Van boosheid naar begrip is de weg waarmee je de verbinding met je kind kunt versterken. Ouderschap is een ongelooflijk mooie reis, maar het kan ook uitdagend zijn, vooral als het gaat om het beheersen van onze emoties. Als ouder kan het voorkomen dat we snel boos worden en ons geduld verliezen, wat de harmonie in huis kan verstoren. Gelukkig is er een manier die ons kan helpen om anders met boosheid om te gaan. We weten dat boosheid de eigenschap heeft om te escaleren. Boosheid roept een boze reactie op die weer meer agressie kan oproepen en nog meer geweld kan veroorzaken. In dit blog duiken we in het proces van het verschuiven van boosheid naar begrip en het ontwikkelen van een sterke band met onze kinderen.
De kracht van liefdevolle communicatie
Met liefdevolle communicatie ontstaat wederzijds begrip, waardoor je de verbinding met je kind kunt versterken. Zowel jij als je kind hebben behoefte om empathie te ontwikkelen in de communicatie met je kind. De manier van geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg is erg inspirerend. Juist thuis wil je liefdevolle communicatie en wederzijds begrip. Liefdevolle communicatie begint echter met het herkennen van onze eigen gevoelens en behoeften, en dit is vooral nuttig als het gaat om het omgaan met je eigen boosheid. Door te erkennen wat er echt aan de hand is, kunnen we onze reacties beter begrijpen en effectiever communiceren met onze kinderen. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld dat je kind rommel maakt. Wellicht gaat het er bij jou om dat je behoefte hebt om in een opgeruimde omgeving te wonen. Een eerste stap die je kunt zetten is je eigen boosheid onderzoeken, want dat geeft je waardevolle inzichten.
Bewust worden van onze boosheid
Het begint met bewustwording. In ons gehaaste leven gaan we vaak van het ene naar het andere en verliezen we de essentie van waar het om gaat. Door ons bewust te worden van onze eigen reacties en situaties die onze boosheid triggeren, kunnen we een stap verder komen. Zo kunnen we ontdekken wat we zelf nodig hebben, wat onze partner nodig heeft en wat onze kinderen nodig hebben. Door je bewust te worden van je eigen behoefte achter de boosheid kun je het patroon van een eindeloze strijd om het speelgoed op te ruimen aanpakken. Je kunt je direct bewuster worden van deze triggers door gewoon waar te nemen en bij voorkeur op te schrijven wat voor vormen van geweld je ziet om je heen. Het kan gaan om fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en schelden, maar vaak is het passief geweld zoals eisen, dwingen, vernederen en kleineren.
Erkennen van onze gevoelens en behoeften
Naast bewustwording is het belangrijk om de gevoelens en behoeften die achter onze boosheid schuilen te erkennen zonder oordeel. Neem de gevoelens die er zijn zonder er iets van te vinden. Door empathisch naar jezelf en anderen om je heen te luisteren, kom je een stap verder. Je ontdekt dat je misschien behoefte hebt aan respect, harmonie thuis, rust of een betere samenwerking met je partner. Door deze emoties te herkennen, kunnen we ons richten op oplossingen die voldoen aan onze behoeften en tegelijkertijd de band met onze kinderen versterken.
De verbinding met je kind versterken
Nu je een stap hebt gezet om bewust te worden van je eigen triggers en behoeften, kunnen we liefdevol communiceren in onze gesprekken met onze kinderen. Met liefdevolle communicatie in plaats van strijd kun je de verbinding met je kind herstellen. In plaats van boos te worden en te schreeuwen, kunnen we onze gevoelens en behoeften rustig uiten. Een gesprek met kinderen kan alleen op een moment plaatsvinden waarop er rust is. Dit blog gaat niet over hoe je heftige escalaties kunt stoppen. Wanneer de adrenaline bij jou en je kind hoog zitten, kun je niet praten. Pas op een rustig moment kunnen jullie nader tot elkaar komen. Zo’n gesprek uitstellen is dan verstandig.
De deur openen naar begrip van beide kanten
Soms kan het helpend zijn om pas in de avond of zelfs op een ander moment een terugkerend moment te bespreken. Een vraag die daarbij kan helpen is: wat ging er nu mis tijdens het tandenpoetsen? Vaak gaat het om niets. Jullie stellen samen vast dat boosheid om niets was. Juist zo’n verbindend gesprek opent de deur naar begrip van beide kanten en creëert een veilige omgeving thuis en open communicatie. Naarmate je ervoor kiest om liefdevol te blijven communiceren, zul je merken dat je relaties met je kinderen veranderen. De band met je kind wordt hechter, gebaseerd op begrip, empathie en wederzijds respect. Je kinderen zullen leren hoe ze hun eigen emoties kunnen uiten en zich gehoord kunnen voelen, wat resulteert in een positieve omgeving thuis.
Praktische tips om de verbinding met je kind te versterken
- Ademhalingsoefeningen: Voordat je reageert, neem even de tijd om diep adem te halen. Dit kan je helpen om kalm te blijven en je reactie te beheersen.
- Luister Actief: Geef je kind de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten. Luister aandachtig zonder direct te oordelen of te reageren.
- Stel Open Vragen: Stel vragen die je kind aanmoedigen om meer te vertellen over hoe ze zich voelen. Dit helpt om een dieper begrip te creëren.
De weg van boosheid naar begrip
De weg van boosheid naar begrip is een inzichtgevende reis in het ouderschap. Je zult merken dat je groeit in ouderschap. Liefdevolle communicatie stelt je in staat om je eigen emoties te begrijpen en effectiever te communiceren met je kinderen. Door bewust te zijn van onze triggers, onze gevoelens en behoeften te erkennen en geweldloze gesprekken te voeren, kunnen we een diepere verbinding tot stand brengen en een liefdevolle omgeving creëren waarin zowel ouders als kinderen gedijen.
Direct aan de slag met boosheid
Wil je direct aan de slag met boosheid, dan is de toolbox “Boos” superhandig en laagdrempelig. Je ontvangt 5 superhandige tools waarmee je direct samen met je kind aan de slag gaat met boosheid. Lees hier alles over de toolbox en ga naar de aanbieding. Â
Heb jij dagelijks te maken met een boos kind en vind je boosheid zelf ook een moeilijke emotie? Maak dan gerust een belafspraak.
Wist je dat ik maandelijks een superwaardevolle masterclass geef waarmee je boosheid beter kunt begrijpen? Ontdek via deze link wanneer de eerstvolgende masterclass plaatsvindt.
0 Reacties