``` ```
Home » Blog » Opvoeding van kinderen » Mijn kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld staat.
mijn kind meer zelfvertrouwen-geven

Mijn kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld staat.

door | 8 sep, 2022 | Boos gedrag bij kinderen, Opvoeding van kinderen, Ervaringsverhalen pleegzorg, Zelfvertrouwen

Hoe kan jij je kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld in de wereld kan staan? Deze vraag krijg ik regelmatig van ouders die mijn kinderpraktijk bezoeken. Zelfvertrouwen voelen kinderen wanneer ze met beiden voeten op de grond staan, verbinding hebben met jezelf en je omgeving. Kinderen die zich onzeker voelen staan niet stevig en raken gemakkelijk uit evenwicht. De emoties gaan dan alle kanten uit. Maar hoe help je kinderen nu om steviger in de wereld te staan, ook wanneer druk ervaren. Dat leg in dit blog uit.

Je kind zelfvertrouwen geven betekent contact met de grond maken

Wanneer ik de grond onder me voel dan voel ik dat ik echt leef. Met mijn beide blote voeten maak ik verbinding met de wereld. Alle oneffenheden, de schelpjes, de steentjes, het gras, ik voel het. Mijn lichaam zoekt automatisch naar evenwicht en stabiliteit. Met het zetten van stappen voel ik pijntje, maar ik herstel. Automatisch ga ik meer rechter op lopen en andere spieren gebruiken. Ik ben me bewust van mezelf en de wereld. Juist door op blote voeten te lopen maak ik deze connectie en voel ik me krachtig. Jonge kinderen lopen vaak graag op blote voeten. Logisch want dat helpt om verbinding te maken met de wereld en zichzelf.

Zelfvertrouwen voel je wanneer je stevig in de wereld staat

Zelfvertrouwen ervaar je wanneer je stevig in de wereld staat. Wanneer kinderen het contact met de grond verliezen gaan ze zweven. Ze verliezen focus. Onzekere gevoelens nemen de overhand. Vandaag vraag ik Joran van tien om rechtop te staan. Het gewicht is niet verdeeld over beide voeten en hij staat wankel. Hoe kan je Joran nu meer zelfvertrouwen geven? Ik vraag hem vraag stevig te staan “als een boom”. Ik laat hem zijn buikspieren wat aan trekken en diep ademen. Zo laat ik kinderen zelfvertrouwen ervaren. Ik mag hem duwen en Joran is niet uit evenwicht te brengen. Ik zie een super focus en van ADHD is even niets te merken. Hij is gegrond helemaal bewust van zichzelf in het hier-en-nu. Hij straalt zelfvertrouwen uit.

Wat gebeurd er met kinderen die niet stevig staan

Kinderen die onvoldoende stevig staan worden sneller geraakt. Neem bijvoorbeeld Joran die graag voetbal speelt. Tijdens het voetbal wordt er ruw gespeeld en de scheidsrechter geeft Joran een overtreding. Het lukt hem niet meer om zijn emoties te reguleren. Hij wordt boos, zegt lelijke dingen en duwt terug en vervolgens wordt hij van het veld gestuurd. Het lukt Joran niet meer om zijn emoties te beheersen. Hij staat niet voldoende stevig om de dingen van zich af te laten geleiden. Hoe kan je Joran nu zelfvertrouwen geven tijdens een spel. Juist nu verliest hij grond en gaat als het ware zweven.

Kinderen die grond verliezen gaan zweven

Joran is niet de enige. Hij heeft een hart van goud en is recht voor zijn raap. Dat zijn mooie kwaliteiten, maar hij komt er mee in de problemen. Het is een patroon. Er gebeurd iets, Joran wordt uitgedaagd en daarna is het boem, Beng en Kling. Voor je het weet is het vechten. Maar wanneer Joran met twee benen contact maakt met de grond. Zijn buikspieren aantrekt en diep ademhaalt kan hij zich herpakken. De technieken gronden en centreren komen uit de Rots en Water trainingen, maar worden ook al eeuwen toegepast in vechtsporten. Het gaat hier om zelfbeheersing. Joran maakt contact met het centrum van zijn zelf. Hier vindt Joran focus en zelfbeheersing. Juist tijdens spel kan je de techniek perfect trainen.

Zelfvertrouwen ervaren betekent focus en zelfbeheersing ontwikkelen

Jezelf verliezen in iets, focus kwijtraken. Kinderen zoals Joran gaan helemaal op in een spel. Maar als ze geraakt worden door iets verliest hij de verbinding met zichzelf en zijn omgeving. Juist dan raakt hij in de problemen. Juist dan krijgt hij straf en wordt het gevoel “jij bent niet oké” bevestigd.  Met twee benen op de grond staan. Het is de basis waarin ik kinderen zelfvertrouwen geef waardoor ze zekerheid voelen Echt zekerheid en onzekerheid, het zijn twee kanten van de medaille. Het ene kan niet bestaan zonder het andere. Als onzekerheid er is dan zijn er ook zekerheden. Hoe mooi is het om beide kanten te verkennen. Dat is waar ik kinderen mee help tijdens een kindsessie. Zo geef ik kinderen zelfvertrouwen. Het verdragen van heftige gevoelens is voor kinderen moeilijk. Wanneer ik met kinderen werk ontdekken kinderen dat ze sterker zijn dan ze denken. Zelfbewust zijn groeit en daarom uit ook zelfvertrouwen.

Mijn kind meer zelfvertrouwen geven

Kan je kind ook wel een beetje hulpgebruiken? Dan kan kindercoaching goed werken. Je kind gaat spelenderwijs van alles ontdekken over zijn of haar gevoel. Het wordt nare gevoelens zoals onzekerheid en boosheid de baas. Wil je ook een keer bellen? Maak gerust een belafspraak. Om je te helpen een eerste stap te zetten om je kind meer zelfvertrouwen te geven heb ik een handige checklist gemaakt. Met deze checklist heb je in 3 minuten duidelijk waar jij het zelfbeeld van je kind kan versterken. Om je verder te helpen heb ik naast 1 op 1 begeleiding ook een prachtig programma: Bouwen aan zelfvertrouwen gemaakt waar je direct mee kan starten. Lees er hier alles over.

 

Over Sander

Sander Kooijman
Sander Kooijman Kinderpsycholoog in Amersfoort Online programma's Minder boos meer zelfvertrouwen Werken met de binnenwereld Minder boos meer zelfvertrouwen. Het online ouder en kind programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Start direct.

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort voor kinderen met boos gedrag en weinig zelfvertrouwen. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Mijn begeleiding is ook geschikt voor kinderen met bijkomende problematiek zoals ADHD, ASS, trauma, hoogbegaafdheid en kinderen die moeilijk leren.
Plan nu een belafspraak 

Vergoedingen
Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West. Echter aanmelding bij met Metmaya is voorwaarde. De wachttijd voor beoordeling door Metmaya kan hoog oplopen.

Direct starten op eigen kosten kan wel. Gemiddelde duur van een traject in zeven sessies. Bij complexe vragen kan de verandering langer op zich laten duren. Plan eerst een belafspraak.

Minder boos meer zelfvertrouwen
Met het online ouder en kind programma minder boos meer zelfvertrouwen kun je direct starten.
Lees er hier meer over en start direct.

Werken met de binnenwereld
Ben je professional en wil je met spel en verbeelding werken met de binnenwereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Dan wil je leren werken met het binnenwereld model. Met werken met de binnenwereld krijg je toegang tot mijn beste en meest gebruikte oefeningen.
Lees er meer over en start direct

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin