Een huisje voor kleine Beer
Stel je voor je bent pleegkind waar is dan je eigen plek op deze wereld? Kijk pap: “een huisje voor kleine beer” laat je me trots zien. Prachtig gemaakt hoor en zo lekker knus. Ik denk: “Wat mooi dat kleine beer een eigen plek heeft gekregen”. Hoe doe je dat als je vier bent en je nog niet de woorden hebt om de wereld om je heen te snappen. Maar je hebt het allemaal best wel in de gaten. Als (pleeg)ouder kan ik alleen maar glimlachen. Je vertelt in je spel zo veel!
Huisjes bouwen
Huisjes bouwen. Of we nu in het bos zijn of dat je speelt met de kussens van de banken. Inmiddels heb je het Lego creator huisje zo ‘n 100 keer op en afgebouwd. Dan werd het een zomerhuis, winterhuis of het huis met zwembad. Je laat in je spel zoveel zien. In spel neem jij je eigen plek in de wereld in. Vandaag laat je zien dat het goed is zoals het. Kleine beer heeft een mooi huisje gekregen.
Je eigen plek innemen
Wie ben je? Wat is je plek op de wereld? Geen gemakkelijk thema’s voor je pleegkind. Maar wat betekent het voor je wanneer je niet kan opgroeien bij je biologische mama en of papa? Het zal je maar overkomen… In het spel zien we een pallet van emoties terugkomen. Soms is er onrust, vermoeidheid, verdriet en boosheid en zou je willen dat het anders was. Meestal geniet je en zien we een ontspannen en blij kind. We merken precies hoe jij je voelt aan kleine beer. Natuurlijk heb je alle tijd en ruimte om te ontdekken wie je bent wat je plek is in de wereld.
Kleine beer maakt alles mee
Kleine beer, deze knuffel van het aller eerste begin is zo mega belangrijk voor je, Hij valt inmiddels bijna uit elkaar en oh nee, we hebben geen reserve. Soms vliegt kleine beer door de kamer en dan hangt hij met 1 oor aan een spijker om vervolgens weer honderd knuffels te krijgen. Maar vandaag heeft kleine beer een huisje gekregen. De gevoelens die er nu zijn hebben weer een eigen plekje gekregen bij ons pleegkind. Er is rust, mooi om te zien.
De wereld in de war
Wanneer je geen eigen plek hebt kan dit zorgen voor onrust. Bij pleegkinderen is het systeem van herkomst meestal in de war. Bij ons pleegkind ook. Hoe verwoord je dat wat je niet kan verwoorden? Onze oudste heeft bijvoorbeeld een oudere broer in een ander pleeggezin. Zijn pleegbroer heeft een zus in een ander pleeggezin. De biologische plekken zijn helemaal in de war. Dan hebben onze (pleeg) kinderen ook nog eens onze opa’s en oma’s erbij gekregen naast hun eigen en de opa en oma van het ander pleeggezin. Onze verjaardagen zijn nooit meer hoe het was vroeger. Wij hebben de familie van onze (pleeg) kinderen er ook weer bijgekregen. Gelukkig er is liefde genoeg!
De familie in beeld
Het helpt onze pleegkinderen enorm om door middel van foto’s de familie in beeld te krijgen. De foto’s helpen zodat ze heel makkelijk een vraag kunnen stellen als ze willen. We hebben van opa en oma een heel foto mooi fotoboek gehad van vroeger. De babyboeken pakken de kinderen zo nu en dan uit de kast en dan komen er ook vragen. Foto’s in de eigen kamer hebben is voor onze jongens te veel. Maar we hebben een plekje zodat zij ze kunnen pakken als ze daar behoefte aan hebben. Soms zo even in een opwelling loopt hij even naar de foto’s toe en geeft hij lieve kusjes. Zo geven we ruimte aan alle gevoelens die er zijn.
Praten met kinderen over gevoelens
Het is super waardevol om met kinderen over gevoelens te praten. Het is ook niet zomaar dat ik als professional het E-book praten over gevoelens heb geschreven met 25 weetjes om met kinderen te praten over gevoelens. Onze oudste heeft veel moeite gehad met het reguleren van zijn emoties. Inmiddels is hij negen en is hij steeds meer zelfbewust. Hij heeft nu steeds meer woorden om zich uit te drukken. Het lukt nu ook beter om over positieve emoties te praten. We zien nu dat hij zich ook trots voelt en zijn eigenwaarde is steeds meer aan het groeien. Dat zijn mooie stappen.
Verder verdiepen
Wil je verder aan de slag met praten over gevoelens? je kan het E-book hieronder gratis aanvragen. Het e-book bestaat uit 25 weetjes vol met tips en handvatten. Wil je nog meer dan is de challenge: praten met kinderen over gevoelens heel waardevol. In deze challenge neem ik je tiendagen mee naar de wereld van spel en verbeelding. Lees er hier meer over.