Hoe geef ik mijn kind meer zelfvertrouwen?
Gun jij je kind meer zelfvertrouwen? Lees dan snel verder. Zelfvertrouwen is belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die zelfverzekerd zijn voelen zich prettig en gaan uitdagingen aan. Kinderen met een positief zelfbeeld gaan gemakkelijk uitdagingen aan en durven fouten te maken en gaat uit van zichzelf zonder zich te vergelijken met anderen vinden of denken. Ouders kunnen zelfvertrouwen vergoten door de zelfstandigheid van kinderen te vergoten.
In dit artikel geef ik ouders een aantal praktische tips hoe je het zelfvertrouwen van jouw kind kan verbeteren.
1) Geef je kind de ruimte om zelfstandig te zijn
Ga uit van de richtlijn: alles wat je kind zelfstandig kan doet je kind zelfstandig. Kinderen voelen zich groot als ze iets zelf kunnen. Zelfstandig op de fiets naar school, een beker limonade inschenken of broodsmeren e.d.. Misschien herken je wel bij jezelf dat je geneigd ben om van alles over te nemen. Je kind iets zelf laten doen kost tijd, geeft rommel, het gebeurt niet zo goed als je het zelf zou doen en je stelt je kind misschien bloot aan gevaar. Het is goed om te beseffen dat wanneer ouders zaken overnemen ze onbedoeld de boodschap geven “je kan het niet”.
Waarin kan jij jouw kind meer zelfstandigheid geven?
2) Geef je kind de ruimte om een eigen oplossing te bedenken
Kinderen hebben allerlei oplossingen bedacht voor allerlei problemen. Kinderen hebben fantastische ideeën waar volwassenen soms anders over denken. Wanneer je een idee direct afwijst kan een kind zich afgewezen voelen en misschien wel denken “ik doe het nooit goed”. Door tegen je kind te zeggen “wat een leuk idee” laat je merken dat je de kwaliteiten van je kind zoals een eigen mening hebben, de creativiteit en het oplossingen kunnen bedenken waardeert. Soms zijn er ook nadelige consequenties die de kinderen nog niet hadden overzien. Geef dan aan dat “je ook nog een andere manier hebt”. Zal ik die ook vertellen? Samen kan je dan het beste idee doen. Laat jij je maar eens verrassen door de eigen oplossingen van jouw kind.
3) Jouw kind heeft recht op fouten te maken
Iedereen maakt fouten en van fouten kan je leren. Kinderen hebben vaak het idee dat volwassenen, oudere broers en zussen van alles beter doen. Demonstreer als ouder hoe je zelf fouten en vergissingen maakt. Geef je fouten openlijk toe en vergoot ze wat uit. Je laat je kind zien dat het normaal is om fouten te maken. Gebruik humor. Het kan zo’n opluchting zijn voor kinderen dat papa en mama ook fouten maken.
0 Reacties