Home » Blog » Opvoeding » Hoe ga je om met zeuren van kinderen?
zeuren-kinderen-kindercoach

Hoe ga je om met zeuren van kinderen?

door | 8 jan, 2022 | Integratieve Kinderpsycholoog, Opvoeding

Hoe ga je om met zeuren van kinderen? Zeuren om meer snoep, aandacht of cadeautjes. Het is nooit genoeg. De ouders noemen Tom soms ondankbaar en onbeleefd, want hij heeft zijn mond nog vol chocolade en vraagt al om een lolly. De zak van Sinterklaas is nog niet leeg en hij vraagt of hij zij schoen mag zetten. Na drie boekjes haalt hij nog steeds alles uit de kast om zijn zin door te drijven. Op de schommel is hij intens verdrietig als het duwen stopt. De ouders van Tom proberen echt geduldig te reageren, maar op een gegeven moment is de maat vol. Tom moet nu toch wel weten dat het niet kan… Hoe komt het dat het voor jonge kinderen nooit genoeg is en dat het blijft zeuren? 

Heel veel jonge kinderen zeuren

Misschien heb je soms ook wel het gevoel dat je kind de gehele dag zeurt. Wanneer we vanuit de ontwikkelingspsychologie naar jonge kinderen kijken dan kan je deze fase waar je jonge kind in zit beschrijven als ” magisch”. Je kind is het centrum van de wereld. Het voelt zich letterlijk het middelpunt van de wereld. Wanneer je je verdiept in kindertekeningen van jonge kinderen, dan zal je merken dat je de tekeningen vaak kunt draaien. Er is geen onder en geen boven. Zo zien kleuters de wereld. Thuis beleven ze de wereld magisch en onbevangen. Ze leven hun droom van onbegrensde mogelijkheden. Door op een knop te drukken gaat het licht aan. Je kijkt in de la en er is snoep. Wanneer je belt en er komt pizza of een pakje. Magisch!

Jonge kinderen willen een blij gevoel het liefst vasthouden

Natuurlijk willen kinderen een blij gevoel het liefst zo lang mogelijk vasthouden. Maar als het aan kleuters ligt dan bestellen we de hele dag pakjes, eten we snoep en maken we alleen maar plezier. Als de voorraad op is, pakken of kopen we gewoon nieuwe. Want een cadeautje, een snoepje of de aandacht van papa en mama levert direct een blij gevoel op. Je kleuter die helemaal in het hier-en-nu leeft roept: “ja dat wil ik en wel nu meteen”. Alleen dan komen die volwassenen met de vanuit kinderogen gezien onzinnige regels. Maar waarom zou je chocolade bewaren als het nu lekker is?

Zich verplaatsen in de wereld van de ander

Jonge kinderen kunnen zich nog niet goed verplaatsen in anderen. Kinderen die drammen willen zich blij voelen en doen van alles om een blij gevoel
vast te houden. Hun oplossing net zo lang doorgaan tot je toegeeft. Ze onderzoeken onbewust waar grenzen liggen. Tja en wanneer je toegeeft, wordt het helemaal onduidelijk waar de grenzen liggen. Het hek is van de dam en je kind zal steeds weer blijven proberen met drammen om een blij gevoel te krijgen. Je kind is een echte doorzetter, een krachtpatser en houdt natuurlijk geen rekening met jouw gevoelens.

Jonge kinderen hebben nog geen Theory of mind ontwikkeld

De meeste kleuters hebben nog geen “theory of mind” ontwikkeld. Dat is een begrip uit de psychologie. Theory of mind wil zeggen dat kinderen zich kunnen verplaatsen in het gevoel, gedachten en gedrag van anderen. Kinderen waarbij “theorie of mind” al wel is ontwikkeld, kunnen van perspectief wisselen en begrijpen dat andere mensen weleens heel anders kunnen denken over iets. Maar wat er bij Anne van vijf dus misgaat, is dat ze haar wereld enkel bekijkt vanuit haar perspectief. Jonge kinderen zoals bedenken gewoon niet dat snoepen voor het eten echt onhandig is. Van snoep word je toch veel blijer, dan van het prutje wat straks het avondeten is? Kinderen hebben in de eerste plaats jouw hulp nodig bij het verwerken van dit slechte nieuws. Je kunt alleen maar helpen als je rustig en stevig in je ouderrol blijft staat.

Kinderen die zeuren hebben grenzen nodig

Wanneer kleuters blijven drammen dan is er maar één weg die helpt en dat is dat je als ouder duidelijke grenzen stelt. Hiermee bied je ook veiligheid want je helpt de wereld van je kind overzichtelijk te maken. Met het geven grenzen te stellen kader je de mogelijkheden voor je kind af. Zonder papier tekenen jonge kinderen op de muur en op de tafel, toch? Door grenzen te stellen wordt het duidelijk wat de regels zijn. Zonder grenzen kan de ontwikkeling van kinderen zelfs stagneren: want veiligheid is de allerbelangrijkste basisbehoefte van kinderen.

Hoe stellen we grenzen en vangen we teleurstelling op?

Hoe brengen we slecht nieuws want dat lekkere snoepje mag nu niet worden gegeten. Even terug naar het gevoel van je kind. Je kind heeft bedacht dat een snoepje een blij gevoel geeft. Jij gaat je kind teleurstellen en straks verrassen met een zelf gemaakt prutje op het bord (door de ogen van je kind). Natuurlijk zal je kind alles uit de kast halen om te gaan voor het snoepje. Zie het als een test want door stevig te staan bied jij grenzen. Maar als je eerst aansluit bij het gevoel van je kind, dan zal je merken dat het drammen minder wordt. Blijf stevig en liefdevol in je ouderrol. Je zult merken dat je kind kalmer wordt. Wanneer het zeuren gestopt is kan je het zelfgemaakte prutje op tafel toveren. Wie weet is het eten toch lekkerder dan gedacht. Eet smakelijk!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het zeuren van je kind?

Natuurlijk kan ik me helemaal voorstellen dat je denkt: “Sander zoals ik het lees, lijkt het allemaal zoveel gemakkelijker.” Het is me allemaal
wat: rustig blijven en me verplaatsen. Eigenlijk vind ik dit heel moeilijk. Ik schiet toch uit mijn rol en dan komt de ongeduldige en geïrriteerde mama of papa boven. Kan je me hier mee helpen?  Tuurlijk maak gerust een gratis bel-afspraak dan bespreken we hoe ik je online of in mijn praktijk helpen kan.

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Effectieve hulp kiezen voor je kind. Hoe doe je dat?

Effectieve hulp kiezen voor je kind. Hoe doe je dat?

Waar let je op als je effectieve hulp voor je kind zoekt? Ga je voor de interventie of de methode? Wil je een heel deskundige hulpverlener Natuurlijk je wilt ook een fijn gevoel ervaren en je kind ook. De bereidheid en de mogelijkheden van kinderen spelen ook mee. Natuurlijk al deze punten zijn belangrijk, maar welk ingrediënt draagt bij het meeste aan bij (het succes)? Deze vraag beantwoord ik in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin3