``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Slaapproblemen bij jonge kinderen: voor je het weet slaap niemand meer in zijn eigen bed.
Blog-slaapproblemen-bij-kinderen

Slaapproblemen bij jonge kinderen: voor je het weet slaap niemand meer in zijn eigen bed.

door | 24 mei, 2022 | Opvoeding

Slaapproblemen bij jonge kinderen kunnen een gezin behoorlijk ontregelen. Voor je het weet slaapt niemand meer op zijn eigen plek. Vandaag komen de ouders van Bram naar mijn praktijk en vertellen dat hun zoontje slaapproblemen heeft. Bram is vier jaar en gaat sinds kort naar de basisschool. Hij vindt naar school gaan super leuk, maar ook heel spannend. De mamma van Bram vertelt dat haar zoontje moeilijk in slaap komt en vaak tot 21:30 wakker blijft. Hij is dan erg onrustig en blijft uit bed komen. Er is dan strijd en een escalatie helpt dan meestal niet.

Bram wordt geregeld midden in de nacht wakker

Geregeld wordt Bram midden in de nacht wakker en dan mag hij in het grote bed van papa en mama verder slapen. Dat is alleen geen oplossing want hij gaat dan draaien. Papa heeft er meestal na een half uur genoeg van en besluit dan om maar in het bed van zijn zoon te gaan slapen. Slaapproblemen bij jonge kinderen kunnen er voor zorgen dat iedereen daar erg veel last van heeft. Ouders geven aan de volgende dag “gebroken” te zijn en niemand is echt goed uitgerust. Bram is de volgende ochtend niet wakker te krijgen. Vader voelt zich de volgende dag moe op het werk en is sneller geïrriteerd en ook moeder is niet uitgerust.

Niet slapen breekt op

Bij Bram werkt het ook door in alles. Het leren in de klas gaat minder goed. Overdag ontstaan er boze buien en op school zijn er meer conflicten met anderen kinderen. Op school valt hun zoontje zo nu en dan zelfs in slaap in de poppenhoek, meldt de leerkracht. Een nachtje slaap missen kan iedereen hebben maar dit dag na dag breekt op. Bram is nog weer sneller geïrriteerd en heeft thuis ook steeds aanvaringen met zijn jongere broer. Hij kan zijn emoties steeds minder reguleren.

Wat hebben jonge kinderen met slaapproblemen nodig?

Wanneer we samen met ouders onderzoeken wat hun zoontje nodig heeft ontdekken we dat hij de nabijheid van papa of mama vraagt. Dat is natuurlijk niet zo gek want school is best wel overweldigend. Al die prikkels van nieuwe onbekende en ook wel spannende situaties vragen hun tol. In de avond kan de onrust verklaard worden doordat hij van alles nog te verwerken heeft van de dag. Dat lukt hem niet alleen en het is begrijpelijk dat hij de nabijheid van papa en mama nodig heeft. Maar  de ouders van Bram willen graag dat hij op tijdig naar bed gaat. Daar hebben ze natuurlijk gelijk in: kleuters hebben voldoende slaap nodig. De oplossing die Bram kiest is “tijd rekken” dat doet hij met negatieve gedrag. Hierdoor krijgt hij wel aandacht alleen niet de aandacht die hij zo nodig heeft.

De tijd nemen om de dag samen af te sluiten

Slaapproblemen bij kinderen ontstaan best vaak doordat ze moeite hebben om de dag af te sluiten. Soms is de dag nog gewoon te leuk. Andere kinderen hebben zoveel meegemaakt dat ze gewoon nog druk zijn met verwerken. De oplossing die dit jongentje kiest helpt hem niet maar ook zijn ouders niet. Doordat er strijd komt wordt dit jongentje juist geactiveerd met als resultaat dat hij pas om 21:30 slaapt. De ouders van Bram ontdekken dat ze eigenlijk te laat starten met het “naar bed gaan  riedeltje” . Het  douchen, tandenpoetsen, boekje lezen heeft een uur nodig. Ook dat het langer licht is in de zomermaanden speelt een rol.

Welke oplossing kiezen deze ouders?

Deze ouders gaan uitproberen of het werkt om eerder te starten, want ze willen dat hij uiterlijk op 20:00 op bed ligt. Zo krijgt iedereen rust en kunnen deze ouders ook hun eigen dingen doen. Tussen 19:00 en 20:00 hebben ze alle aandacht en daarna niet meer. Daar zijn ze heel duidelijk in. Door met deze richtlijn aan de slag te gaan komt er in ieder geval structuur. Zo onderzoeken ze gelijk wat de beste tijd is voor hun zoon. Wanneer je kinderen te vroeg op bed legt kunnen ze vaak niet inslapen en wanneer ze te laat gaan dan worden ze vaak drukker. Goed timen kan hier helpend zijn. Er is nu ook een vast patroon. Ook dat helpt en zorgt voor ritme.

Jonge kinderen slapen in hun bed veel lekkerder

Wanneer kinderen in het bed van papa en mama komen dan vinden kinderen dat meestal fijn. Dat lijkt wel een mooie oplossing maar meestal werkt het averechts. Slaapproblemen bij jonge kinderen kunnen met deze oplossing in stand worden gehouden en soms verergert het de slaapproblemen zelf. Het gevolg van deze oplossing is dat niemand meer tot slapen komt en dat breekt vroeg of laat op.  Meestal geeft het meer rust om in de kamer van je kind te blijven. Zo geef je ook de benodigde nabijheid. En kan je daarna gemakkelijk terug naar je eigen bed. Je bent  er helemaal voor je kind en daarna pak jij zelf  je eigen nachtrust. Je zal merken dat je kind zo ook in slaap komt.

Veranderingen vragen tijd

Natuurlijk zal je kind en jezelf even tijd nodige hebben om te wennen. Maar na een tijdje zal je merken dat je investering vruchten afwerpt. Je kind slaapt nu op de juiste plek en dat is wel een heel fijn resultaat. Natuurlijk bij ziekte of als je kind naar zelf naar boven komt is het anders. Natuurlijk kan je er voor kiezen je kind in bed te nemen. Ook dan is het verstandig om kinderen uit eindelijk in hun eigen bed te laten slapen. Dan pakt iedereen de meeste rust.

Slaapproblemen bij jonge kinderen komen vaak voor

Slaapproblemen bij jonge kinderen komen best vaak voor. Iedere ouder herkent wel fasen dat er meer onrust bij kinderen is. Met deze tips kan je vast al wel stappen zetten. Is er bij jullie ook een negatief patroon ontstaan? Natuurlijk kan ik dan helpen. Plan gerust een belafspraak dan denk ik met je mee. Laat je kind geregeld boos gedrag zien dan heb ik een interessant E-book: me 25 weetjes over kinderen met boos gedrag geschreven. Lees er hier meer over.

Gerelateerde artikelen

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek

Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek

In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om te vertrouwen op jouw ouderlijke intuïtie en hoe je dit kunt doen als pleegouder. Door te focussen op de behoeften van jouw pleegkind en jouw eigen ervaring als ouder, kun je de beste zorg en ondersteuning bieden. Lees verder en ontdek hoe je als pleegouder jouw intuïtie kunt gebruiken om de ontwikkeling van jouw pleegkind te ondersteunen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin