``` ```

Vaderdag en Moederdag met pleegkinderen. Hoe vier je deze bijzondere dagen met je pleegkind? “Willen jullie één, twee of drie cadeautjes voor Vaderdag?” vraagt de juf nog even voor de zekerheid. “Twee is genoeg”, glimlachen we! Wat fijn dat de juf aanvoelt hoe gevoelig dit thema ligt. In dit blog neem ik je mee met ons verhaal van hoe wij op eigenwijze invulling hebben gegeven aan Vaderdag of Moederdag. Het is telkens zoeken en aanvoelen en ieder jaar valt het weer anders uit. Eraan voorbijgaan dat kan niet. In dit blog neem ik je mee met hoe wij het hebben aangepakt.

Vaderdag of Moederdag vieren met pleegkinderen, hoe geef je dat vorm?

Het vieren van Vaderdag of Moederdag met pleegkinderen kan een uitdaging zijn. Wat betreft logistiek is het voor ons in ieder geval niet haalbaar om iedereen te zien. Hier zijn we naar iedereen heel duidelijk over. Wel proberen we in deze periode wel aandacht te besteden aan Vaderdag en moederdag. Contact met de biologische ouders is lang niet altijd mogelijk voor onze kinderen en ook niet de vraag van onze kinderen en biologische ouders. Een valkuil is om als pleegouder te gaan invullen voor anderen. Het is dan voor ons telkens aftasten wat kan en haalbaar is van beide kanten. Met andere woorden we zetten ieder jaar weer onze creativiteit in om te doen wat goed voelt. In de beginjaren gingen wij vooral zelf aan de slag om iets te knutselen of iets op te sturen. Leuke foto’s of een fotokaart werden gewaardeerd. Maar nu onze kinderen ouder zijn, maken ze het zelf of bellen ze even. De oudste is inmiddels een tiener en we laten het iets meer los. Hij heeft alle ruimte om er zelf een draai aan te kunnen geven.

Iemand kiezen met vader- of moeder kwaliteiten

Vaderdag en moederdag vieren met onze pleegkinderen vieren is extra ingewikkeld wanneer er geen biologische ouder beschikbaar zijn. In onze situatie heeft het ene pleegkind wel contact en de andere niet. Beide jongens gaan hier knap, mee om ook al ligt het thema gevoelig. De jongste heeft zelf invulling geven aan Moederdag en zelf een leuke oplossing aandragen. Wij hebben een oma die een speciaal plekje heeft en die krijgt nu de extra aandacht. Zo heeft alles een plekje gekregen en is het vooral geen ding. We merken dat biologische lijnen ontzettend belangrijk zijn, maar onze kinderen voelen ook aan dat het gaat om ouderschapskwaliteiten. Dit alles valt prima bij verschillende mensen te halen. Het is fantastisch als je kind zelf een leuke oplossing bedenkt. Bij zijn de gevoelens rond dit onderwerp bespreekbaar en spreken we hier open over. Er is voor onze kinderen overvloed aan liefde en die mag stromen ook op Vaderdag of Moederdag..

Elkaar even zien, daar gaat om

Wij hebben ervoor gekozen om niet te veel lading te leggen op Vaderdag en Moederdag. Maar voor belangrijke anderen zoals de biologische ouders is het enorm belangrijk, om gezien te worden. Maar ook dat gaat weleens mis in de drukte of door een late levering van een pakje van de post. Zo is het ons ook overkomen dat we prachtige kunstwerken op de post hebben gedaan en dat die dagen later dan gepland zijn aankomen. Tegenwoordig sturen we meestal op de dag zelf even een berichtje of de kinderen doen het zelf en zeggen dat er iets aankomt. De kinderen vinden het ook leuk om op de dag zelf vaak even te Appen

Onrust in deze periode

Onrust in deze periode is ons wel bekend. Hoe je vorm geeft aan Moederdag of Vaderdag, dat is helemaal aan je zelf en je kind. We merken wel dat er in deze periode wel wat meer onrust bij de jongens is. Dat begint al in de aanloop wanneer er op school aandacht aan wordt besteed. De ene keer meer ander de ander. Meestal weten we het niet wanneer school met dit thema begint. Achter af kunnen we onrust: druk, snel geïrriteerd, makkelijk uit zijn doen plaatsen. We zijn er op bedacht. Vaak komt het fotoboek dan juist weer op tafel en komen de vragen in de trant van: hoe zit het ook weer? Soms teken we familielijnen weer eens uit of door het te bespreken komt er duidelijkheid en keert de rust terug. Kortom wij houden en klein en zorgen wel dat iedereen zich, daar waar kan, gezien voelt.

Tenslotte nog vijf praktische tips voor pleegouders

Hier zijn vijf praktische tips voor pleegouders, gebaseerd op onze ervaring
  1. Wees gevoelig voor de emotionele impact: Voor de meeste pleegouders wel vanzelfsprekend en toch in de praktijk moeilijk. Wees alert op de emoties van zowel de kinderen als de biologische ouders (in zoverre je dat kunt) en probeer de situatie te begrijpen vanuit hun perspectief. Houd rekening met hun behoeften en gevoelens tijdens deze speciale dagen.
  2. Pas de viering aan op de situatie: Gezien de logistieke uitdagingen en mogelijke beperkingen in contact met biologische ouders, pas de viering aan op de situatie. Overweeg alternatieven, zoals het knutselen van cadeaus of het sturen van foto’s. Laat de kinderen zelf beslissen wie ze willen eren, dat kan ook de niet biologische ouders zijn.
  3. Creëer ruimte voor gesprek en gevoelens: Moedig open communicatie aan over Vaderdag en Moederdag. Geef pleegkinderen de ruimte om hun gevoelens te uiten en vragen te stellen. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat hun emoties er mogen zijn en dat ze altijd met jou kunnen praten.
  4. Omarm de diversiteit van ouderschap: Benadruk het belang van ouderkwaliteiten in plaats van alleen biologische banden. Erken en waardeer verschillende vormen van ouderschap, inclusief pleegouders, grootouders of andere belangrijke personen in het leven van het kind. Vier de diversiteit en inclusiviteit van gezinnen. Ieder gezin en familie systeem is bijzonder en uniek.
  5. Zorg voor betrokkenheid van belangrijke anderen: Zorg ervoor dat andere belangrijke personen, zoals biologische ouders, zich gezien en gehoord voelen. Communiceer op tijd over eventuele cadeaus of verrassingen en probeer ervoor te zorgen dat ze op tijd arriveren. Stuur indien nodig een berichtje om te laten weten dat er iets onderweg is, om teleurstellingen te voorkomen.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je als pleegouder helpen om Vaderdag en Moederdag op een respectvolle en inclusieve manier te vieren, waarbij alle betrokkenen zich gezien en gewaardeerd voelen.

Wil je boosheid van kinderen beter begrijpen?

Dan heb ik nog iets leuks Ik heb een prachtig e-book met 25 weetjes over boos gedrag bij kinderen geschreven. Vraag het hier gratis aan.

Foto van de Vaderdag kunstwerken 2023, gemaakt door Kindcentrum de Kei, Stichting Meerkring in Amersfoort.

 

 

```