Home » Blog » Kinderen met boos gedrag » Hoe kalmeer je een kind dat over zijn of haar toeren is?
kalmeren-van-boze-kinderen

Hoe kalmeer je een kind dat over zijn of haar toeren is?

door | 15 jan, 2021 | Kinderen met boos gedrag

Hoe kalmeer je een kind dat over zijn of haar toeren is?
Het kalmeren van een kind wat over de toeren is dat is niet gemakkelijk.  Boosheid of liever gezegd woede is een gevoel wat geneigd is om te gaan escaleren. Er gebeurt iets, nog iets en dan nog iets. Alles wat je in woede zegt of doet brengt je verder van huis of werkt averechts. Wanneer kinderen boos zijn hebben ze de verstandige en vooral rustige ouder nodig.

Kinderen die boos zijn kunnen niet meer goed nadenken.
Als je heel boos ben lukt het niet meer om goed na te denken. De redelijkheid is weg en het verstand is uit. Als we boos worden dan reageer je vanuit het zogenaamde reptielenbrein. Het reptielenbrein is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Het reptielenbrein controleert onze primaire levensbehoeften, zoals ademhaling, vechtlust, eetlust, overleven en onze vecht- en vluchtreacties.

Weet jij waardoor je kind zo boos doet?
Kinderen die boos doen hebben meestal een reden dat ze zo boos doen. Ze willen bijvoorbeeld iets wat nu niet kan en worden geblokkeerd in iets wat ze graag willen. Woede is voor kinderen een intens gevoel. Kinderen voelen boosheid meestal in het hele lichaam. Vaak hebben kinderen nog niet de mogelijkheden om zichzelf te kalmeren. Ze hebben de hulp van de ouder nodig.

Jullie begrijpen hoe ik me voel.
Wanneer een kind overstuur is dan helpt je je kind door met volle aandacht te luisteren. Dan geeft jij je kind het gevoel dat je echt luistert. Echt luisteren doe je door de gevoelens van je kind te verwoorden. Met andere worden te benoemen wat je kind echt wilt of vindt. De manier waarop we dat doen is misschien nog wel belangrijker dan de woorden zelf. Als we echt begaan zijn dan komen de woorden echt over. Dus als we echt serieuze en gemeende woorden gebruiken dan help jij je kind. Je kind voelt zich gehoord en begrepen. Er ontstaat ruimte om te troosten of te praten over wat er mis is.

Geef ik dan aan mijn kind toe?
Nee, je geeft niet toe aan je kind. Je blijft staan als ouder en verwoord het gevoel van je kind. Zo leert je kind omgaan met het nare het gevoel. Er kan iets niet of het kan niet nu. Daar kan een negatief gevoel bij horen en je helpt je kind omgaan met het nare gevoel. Door je kind te helpen het gevoel voor hem of haar te verwoorden geef je jouw kind het gevoel dat het begrepen wordt. Je kind zal rustiger worden. Je geeft namelijk troost. Zo leer jij je kind door het nare gevoel heen gaan. Je blijft dus liefdevol en begripvol staan.

Hoe doe je dat oprecht luisteren naar je kind?
Voor nogal wat mensen is het echt moeilijk om oprecht te luisteren naar je kind dat zijn hart uitstort en om vervolgens het gevoel te benoemen. Van ouders vraagt het een flinke dosis sensitiviteit om dit dit te doen zonder van het gevoel weg te gaan. Het gaat er ook om dat je kind leert verdragen dat het soms geblokkeerd wordt en een “nee” te horen krijgt.

Stop met dat gezeur.
Misschien herken je wel dat je geneigd bent om te zeggen “Doe effe gewoon en stop met dat gezeur” of “kom op droog je tranen”. Dit zijn zinnen die zorgen dat je juist weg gaat bij het gevoel van je kind.

Geef het gevoel van je kind weer
Ga aan de slag om in alledaagse situaties woorden en zinnen te gebruiken waarmee je laat merken dat je oprecht hebt geluisterd. Geef in deze zinnen ook het gevoel weer. Dit is geen eenvoudige opdracht. Het kost inspanning om je kind te laten weten wat het voelt. Het gaat bijvoorbeeld om zinnen zoals:

“Jij klinkt boos, daar zal je wel een goede reden voor hebben.”
“wat zal het teleurstellend voor je zijn geweest.”
“dat is een berg huiswerk, daar zie je vast tegen op.”
“ik begrijp dat jij je vrienden op school nu erg mist.”
“inderdaad het is verdrietig dat de training niet door gaat.”
Dit zijn uitspraken die kinderen troosten.
Voor kinderen is het heel belangrijk dat hun gevoelens worden gezien, geaccepteerd en gerespecteerd.

Voorkom dat jezelf gaat escaleren in boosheid
Wanner ouders ook gaan escaleren in boosheid dan gaat bij de volwassen ook het verstand uit. Ouders verliezen het geduld, raken geïrriteerd of gaan misschien wel schelden of zelfs wel slaan. Misschien herken je het volgende wel. Je reageert kortaf, daarna gebeurt er weer iets waardoor je raakt geïrriteerd raakt, en hup dan reageer je woedend. Wanneer je merkt dat je als ouder geraakt wordt kies er dan voor om eerst zelf rustig te worden. Lukt je dat niet zoek hier dan hulp bij. 

Kalmeer eerst zelf
Het is van belang dat ouders zich eerst zelf kalmeren. Een paar keer diep ademhalen kan helpen om weer rustig te worden. Ga even iets anders doen. Wanneer je boos bent kunnen er nogal wat gedachten door je hoofd heen gaan. In een boze bui bedenk je meestal niet de handigste dingen en kan je gemakkelijk iets zeggen wat de relatie met je kind schaad. Biedt je excuus aan voor je gedrag.

Maak het samen weer goed
Accepteer dat je boos bent geweest. Deze gevoelens zijn heel normaal en horen bij het leven. Benoem je gevoel naar je kind en neem even rust. “ik ben nog heel boos, want nu kan ik alles rommel opruimen”. Zo kan je rustiger bedenken wat je kan doen om het boze gevoel te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Adem diep, ruim de boel op en zeg daarna. “Dat kan gebeuren, sorry dat ik zo uitviel”.  Op deze manier voorkom je dat boosheid gaat escaleren en dat je kind zich schuldig voelt.

Heb je het gratis E-book 25 weetje over boos gedrag al gelezen? Klik hier om het E-book te downloaden.

 

 

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman. Ontwikkelingspsycholoog, schoolmaatschappelijk werker en integratief kindertherapeut (i.0.). Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag.

Gerelateerde artikelen

Het baalgevoel van Noah

Het baalgevoel van Noah

Noah heeft niet zomaar een dag. Hij heeft een baaldag. Er hoeft maar iets te gebeuren, één verkeerd woord en het wordt erger. De omgeving zijn mama en zus zijn gewaarschuwd. Voor je het weet heb je ruzie of een conflict met Noah. Lees hier het artikel met praktische handvatten hoe je kinderen helpt met een baalgevoel.

Lees meer
Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Met moeilijk gedrag trekken kinderen aandacht. Het ene kind laat dit merken door zich terug te trekken. Andere kinderen overschreeuwen zich of laten met boos en opstandig gedrag merken dat er iets speelt. Vaak wordt gekozen voor een gedragsaanpak. Alleen moeilijk gedrag komt vaak voort omdat kinderen ergens meezitten. Zou het dan niet helpend zijn om eerst met het nare gevoel van het kind aan de slag te gaan? In dit blog geef ik een aantal tips hoe jij gemakkelijker met kinderen in gesprek komt over gevoelens.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin2