kinderpsycholoog Amersfoort boos gedrag kind 4 tot 12 jaar Sander Kooijman intuitie ouderschap
Vertrouw op je ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek. Als ouder krijg je te maken met een hoop adviezen en meningen van professionals en andere ouders. Het kan soms lastig zijn om hiermee om te gaan en te bepalen wat nu het beste is voor jouw kind. Maar het belangrijkste is om te onthouden dat jij als ouder zelf het beste weet wat je kind nodig heeft. Jij bent deskundig: jij kent je kind het beste op je kind zelf na natuurlijk. Ouderlijke intuïtie is een krachtig hulpmiddel dat jou kan helpen bij het nemen van beslissingen voor jouw kind.
Ouderlijke intuïtie is het vermogen om de behoeften en emoties van jouw kind aan te voelen zonder dat hier woorden voor nodig zijn. Het is een soort innerlijke stem die je vertelt wat het beste is voor jouw kind. Ouderlijke intuïtie is niet alleen gebaseerd op ervaring, maar ook op instinct en gevoel. Het is belangrijk om naar deze intuïtie te luisteren, omdat het jou kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen voor jouw kind. Hoe doe je dat? Om jouw ouderlijke intuïtie te gebruiken, is het belangrijk om in contact te staan met jouw eigen emoties en gevoelens. Neem de tijd om te luisteren naar jouw innerlijke stem en sta open voor wat deze jou te vertellen heeft. Het kan ook helpen om jouw gedachten en gevoelens op te schrijven in een dagboek of notitieboekje. Door dit regelmatig te doen, kun je beter leren luisteren naar jouw ouderlijke intuïtie.
Je bent ouder en hebt veel ervaring opgedaan met je kind en zijn of haar specifieke behoeften en karakter. Het is belangrijk om deze ervaringsdeskundigheid in te zetten bij het nemen van beslissingen. Jouw kennis over wat wel en niet werkt voor jouw kind kan erg waardevol zijn voor professionals die minder bekend zijn met jouw kind en zijn of haar achtergrond. Maar ook andere ouders staan vaak klaar met goedbedoelde adviezen en tips. Heeft jouw zoon van negen nog geen sport? Doe dan mee met deze “Rots en water training, begin als vast met een beugel, een oogpleister is goed, om beter te zien”. Van al deze adviezen van andere ouders en hulpverleners kun je best onzeker worden. “Onze zoon kan gewoon nog niet naar een sportclub”. Het is goed voor kinderen van negen om lekker te sporten, maar onze zoon heeft zoveel thema’s die spelen. Het is gewoon te veel.
Natuurlijk, het is niet eenvoudig om het eigen tempo van je kind te volgen en sterk te blijven staan wanneer al die goedbedoelde adviezen op je pad komen. Wanneer de ontwikkeling van je kind net even anders verloopt dan die van andere kinderen, dan is het soms echt zoeken. Natuurlijk luisteren naar de adviezen van anderen is prima, maar wanneer de ontwikkeling van je kind sociaal, cognitief of lichamelijk net even anders loopt, vraagt dit om heel sensitief af te stemmen op je kind wat nodig is. Het kan zijn dat jouw kind meer tijd nodig heeft om bepaalde mijlpalen te bereiken of juist sneller ontwikkelt dan andere kinderen. Het is belangrijk om het tempo van het kind te volgen en niet te veel te pushen. Door je kind te laten ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo, kun je voorkomen dat het kind overprikkeld raakt en onnodige stress ervaart.
Als ouder is het belangrijk om te vertrouwen op je ouderlijke intuïtie en deze in te zetten bij het nemen van beslissingen voor je kind. Jouw ervaringsdeskundigheid en het volgen van het tempo van het kind zijn hierbij cruciaal. Door te luisteren naar de adviezen van anderen en te blijven vertrouwen op je ouderlijke intuïtie neem je weloverwogen besluiten voor je kind. Ouderlijke intuïtie helpt je om sterk te staan. Je bent als ouder volmaakt, maar niet perfect. We hebben geen glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken. Maar vergeet niet dat jij met je ervaringsdeskundigheid je kind het beste kent van iedereen op je kind zelf na.
Hier zijn vijf handige tips om te helpen vertrouwen op je ouderlijke intuïtie:
Als ouder is het belangrijk om te onthouden dat jij als ouder zelf het beste weet wat jouw kind nodig heeft. Vertrouwen op jouw ouderlijke intuïtie kan hierbij helpen en leiden tot betere beslissingen voor jouw kind.
Hoe praat je met kinderen over gevoelens. Om jou en je kind te helpen heb ik een waardevol e-book gemaakt met 25 weetje over hoe je met kinderen in gesprek komt over gevoelens. Nieuwsgierig? Vraag het e-book hier onder aan.
Daarnaast ontvang je updates om je verder te inspireren.
Mens Erger Je Niet is meer dan een spel: het is een spiegel van de…
Kinderpsycholoog Sander Kooijman deelt zijn persoonlijke reis naar het werken met de binnenwereld van kinderen.…
Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten. In dit…
In dit blog voor de Rading schrijf ik over afscheid nemen in pleegzorg: hoe een…
Kijken door de traumabril: het heeft onze kijk naar ons pleegkind veranderd. In dit blog…