``` ```

Tips en tricks bij het vinden van geschikte opvang voor je kind. Hoe doe je dat? Het vinden van geschikte opvang voor je pleegkind. Als pleegouder sta je voor vele uitdagingen en dilemma’s, waaronder het vinden van de juiste balans tussen werk en zorg voor je pleegkind(eren). Een van de grootste uitdagingen is het vinden van geschikte opvang voor je pleegkind(eren) wanneer jezelf moet werken. Onze ervaring is dat het steeds belangrijk is rekening te houden met de kwetsbaarheid van pleegkinderen en de behoefte aan stabiliteit en hechting. In dit blog neem ik je mee met ons verhaal.

Maak gebruik van de regelingen die er zijn

Onze pleegkinderen zijn geplaatst vrij direct na de geboorte, met alle onzekerheden die bij een plaatsing horen. Onze eerste zorg in deze periode was zo veel mogelijk werken aan hechting door er voor te zorgen dat tenminste 1 ouder thuis is voor een periode van een jaar. Om dit te regelen hebben we de pleegzorgverlofr egeling van rijksoverheid gebruikt. Iedere pleegouder heeft recht op dit verlof. Je hebt dan na plaatsing een maand verlof. In gesprek met de werkgever heb ik het verlof uitgesmeerd over het eerste jaar. Hierdoor kon ik lopende zaken op mijn werk gewoon blijven afhandelen en tegelijk ook genoeg thuis zijn. Mijn partner die in het onderwijs werkt heeft de eerste maand ook gebruik gemaakt van bovengenoemde regeling en daarna aangevuld met ouderschapsverlof. Hiermee hebben we een deel van de opvang kunnen regelen, maar niet alles.

Het kinderdagverblijf is dan verleidelijk

Het kinderdagverblijf is meestal een logische stap voor ouders wanneer je op zoek bent naar structurele opvang. Maar onze pleegkinderen werkte dat net even anders. Onze pleegkinderen hebben baat bij rust, vaste begeleiders en zijn nog hechting aan het opbouwen met ons. Nu weer aan het werk moeten komen we in een dilemma terecht. Wat nu? Het advies vanuit een pleegzorgbegeleider was duidelijk: liever niet. Maar ja we kunnen ons pleegkind ook niet een levenlang beschermen tegen een boze buitenwereld. We beseffen een goed moment om opvang te regelen komt er nooit. De druk van de werkgever was dan uiteindelijk doorslaggevend. Het opbouwen van een hechte band tussen ons en onze pleegkinderen is essentieel voor hun emotionele welzijn en ontwikkeling. Wij vinden het daarom belangrijk om opvang te zoeken die zo min mogelijk onderbrekingen en veranderingen veroorzaakt. Daarbij dachten we ook het is goed wanneer hij wel gaat wennen aan een vaste begeleider.

Andere opties verkennen

Om de opvang voor ons pleegkind te verkennen hebben we ten eerste de optie van alle opa’s en oma’s verkend. Onze opa’s en oma’s zijn wel al op leeftijd en daarnaast gaan ze ook graag op vakantie voor een lange periode. Hoe regel je dan de opvang voor de kinderen structureel? Wat doe je als ze ziek zijn?  Onze ouders wonen ook niet om de hoek, dus ook dat is een lastig punt. De tweede mogelijke oplossing die we bedacht hadden is een gastouder die ervaring heeft met pleegkinderen en begrijpt hoe belangrijk stabiliteit en hechting is. Een gastouder kan vaak net meer flexibiliteit bieden dan een dagverblijf en kan zich meer richten op de individuele behoeften van ons pleegkind. Tijdens de kennismaking viel ons op dat deze gastouder helemaal geen connectie maakte met ons pleegkind. We hadden zo een nee gevoel dat we deze optie voor opvang van ons pleegkind maar lieten voor wat het was.

Opvang voor ons pleegkind via het kinderdagverblijf

Uiteindelijk hebben we de opvang geregeld via een kinderdagverblijf na het eerste jaar. We vonden een enthousiast team die de bezwaren van onze pleegzorgmedewerker hebben aangehoord en dachten: wij kunnen dit wel en we gaan er voor. Dat was wel een fijne energie en we hadden een goed gevoel. Je pleegkind loslaten, hier is ook niet gemakkelijk. Maar we vonden wel een super liefde vaste leidster en ons pleegkind voelde zich ook snel vertrouwd bij haar.

Je veilig voelen op de opvang

Ondanks alle goede bedoelingen, het waterbed en alle liefde en zorg van de leidsters: het was gewoon moeilijk. We zagen vooral klampen bij de leidster en zich echt veilig voelen was er niet bij. Wat goed is om te weten is dat deze jongen heel wat angsten in zijn lichaam heeft en een heel ander karakter heeft dan onze tweede pleegkind. De meeste pleegkinderen hebben heel wat bagage. Maar het was voor ons wel goed om na een jaar los te zijn van de zorg. Nu de opvang is geregeld geeft het ons even wat lucht en ruimte geven. Super belangrijk want ook wij pleegouders hebben een leven en na een jaar is het super belangrijk om zelf ook overeind te blijven. Tegelijk hebben we ons voorgenomen: bij de tweede we doen het anders.

Starten met de voorschoolse opvang

Met ons tweede pleegkind hebben we gebruik gemaakt van de voorschoolse opvang vanaf 2,5 jaar voor 1 dag in de week. Hoewel onze tweede heel anders van karakter is: ondernemend, extravert en meer prikkels aan kan, hebben we gekozen om pas later te starten. We hebben ons nog meer sterk gemaakt bij de werkers en tijdelijk minder inkomsten genomen. Wat hier ook scheelt, is dat onze jongste de voorschool ook al kent van zijn broer.  Ondanks alles was het voor onze jongste ook wennen op school en heeft hij ook even tijd nodig om zich op zijn gemak te voelen. Op de voorschool zijn de activiteiten superleuk en ontstaan de eerste speelafspraakjes. Het geeft wel weer een mooie impuls aan zijn ontwikkeling.

Nu ze ouder zijn

Nu onze pleegkinderen wat ouder zijn, helpt het om ze te betrekken bij het vinden van een geschikte opvangplek. Zo krijgen ze het gevoel dat hun mening telt en dat er rekening wordt gehouden met hun behoeften. We bespreken ook de reden waarom opvang nodig is en we leggen uit dat we zo goed mogelijk voor ze probeert te zorgen. Meestal vinden ze het spannend en kost ze ook gewoon heel wat energie die er niet altijd is. Maar op de BSO doen ze ook heel erg veel leuke activiteiten hebben ze vrienden. Toch is het belangrijk om wel opvang te hebben voor je pleegkind. Voor onze opa’s en oma’s merken we dat de jongens toch moeilijk voor zijn in gedrag en dat het ze meer energie kost dan ze aankunnen. Naast vast oppas is een dag BSO een uitkomst.

Samengevat: opvang: plussen en minnen

Het vinden van geschikte opvang voor je pleegkind(eren) kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de kwetsbaarheid van pleegkinderen en hun behoefte aan stabiliteit en hechting. Een belangrijke tip die we willen meegeven is: laat je niet onder druk zetten door werkgevers. Het teruggaan in inkomen viel achteraf ook mee. Via de toeslagen waren er ook meevallers en minder reiskosten naar werk. Uiteindelijk is er meestal begrip bij de werkgever en door in gesprek te gaan kan je samen tot de mooiste oplossingen komen die goed werken. Want rust en stabiliteit werkt gewoon direct door in alles door. Als we het opnieuw hadden mogen doen dan hadden we voor de eerste ook echt gekozen om ook bij de voorschool te starten. Maar ja we kunnen de tijd niet terug draaien. Het belangrijkste is om zelf als ouder telkens plussen en minnen af te wegen en vooral te blijven luisteren naar je gevoel. Ieder (pleeg)kind is anders. Maar voor de meeste pleegkinderen is naar de opvang gaan een grote stap.

Pleegouder verhalen

Je hebt een pleegouder verhaal gelezen van Sander Kooijman. Sander Kooijman is pleegouder en schrijft geregeld verhalen over het pleegouderschap. Daarnaast is Sander Kinderpsycholoog met een praktijk in Amersfoort. Ben je nieuwsgierig naar andere verhalen van Sander. Bezoek dan ook de website van Jeugd- en Kinderpraktijk Rota. Wist je dat Sander bijna wekelijks afleveringen kinderpsycholoog podcast aflevering maakt. Deze afleveringen gaan over (pleeg)ouderschap en over onderwerpen zoals overprikkelde kinderen, zelfvertrouwen en boosheid bij kinderen. Beluister Beluister de Kinderpsycholoog Podcast op Spotify

```