``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek
vertrouw ouderlijke intuitie opvoeden opvoeding sanderkooijman kinderpsycholoog Amersfoort boos begeleiding

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek

door | 24 apr, 2023 | Integratieve Kinderpsycholoog, Opvoeding

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek.  Als ouder krijg je te maken met een hoop adviezen en meningen van professionals en andere ouders. Het kan soms lastig zijn om hiermee om te gaan en te bepalen wat nu het beste is voor jouw kind. Maar het belangrijkste is om te onthouden dat jij als ouder zelf het beste weet wat je kind nodig heeft. Jij bent deskundig: jij kent je kind het beste op je kind zelf na natuurlijk. Ouderlijke intuïtie is een krachtig hulpmiddel dat jou kan helpen bij het nemen van beslissingen voor jouw kind.

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie

Ouderlijke intuïtie is het vermogen om de behoeften en emoties van jouw kind aan te voelen zonder dat hier woorden voor nodig zijn. Het is een soort innerlijke stem die je vertelt wat het beste is voor jouw kind. Ouderlijke intuïtie is niet alleen gebaseerd op ervaring, maar ook op instinct en gevoel. Het is belangrijk om naar deze intuïtie te luisteren, omdat het jou kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen voor jouw kind. Hoe doe je dat? Om jouw ouderlijke intuïtie te gebruiken, is het belangrijk om in contact te staan met jouw eigen emoties en gevoelens. Neem de tijd om te luisteren naar jouw innerlijke stem en sta open voor wat deze jou te vertellen heeft. Het kan ook helpen om jouw gedachten en gevoelens op te schrijven in een dagboek of notitieboekje. Door dit regelmatig te doen, kun je beter leren luisteren naar jouw ouderlijke intuïtie.

Je ervaringsdeskundigheid in zetten

Je bent ouder en hebt veel ervaring opgedaan met je kind en zijn of haar specifieke behoeften en karakter. Het is belangrijk om deze ervaringsdeskundigheid in te zetten bij het nemen van beslissingen. Jouw kennis over wat wel en niet werkt voor jouw kind kan erg waardevol zijn voor professionals die minder bekend zijn met jouw kind en zijn of haar achtergrond. Maar ook andere ouders staan vaak klaar met goedbedoelde adviezen en tips. Heeft jouw zoon van negen nog geen sport? Doe dan mee met deze “Rots en water training, begin als vast met een beugel, een oogpleister is goed, om beter te zien”. Van al deze adviezen van andere ouders en hulpverleners kun je best onzeker worden. “Onze zoon kan gewoon nog niet naar een sportclub”. Het is goed voor kinderen van negen om lekker te sporten, maar onze zoon heeft zoveel thema’s die spelen. Het is gewoon te veel.

Het tempo van je kind volgen

Natuurlijk, het is niet eenvoudig om het eigen tempo van je kind te volgen en sterk te blijven staan wanneer al die goedbedoelde adviezen op je pad komen. Wanneer de ontwikkeling van je kind net even anders verloopt dan die van andere kinderen, dan is het soms echt zoeken. Natuurlijk luisteren naar de adviezen van anderen is prima, maar wanneer de ontwikkeling van je kind sociaal, cognitief of lichamelijk net even anders loopt, vraagt dit om heel sensitief af te stemmen op je kind wat nodig is. Het kan zijn dat jouw kind meer tijd nodig heeft om bepaalde mijlpalen te bereiken of juist sneller ontwikkelt dan andere kinderen. Het is belangrijk om het tempo van het kind te volgen en niet te veel te pushen. Door je kind te laten ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo, kun je voorkomen dat het kind overprikkeld raakt en onnodige stress ervaart.

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie

Als ouder is het belangrijk om te vertrouwen op je ouderlijke intuïtie en deze in te zetten bij het nemen van beslissingen voor je kind. Jouw ervaringsdeskundigheid en het volgen van het tempo van het kind zijn hierbij cruciaal. Door te luisteren naar de adviezen van anderen en te blijven vertrouwen op je ouderlijke intuïtie neem je weloverwogen besluiten voor je kind. Ouderlijke intuïtie helpt je om sterk te staan. Je bent als ouder volmaakt, maar niet perfect. We hebben geen glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken. Maar vergeet niet dat jij met je ervaringsdeskundigheid je kind het beste kent van iedereen op je kind zelf na.

Handige tips die je helpen om op je ouderlijke intuïtie te vertrouwen

Hier zijn vijf handige tips om te helpen vertrouwen op je ouderlijke intuïtie:

  1. Neem de tijd om te luisteren naar jouw innerlijke stem en sta open voor wat deze jou te vertellen heeft. Door regelmatig te luisteren naar jouw intuïtie, kan je beter leren vertrouwen op jezelf.
  2. Schrijf jouw gedachten en gevoelens op in een dagboek of notitieboekje. Door het opschrijven van jouw gevoelens, kan je beter reflecteren op wat er speelt en hierdoor meer inzicht krijgen.
  3. Maak gebruik van jouw ervaringsdeskundigheid als ouder. Jouw kennis over jouw kind en diens specifieke behoeften en karakter is waardevol en kan je helpen bij het nemen van beslissingen.
  4. Volg het tempo van jouw kind en laat het kind zich ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo. Push het kind niet te veel, maar bied wel ondersteuning waar nodig.
  5. Laat je niet te veel beïnvloeden door goed bedoelde adviezen van andere ouders en professionals. Luister hier wel naar, maar blijf ook bij jouw eigen gevoel en intuïtie.

Als ouder is het belangrijk om te onthouden dat jij als ouder zelf het beste weet wat jouw kind nodig heeft. Vertrouwen op jouw ouderlijke intuïtie kan hierbij helpen en leiden tot betere beslissingen voor jouw kind.

Praten met kinderen over gevoelens

Hoe praat je met kinderen over gevoelens. Om jou en je kind te helpen heb ik een waardevol e-book gemaakt met 25 weetje over hoe je met kinderen in gesprek komt over gevoelens. Nieuwsgierig? Vraag het e-book hier onder aan.

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Als je het ene kiest… dan kies je het andere niet

Als je het ene kiest… dan kies je het andere niet

Nogal wat kinderen vinden het moeilijk om te kiezen. Dat geldt ook voor Anne want ze wil haar vriendinnen niet te kort doen. Het eropuit gaan kost haar nogal wat energie. Anne voelt zich vaak geremd en kan eindeloos nadenken over de “perfecte keuze”. Meestal doet ze wat de ander vraagt. Geen wonder dat ze zich vaak moe voelt en een vol hoofd heeft. Ontdek in dit blog het geheim achter keuze maken.

lees verder
De draak van Joris de baas: een verhaal over hoe je kinderen helpt om weerbaar en assertief te reageren

De draak van Joris de baas: een verhaal over hoe je kinderen helpt om weerbaar en assertief te reageren

Joris heeft last van nare opmerkingen en ruw spelen. Hierdoor gaat hij niet graag naar school. Joris heeft last van een draak. Op het moment dat hij volledig in zijn recht staat geeft hij zijn grenzen nog niet aan. In dit blog lees je hoe Joris sterker en weerbaarder wordt. Je ontvangt aan het einde van dit blog drie praktische tips die Joris hebben geholpen om sterker te worden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin