Home » Blog » Opvoeding » Vrienden maken. Hoe doe je dat? Blog van kinderpsycholoog Sander Kooijman Amersfoort
Hoe maak je vrienden?

Vrienden maken. Hoe doe je dat? Blog van kinderpsycholoog Sander Kooijman Amersfoort

door | 22 aug, 2022 | Opvoeding, Zelfvertrouwen

Het hebben van vrienden is voor de meeste kinderen super belangrijk.  Maar niet voor alle kinderen is het maken van vrienden even gemakkelijk. Soms neemt de spanning het over en komen kinderen niet in beweging terwijl ze wel heel graag vriendschap willen. Kan jou kind hier wat hulp bij gebruiken? Lees vooral verder en ontdek wat je kan doen om te helpen. Beluister ook de Podcast over vakantie vrienden die ik in samenwerking met het jeugdjournaal heb gemaakt.

Nieuw op school

Het is de eerste schooldag voor Mart. Na de zomer is hij verhuist en vandaag gaat hij voor het eerst naar school. Best spannend hoor. Zullen ze me wel aardig vinden, denkt hij. Op zijn oude school was het niet altijd even leuk. Er werden vaak nare dingen gezegd, duwen en soms ook slaan. Mart hoopt dat het op de nieuwe school beter gaat. Maar de kinderen in zijn nieuwe klas kennen elkaar al. Hoe voeg je in een nieuwe bestaande groep? Hoe maak je een speelafspraakje? Misschien vinden ze me wel niet aardig, denkt Mart. Door de spanning blokkeert Mart een beetje.

Vrienden maken geeft een spannend gevoel

Vrienden maken is voor Mart best wel spannend. Maar niet voor alle kinderen. De zus van Mart, Andrea stapt gemakkelijker op andere kinderen af en maakt snel contact. Bij Andrea lijkt het  vrienden maken van zelf te gaan. Mart is afwachtend en kijkt eerst de kat uit de boom. Sem heeft een andere manier die stapt ongevraagd een spel in maar dan ontstaat er al snel gedoe. Sem doet eerst voordat hij nadenkt en zet zijn sociale vaardigheden niet zo handig in. Er ontstaat dan vaak ruzie en de kinderen willen dan niet dat hij meedoet. Mart weet dat het helpt om zelf de stap te zetten. Maar die stap is juist moeilijk om dat het spannende gevoel er is.  Mart blijft dan wachten en toekijken, terwijl hij zelf veel liever zou meespelen.

Je kind steunen

Natuurlijk kan jij je kind helpen om een eerste stap te zetten. Soms helpt het om samen met je kind even naar en speelplek te gaan. Vaak ontstaat er vrij snel contact met andere kinderen. Het gaat van zelf en je bent niet meer zo nodig. Kinderen maken contact door iets over zichzelf te vertellen of direct iets aardigs te zeggen. Het kan ook helpen om iets mee te nemen, Pokémon kaarten, een knuffel, een bal of een spel. Het is dan in ieder geval direct duidelijk wat jij leuk vind en vaak zijn andere kinderen direct geïnteresseerd en nieuwsgierig. Er ontstaat een opening.

Hoe maak je vrienden?

Vrienden maak je door te doen. In de Podcast geef ik ook wel wat tips en ook hoe om met dat spannende gevoel om te gaan. Wat is eigenlijk een vriend? Kent je kind al zijn of haar vriendschapskwaliteiten. Een goede vriend is goud waard. Naast een prachtig online programma: Bouwen aan vriendschap heb ik ook een Podcast in samenwerking met het jeugdjournaal gemaakt. Beluister hem hier. 

Podcast: hoe maak je vakantie vrienden?

 

 

 

 

 NOS

Nieuwe podcast: Hoe maak je vakantievrienden?

Veel kinderen vinden het tijdens de vakantie leuk om nieuwe vrienden te maken. Bij de één gaat dat makkelijker dan bij de ander.

In de nieuwste aflevering van de Jeugdjournaal-podcast zoeken Annabelle Zandbergen en Pien Leerink uit wat het beste werkt. Hoe je bijvoorbeeld op iemand af stapt als je het eigenlijk niet durft, hoe je contact zoekt met kinderen die een andere taal spreken, en hoe het verder gaat als de vakantie weer over is.

Kinderen op camping De Pampel in Hoenderloo vertellen hun vakantieverhalen en psycholoog Sander Kooijman geeft tips!

 

 

Aan de slag met bouwen aan vriendschap

 

Wil je verder aan de slag met het thema vriendschap. Dan is het programma: bouwen aan vrienden super waardevol. Lees hier hoe je samen met je kind heel praktisch in een vijf modules in twee weken stappen kan zetten.  Je gaat de vriendenkring in kaart brengen. Ontdekken wat het goud is van je kind wat het te geven is. je gaat afspraken maken, de spanning de baas worden en oefenen om vragen om mee te doen en meer. Lees er hier alles over.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1