Deze stappen kan je zetten wanneer je steeds bezig bent met het voorkomen van driftbuien en uitbarstingen van je kind. Ouderschap kent zo nu en dan zijn uitdagende momenten. Wanneer ouders regelmatig geconfronteerd worden met een boos kind, merk ik op dat het voorkomen van uitbarstingen een belangrijk doel wordt. Het is begrijpelijk dat af en toe een uitbarsting vermijden gunstig lijkt. Op korte termijn verlicht het zelfs enige druk. Echter, dit is slechts een tijdelijke oplossing. De spanning en belasting op ouders blijven aanwezig, en vaak nemen ze zelfs toe. Veelal zien we ouders voorzichtig navigeren, bang om iets verkeerds te zeggen. Dit patroon blijft zich herhalen, terwijl hun kind leert om emoties te hanteren.
Ouderschap, soms vergelijk ik het met koken. De manieren waarop je driftbuien en uitbarstingen van je kind aanpakt zijn talrijk. De ene ouder volgt een recept, terwijl de ander vertrouwt op intuïtie en gevoel. Hetzelfde geldt vaak voor het begeleiden van kinderen naar volwassenheid. Het draait erom dat je tools hebt die voor jou en je kind werken. Maar, net als bij koken, kom je bij opvoeding vroeg of laat uitdagingen tegen- en dat is volkomen normaal. Net als bij koken gaat het niet om de goede of foute manier. Het gaat erom dat iets lekker is of in dit geval dat het werkt voor jou en je kind. Af en toe een driftbui bij je kind is geen probleem; het stelt het kind in staat spanning en frustratie los te laten. Zulke momenten horen erbij en kunnen gezien worden als kansen voor veerkrachtige ontwikkeling.
Het vermijden van driftbuien en uitbarstingen van je kind geeft vaak tijdelijk verlichting. Je geeft toe aan je kind en de situatie kalmeert. Dit kan echter resulteren in kinderen die steeds meer controle willen hebben. Uiteraard is het geweldig dat je kind een eigen wil en mening heeft. Tegelijkertijd is het leren omgaan met teleurstellingen en een ‘nee’ erg leerzaam. Ik maak soms mee dat ouders er een dagtaak aan hebben om, maar te voorkomen dat er een boze bui ontstaat. Op deze manier ontstaat er een patroon en komen zowel ouders als kinderen niet voorbij deze fase.
Liefdevol naast je kind blijven staan wanneer er driftbuien en uitbarstingen zijn. In momenten van stress en druk is het van groot belang om stevig en liefdevol te blijven staan. Dit geldt met name wanneer kinderen hun grenzen opzoeken en nieuwe dingen uitproberen. Ze kunnen verrassend vastberaden zijn, soms zelfs koppig en volhardend. Er kunnen momenten zijn waarop ze hun frustraties uiten door te slaan, te schoppen of onaangename woorden te gebruiken. Het is begrijpelijk dat irritatie en ongeduld soms de overhand kunnen nemen. Onder stress schakelen we vaak instinctief over op boosheid (vechten) of toegeven en toegeven aan verlangens (vluchten). Je stresssysteem wordt geactiveerd en het is moeilijk om op dat moment constructief te reageren.
In liefdevolle verbinding treden met je kind tijdens driftbuien of uitbarstingen. Door je kind te begeleiden bij het uiten van zijn of haar onderliggende gevoelens, zul je ervaren dat je naast je kind komt te staan. Je creëert een band met je kind dat op dat moment jouw steun nodig heeft. Je kind accepteren zonder meteen toe te geven of boos te worden, vergt enige vaardigheid. Dit vergt oefening en training, maar het zal zowel jou als je kind ten goede komen. Je hoeft niet constant op je tenen te lopen. Het constante vermijden van boze uitbarstingen door op je hoede te zijn, zorgt ervoor dat je stresssysteem voortdurend geactiveerd is. Onder stress en druk laten de meeste mensen niet hun beste kant zien.
Een treffend voorbeeld hiervan is Lisa, een moeder met haar zesjarige zoon Jayden, die te maken heeft met regelmatige driftbuien. Lisa merkt op dat Jayden vaak boos gedrag vertoont en zijn frustraties uit door voorwerpen te gooien. Uit angst voor confrontatie en om Jaydens gedrag te sussen, probeert ze constant situaties te vermijden die hem van streek zouden kunnen maken. Deze aanpak onthoudt Jayden echter de kans om op een gezonde manier met zijn emoties om te gaan en belemmert de ontwikkeling van effectieve emotionele regulatievaardigheden. Het ontbreekt hem aan begrip over hoe hij zijn gevoelens kan beheersen, aangezien hij nooit heeft geleerd hoe om te gaan met uitdagende momenten.
Een vergelijkbare situatie tekent zich af bij vader Michael, een zorgzame vader voor Liam, een tienjarige jongen met een sterke wil en soms heftige stemmingswisselingen. Michael heeft opgemerkt dat wanneer Liam gefrustreerd raakt, hij snel geïrriteerd raakt en soms in woede-uitbarstingen uitbarst. Uit angst voor conflicten en om de rust te bewaren, vermijdt Michael onderwerpen die Liam mogelijk prikkelen. Hij buigt mee met Liams wensen, zelfs als ze onredelijk zijn, om te voorkomen dat Liam boos wordt. Hoewel Michaels intentie is om Liam gelukkig te houden, beseft hij niet dat zijn handelingen een ongezonde dynamiek in hun relatie creëren. Liam leert niet hoe hij met teleurstellingen of conflicten moet omgaan, omdat hij nooit leert dat zijn acties gevolgen hebben. Deze situatie kan er uiteindelijk toe leiden dat Liam moeite heeft zich aan te passen in situaties waarin hij niet krijgt wat hij wil en het kan zijn vermogen om constructief met emoties om te gaan, belemmeren.
Deze voorbeelden laten zien hoe het vermijden van boosheid en conflicten uit angst voor negatieve reacties onbedoeld kan voorkomen dat je kind leert om emoties op een gezonde en effectieve manier te uiten en te beheersen. Het is van cruciaal belang voor ouders om emotionele begeleiding en grenzen te bieden, zelfs als dit soms oncomfortabel lijkt, om kinderen te helpen zich zowel emotioneel als sociaal te ontwikkelen. Af en toe een uitbarsting hebben is normaal. Als je thuis echter een patroon hebt van een dominante kind-houding en constant toegeven aan conflicten, kan het nuttig zijn om dit patroon te onderzoeken.
Een eerste stap die je direct kunt nemen, is het aanvragen van mijn e-book met 25 inzichten over boosheid. Hierin vind je waardevolle tips waarmee je direct aan de slag kunt. Als volgende stap kun je je aanmelden voor de masterclass “Boosheid Beter begrijpen”. Deze masterclass is zeer praktisch en biedt eveneens bruikbare handvatten. Het omgaan met een patroon van een boos kind kan behoorlijk uitdagend zijn. Het vereist van jou om nieuwe vaardigheden te leren en te onderzoeken wat jouzelf tot boosheid drijft. De Toolbox vBoos Gedrag omvat vijf essentiële instrumenten waarmee ik je begeleid en waarmee ik direct stappen zet. Het programma “De Kunst van Omgaan met Boosheid” biedt een uitgebreid stappenplan waarbij ik je geleidelijk aan de hand neem. Bij dit programma is de toolbox inbegrepen. Samen met je kind ga je aan de slag om het patroon van boosheid stap voor stap aan te pakken. Als je liever individuele begeleiding wilt, of als je de voorkeur geeft aan een mix van online en persoonlijke sessies, of zelfs gewoon in mijn praktijk, aarzel dan niet om een belafspraak te plannen.
Durf te Voelen: Hoe geef je ruimte aan gevoelens bij jezelf en je kind? Het…
Omgaan met boosheid. In dit blog deel ik praktische tips voor ouders van kinderen met…
Minder boos meer zelfvertrouwen. Welke kwestie pak je eerst aan? In dit blog deel ik…
Met dit kwartaal lidmaatschap krijg je toegang tot de binnenwereld van kinderen met eenvoudige tools…
Waarom praten over boosheid met kinderen zo moeilijk Is (en hoe je het wel kunt…
Angst maakt de wereld van kinderen steeds kleiner. Hoe kan jij je kind helpen om…