``` ```

Hoe doe je dat een gesprek aangaan met je kind

Hoe doe je dat een gesprek aangaan met je kind over gevoelens? Je wilt een gesprekje aangaan met je kind. Misschien maakt jij je zorgen om je kind. Of je wilt gewoon leuke tijd samen en gewoon iets horen van de belevingswereld van je kind. Maar hoe doe je dat? Misschien denk je mijn kind wil er wel helemaal niet over praten. Of mijn kind doet liever iets anders. Wanneer je kind bijvoorbeeld achter een tablet zit dan is het wellicht moeilijk om verbinding te krijgen. Het is begrijpelijk dat je jezelf dit soort vragen stelt. Tegelijkertijd kunnen deze twijfels je ervan weerhouden om het gesprek überhaupt aan te gaan. En dat is zonde!

De meeste kinderen willen hun verhaal wel kwijt

Er zijn namelijk ontzettend veel kinderen die maar al te graag hun verhaal kwijt willen of gewoon wat met je willen delen. De meeste kinderen willen gezien worden. Maar hoe begin je nou zo’n gesprek? Die vraag is voor je kind natuurlijk minstens zo lastig als die van jou Dat lijkt lastig, maar hoeft het niet te zijn.

Vijf tips die helpen om een gesprek aan te gaan met je kind

Tip 1: Stel je open en maak contact met je kind

Dat kan je doen door bijvoorbeeld een opmerking over een neutraal onderwerp te maken. Maar ook een compliment of een grapje kunnen het ijs breken. Kinderen vinden het vaak ook leuk als je óók iets van jezelf laat zien: een anekdote over een huisdier, iets wat je deelt met je kind of iets wat je deelt van je eigen gevoelswereld. Jij bent dan het grote voorbeeld en kinderen vinden verhalen van jouw als kind vaak hartstikke leuk om te horen. Samen foto boeken bekijken zijn ook leuke activiteiten waarmee je heel spontaan een gesprekje kan aanknopen.

Tip 2 Stel een hele open vraag

Stel een (hele) open vraag bij het een gesprek aangaan met je kind, bijvoorbeeld: Hoe gaat het met je? Of (afhankelijk van de context van het gesprek): Wat is er gebeurd? Het kind kan dan zelf kiezen wat het antwoord. Vermijd gesloten vragen waar je enkel ja of nee op kan zeggen. Krijg je enkele een ja of een nee dan ontstaat er meestal geen gesprek.

Tip 3 Vraag vooral door op wat het kind zegt

Vraag vooral door op wat het kind antwoordt op je openingsvraag. Neem dus niet zomaar genoegen met een kort of vaag antwoord, maar toon werkelijk belangstelling. Dat kun je onder andere doen door gerichte open vragen te stellen: Vertel eens, wat vind je bijvoorbeeld goed gaan? Welke dingen gaan er nou juist niet zoals je wilt? Hoe gaat het op school? Hoe voel je je vandaag? Of door vooral te reageren met verbale en non-verbale aanmoedigingen: Vertel eens? O ja? Joh, en toen?

Tip 4 Maak je zorg bespreekbaar

Heb je zorgen over iets, maak ze bespreekbaar. Vertel concreet en zonder oordeel wat je hebt gezien. Stel daar vervolgens een open vraag over. Wacht hier niet te lang mee na de start van het gesprek. Start met een gesprekje en maak verbinding en stel dan gelijk de belangrijke vraag.

Tip 5 Nodig je kind uit om meer te vertellen

Nodig het kind uit om te vertellen, maar dwing niet tot praten. Even contact maken, iets luchtigs bespreken, gerichte vragen stellen, de emoties benoemen die je opmerkt, kunnen een kind uitnodigen om (verder) te praten. Laat met je houding merken dat je er helemaal bent voor je kind.

Luister hier de Podcast: Hoe doe je dat een gesprek aangaan met je kind

In deze podcast geef ik praktische tips hoe je eenvoudig in gesprek kan met je kind. Luister hem hier. Abonneer je direct op mijn Podcast en mis

Tenslotte

Maar soms lukt het gewoon niet om een gesprek aan te gaan met je kind. Soms is zwijgen de veiligste optie voor het kind. Als het kind niet wil of niet kan vertellen, respecteer dat dan. Ga samen iets anders doen en kom er later nog eens op terug. Wanneer jij je zorgen maakt dan is het raadzaam om een gesprek met een professional te spreken. Plan hier een gratis belafspraak Soms kan een kindercoach gesprek in de praktijk of online uitkomst bieden.

```