikkelen vanuit zijn kracht, zorgden voor meer zelfvertrouwen en motivatie. Dit programma gaf hem precies dat steuntje in de rug dat hij nodig had.

Uitdagingen voor ons pleegkind opweg naar de brugklas

Ondanks alle goede voorbereidingen verliep niet alles vlekkeloos. De stress en spanning rondom de doorstroomtoets zorgden regelmatig voor heftige emoties thuis. Boze buien, frustraties en onzekerheid namen toe naarmate de toetsdatum dichterbij kwam. Onze zoon voelde zich overweldigd door het huiswerk, dat hem soms boven het hoofd groeide. De druk om afscheid te nemen van zijn vertrouwde klasgenoten maakte de situatie nog complexer.

We merkten ook dat activiteiten die normaal gesproken voor ontspanning en energie zorgden, zoals voetbal, nu juist extra druk veroorzaakten. Dit leidde uiteindelijk tot een moeilijke beslissing: het tijdelijk stoppen met sport. Hoewel we hier eerst tegen vochten omdat we zagen hoeveel plezier hij uit voetbal haalde merkten we al snel dat dit de juiste keuze was. Het was gewoon te veel. Door te stoppen ontstond er iets aan ruimte voor buitenspelen en vriendschappen, en langzaam zagen we onze zoon ontspannen.

Hoe gingen we om met uitdagingen voor ons pleegkind op weg naar de brugklas?

Musicalstress verminderen:
De musical vormde een aparte uitdaging, aangezien de druk om te presteren groot was. We besloten intensief met hem te oefenen, veel te praten over zijn gevoelens en zijn zorgen serieus te nemen. Tegelijk beleeft hij heel veel plezier aan de musical. De liedjes worden dagelijks gezongen. Voor het eerst durft onze pleegzoon te zingen en zich te laten horen.

Huiswerk op school:
Een belangrijke ontdekking was dat het thuis maken van huiswerk voor extra stress zorgde. In overleg met school besloten we om het huiswerk zoveel mogelijk op school te maken, onder begeleiding van een mentor. Dit bleek een gouden zet. Onze zoon kwam ontspannen thuis, had tijd om te herstellen, en voelde zich niet langer continu onder druk staan. Hoewel het advies is laat kinderen oefenen met huiswerk: het is voor nu gewoon te veel. We doen wat ons pleegkind nodig heeft.

Schermtijd en buitenspelen:
De grootste uitdaging bleef het vinden van een gezonde balans tussen schermtijd en buitenspelen. We maakten duidelijke afspraken en bouwden structuur in: vaste momenten voor schermgebruik, afgewisseld met buitenactiviteiten. Hoewel dit voortdurend zoeken was naar evenwicht, hielp het om duidelijkheid te creëren. We weten volgend jaar hebben we als ouder nog minder grip op zijn schermgebruik. We merken dat het constant zoeken is. Hij is gewoon niet bestand tegen schermen. Er is altijd wel een leuke vriend online.

Tips en praktische handvatten voor andere ouders

Vanuit onze ervaringen hebben we een aantal duidelijke handvatten en tips geformuleerd die andere ouders kunnen helpen bij het begeleiden van hun kind in deze overgang:

1. Vroege oriëntatie en voorbereiding

– Bezoek middelbare scholen al vanaf groep 7 om spanning te verminderen

– Neem deel aan speciale programma’s zoals de Pr8klas, vooral als jouw kind zich meer thuis voelt in praktische vaardigheden.

2. Maak huiswerkafspraken met school
– Overleg met docenten en mentoren of huiswerk op school gedaan kan worden.

– Hiermee creëer je thuis rust en ruimte voor ontspanning en verwerking van emoties.

3. Balans tussen activiteiten en rust

– Kijk kritisch naar het activiteitenpatroon van je kind. Is het teveel?

– Maak samen keuzes: tijdelijk stoppen of verminderen van bepaalde activiteiten is soms nodig voor emotioneel welzijn.

3. Communicatie is essentieel

– Praat regelmatig met je kind over gevoelens zoals stress, verdriet en spanning.

– Geef ruimte aan gevoelens van afscheid en verandering.

4 Gebruik je ouderlijke intuïtie

– Laat je niet leiden door wat ‘normaal’ of ‘gebruikelijk’ is. Kijk naar wat jouw kind écht nodig heeft.

– Vertrouw erop dat je als ouder goed aanvoelt wat werkt en wat niet.

5. Wees flexibel

– Durf beslissingen te herzien als je merkt dat iets niet werkt, zoals wij deden met voetbal.

– Flexibiliteit zorgt ervoor dat je sneller inspeelt op wat je kind nodig heeft, en voorkomt dat problemen escaleren.

6. Stressreductie prioriteit maken

– Besef dat school en veranderingen al genoeg stress met zich meebrengen. Extra belasting kan het teveel maken.

– Zorg voor momenten van ontspanning en leg niet te veel druk op academische prestaties.

Onze belangrijkste les: vertrouw op je gevoel

Misschien is de belangrijkste les uit onze ervaring wel het vertrouwen op je ouderlijke intuïtie. Lange tijd probeerden we ons aan standaarden te houden, zoals het blijven deelnemen aan sportactiviteiten en het strikt naleven van huiswerkverplichtingen thuis. Uiteindelijk leerden we dat elke beslissing moet passen bij de unieke behoeften van ons kind en onze situatie. Juist door de ruimte te nemen om dit te doen, zagen we onze pleegzoon opbloeien, ondanks alle uitdagingen.

We beseffen nu hoe belangrijk het is om als ouders mee te bewegen met de behoeften van je kind. De brugklas is een spannende tijd, vol kansen en valkuilen. Door open te staan, flexibel te blijven en samen te werken met school en kind, is het mogelijk om deze periode niet alleen te overleven, maar er ook samen sterker uit te komen.

Hebben jullie ervaringen of handige tips die bij jullie goed werkten tijdens de overgang naar de brugklas? We horen ze graag, zodat we van elkaar kunnen leren!

Samenvatting en moraal

Onze ervaring leert dat voorbereiden, flexibiliteit, communicatie en het vertrouwen op je intuïtie de belangrijkste factoren zijn voor een geslaagde overgang naar de brugklas. Juist de samenwerking met school, zoals we zagen in de Pr8klas en de huiswerkbegeleiding, maakte een enorm verschil. Door te accepteren dat niet alles perfect hoeft te verlopen, creëer je ruimte om echt te groeien.

Het moraal van ons verhaal: vertrouw op je ouderlijke gevoel, blijf flexibel, en luister goed naar wat jouw kind aangeeft. Juist daarin ligt de kracht om samen deze belangrijke stap succesvol te zetten.

Herkenbaar?
Naast dat ik pleegouder ben help ik als kinderpsycholoog ook andere ouders. Wil jij een traject starten voor je pleegkind omdat jij je zorgen maakt over de overstap naar de brugklas. Plan gerust een belafspraak.

 

Over Sander

Sander Kooijman
Sander Kooijman Kinderpsycholoog in Amersfoort Online programma's Minder boos meer zelfvertrouwen Werken met de binnenwereld Minder boos meer zelfvertrouwen. Het online ouder en kind programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Start direct.

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort voor kinderen met boos gedrag en weinig zelfvertrouwen. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Mijn begeleiding is ook geschikt voor kinderen met bijkomende problematiek zoals ADHD, ASS, trauma, hoogbegaafdheid en kinderen die moeilijk leren.
Plan nu een belafspraak 

Vergoedingen
Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West. Echter aanmelding bij met Metmaya is voorwaarde. De wachttijd voor beoordeling door Metmaya kan hoog oplopen.

Direct starten op eigen kosten kan wel. Gemiddelde duur van een traject in zeven sessies. Bij complexe vragen kan de verandering langer op zich laten duren. Plan eerst een belafspraak.

Minder boos meer zelfvertrouwen
Met het online ouder en kind programma minder boos meer zelfvertrouwen kun je direct starten.
Lees er hier meer over en start direct.

Werken met de binnenwereld
Ben je professional en wil je met spel en verbeelding werken met de binnenwereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Dan wil je leren werken met het binnenwereld model. Met werken met de binnenwereld krijg je toegang tot mijn beste en meest gebruikte oefeningen.
Lees er meer over en start direct

Gerelateerde artikelen

Een eigen plek voor kleine beer

Een eigen plek voor kleine beer

Je eigen plek op de wereld vinden is voor veel kinderen niet gemakkelijk. Groei je op als pleegkind dan is je systeem van herkomst vaak in de war geraakt. In dit blog vertel ik het verhaal van kleine beer die een huisje heeft gekregen. Kinderen laten in spel van alles zien over hoe ze zich voelen. Dit verhaal is vast ook heel herkenbaar.

Lees meer

0 reacties

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin