``` ```
Home » Blog » Boos gedrag bij kinderen » Hoe kalmeer je een kind dat over zijn of haar toeren is?
kalmeren-van-boze-kinderen

Hoe kalmeer je een kind dat over zijn of haar toeren is?

door | 15 jan, 2021 | Boos gedrag bij kinderen

Hoe help jij je kind wat over zijn of haar toeren is?

Hoe kalmeer jij je kind wat over de toeren is? Je kind kalmeren wanneer het heel boos doet is voor de meeste ouders geen gemakkelijke opgave.  Boosheid of liever gezegd woede is een gevoel wat geneigd is om te gaan escaleren. Er gebeurt iets, nog iets en dan nog iets. Alles wat je in woede zegt of doet brengt je meestal verder van huis of werkt averechts. Wanneer kinderen boos zijn hebben ze de verstandige en vooral rustige ouder nodig. Maar hoe doe je dat?

Kinderen die boos zijn kunnen niet meer goed nadenken

Als je heel boos ben lukt het niet meer om goed na te denken. De redelijkheid is weg en het verstand is uit. Als we boos worden dan reageer je vanuit het zogenaamde reptielenbrein. Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Het reptielenbrein controleert onze primaire levensbehoeften, zoals ademhaling, vechtlust, eetlust, overleven en onze vecht- en vluchtreacties. Hoe kalmeer je een kind wat reageert vanuit zijn of haar reptielenbrein?

Weet jij waardoor je kind zo boos doet?

Een kind wat reageert vanuit zijn of haar reptielenbrein kalmeer je in de eerste plaats door verbinding te maken. Jij als ouder bent nodig om je kind te helpen. Kinderen die boos doen hebben meestal een reden dat ze zo boos doen. Ze willen bijvoorbeeld iets wat nu niet kan en worden geblokkeerd in iets wat ze graag willen. Boosheid of liever woede is voor kinderen een intens gevoel. Kinderen voelen boosheid meestal in het hele lichaam. Maar meestal hebben kinderen nog niet de mogelijkheden om zichzelf te kalmeren.

Zo kalmeer jij je kind

Wanneer je kind overstuur is dan help jij je kind door met volle aandacht te luisteren. Echt luisteren doe je door de gevoelens van je kind te verwoorden. Met andere woorden te benoemen wat je kind echt wilt of vindt. De manier waarop je dat doet is misschien nog wel belangrijker dan de woorden zelf. Als we echt begaan zijn dan komen de woorden echt over. Je zult merken dat je  kind zich gehoord en begrepen voelt. Daarna ontstaat ruimte om te troosten of te praten over wat er mis is.

Geef ik dan toe aan mijn kind?


Nee, je geeft niet toe aan je kind. Door toe te geven kalmeer jij je kind niet.  Want door toe te geven vervagen grenzen wat kan zorgen voor onveilige gevoelens bij je kind. Het gaat er om dat je stevig en liefdevol blijft staan als ouder en het gevoel van je kind verwoord. Zo leert je kind omgaan met het nare het gevoel. Een valkuil is om gehoorzaamheid afdwingen. Dat helpt niet, vaak ontstaat er dan een negatief patroon.

Je kind helpen om zelfverantwoordelijkheid te nemen

Door je kind te helpen het gevoel voor hem of haar te verwoorden geef je jouw kind het gevoel dat het begrepen wordt. Je kind zal rustiger worden. Zo leer jij je kind door het nare gevoel heen gaan. Je blijft dus liefdevol en begripvol staan. Zo kalmeer jij je kind en help jij je kind om zich later zelf te kalmeren. je kan gaat zelf nadenken en kan weer verantwoordelijkheid nemen.

Op een andere manier reageren


Een eerste stap die je direct kan zetten is om in alledaagse situaties woorden en zinnen te gebruiken waarmee je laat merken dat je oprecht hebt geluisterd.  Zo kalmeer jij je kind en geef je het woorden voor de gevoelens die het ervaart. Dit is geen eenvoudige opdracht. Het kost inspanning om je kind te laten ontdekken wat het voelt. Het gaat bijvoorbeeld om zinnen zoals:

Wat voor zinnen helpen?

“Hoe voelde jij je precies?
“Jij klinkt boos, daar zal je wel een goede reden voor hebben.”
“dat is een berg huiswerk, klopt het dat je daar tegen opziet?
” je training gaat daar nier door, klopt het dat je daar verdrietig over bent?

Voor kinderen is het heel belangrijk dat hun gevoelens worden gezien, geaccepteerd en gerespecteerd.

Zelf escaleren helpt niet

 

Wanner jezelf uit je ouderrol gaat en zelf escaleert in boosheid dan gaat bij de volwassenen ook het verstand uit. Ouders verliezen het geduld, raken geïrriteerd of gaan misschien wel schelden of zelfs wel slaan. Misschien herken je het volgende wel. Je reageert kortaf, daarna gebeurt er weer iets waardoor geïrriteerd raakt, en hup dan reageer je woedend. Wanneer je merkt dat je als ouder geraakt wordt kies er dan voor om eerst zelf rustig te worden. Lukt je dat niet zoek hier dan hulp bij.  

Rustige ouder


Kalmeer eerst jezelf voordat jij je kind kan helpen te kalmeren. Haal een paar keer diep adem om weer rustig te worden. Soms helpt het om even afstand te nemen. Let op. Wanneer het gaat om onveiligheid dan kan dit niet. Wanneer je boos bent kunnen er nogal wat gedachten door je hoofd heen gaan. In een boze bui bedenk je meestal niet de handigste dingen en kan je gemakkelijk iets zeggen wat de relatie met je kind schaad. Praat met elkaar wanneer jullie beiden gekalmeerd zijn.

Leer van fouten maak het samen weer goed


Accepteer dat je boos bent geweest. Benoem je gevoel naar je kind en neem even rust. “ik ben nog heel boos, want nu kan ik alles rommel opruimen”. Zo kan je rustiger bedenken wat je kan doen om het boze gevoel te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Adem diep, ruim de boel op en zeg daarna. “Dat kan gebeuren, sorry dat ik zo uitviel”.  Op deze manier voorkom je dat boosheid blijft hangen en dat je kind zich schuldig voelt.

Verder lezen over boos?

Wil je boze kinderen beter begrijpen? Dan heb ik het gratis E-book 25 weetje over boos gedrag waarin je handig tips vindt die je direct kan toepassen.

 

Over Sander

Sander Kooijman
Sander Kooijman Kinderpsycholoog in Amersfoort Online programma's Minder boos meer zelfvertrouwen Werken met de binnenwereld Minder boos meer zelfvertrouwen. Het online ouder en kind programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Start direct.

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort voor kinderen met boos gedrag en weinig zelfvertrouwen. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Mijn begeleiding is ook geschikt voor kinderen met bijkomende problematiek zoals ADHD, ASS, trauma, hoogbegaafdheid en kinderen die moeilijk leren.
Plan nu een belafspraak 

Vergoedingen
Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West. Echter aanmelding bij met Metmaya is voorwaarde. De wachttijd voor beoordeling door Metmaya kan hoog oplopen.

Direct starten op eigen kosten kan wel. Gemiddelde duur van een traject in zeven sessies. Bij complexe vragen kan de verandering langer op zich laten duren. Plan eerst een belafspraak.

Minder boos meer zelfvertrouwen
Met het online ouder en kind programma minder boos meer zelfvertrouwen kun je direct starten.
Lees er hier meer over en start direct.

Werken met de binnenwereld
Ben je professional en wil je met spel en verbeelding werken met de binnenwereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Dan wil je leren werken met het binnenwereld model. Met werken met de binnenwereld krijg je toegang tot mijn beste en meest gebruikte oefeningen.
Lees er meer over en start direct

Gerelateerde artikelen

De baaldag van Noah: Noah doet boos

De baaldag van Noah: Noah doet boos

Noah heeft niet zomaar een dag. Hij heeft een baaldag. Er hoeft maar iets te gebeuren, één verkeerd woord en het wordt erger. De omgeving zijn mama en zus zijn gewaarschuwd. Voor je het weet heb je ruzie of een conflict met Noah. Lees hier het artikel met praktische handvatten hoe je kinderen helpt met een baalgevoel.

Lees meer

2 Reacties

  1. Saskia

    Ik zou graag mijn soms boze dochter van 12 beter willen begrijpen. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in het gratis E-book 25 weetje over boos gedrag waarin je handig tips vindt die je direct kan toepassen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin16