Hoe stimuleer je zelfstandigheid?
Hoe stimuleer je de zelfstandigheid van kinderen eigenlijk? Zelfstandigheid geeft kinderen gevoel van eigenwaarde en vertrouwen. Het is ontzettend belangrijk dat kinderen ruimte van ouders krijgen om zelfstandigheid te ontwikkelen. Hier kan je al heel jong mee beginnen. De meeste kinderen van vier kunnen zich al zelf aankleden, broodsmeren en drinken inschenken en dergelijke. Smaakt eigen gesmeerd brood toch niet veel lekkerder? De meeste kinderen willen groot zijn. Iets zelfstandig kunnen geeft kinderen een blij en trots gevoel. Daar krijg je energie van. Het gevoel “ik kan het wel”.
Wat gebeurd er als je alles uit handen neemt van je kind?
Neem jij regelmatig van alles uit handen van je kind? Je bent niet de enige ouder.
– ouders kiezen de kleren uit
– ouders trekken de schoenen en de jas aan
– ouders schenken drinken in
– ouders smeren boord
– ouders ruimen op voor de kinderen
Noem maar op.
De argumenten tijd en rommel worden vaak genoemd waarmee ouders het overnemen rechtvaardigen. Ouders realiseren zich niet dat ze onbedoeld de boodschap “je kunt het niet” meegegeven. Sommige kinderen bijten van zich af en geven met boos gedrag of met een negatieve reactie aan dat ze meer ruimte willen. Andere kinderen vinden het wel lekker gemakkelijk. Wat zou er gebeuren als je kinderen veel meer eigen verantwoordelijkheid zou geven? Loopt dan alles in de soep? Gaan kinderen juist dan niet een gevoel van eigen verantwoordelijkheid ontwikkelen? Wat denk jij?
Kinderen worden niet lui geboren, toch?
“Mijn kind is lui”‘ hoor ik ouders wel eens zeggen in gesprek. Vaak ontdekken we dat ouders er een gewoonte van hebben gemaakt om van alles over te nemen. Er ontstaat een patroon waar kinderen steeds minder doen. “HET LIJKT HIER WEL EEN HOTEL”, roepen ouders dan. Wanneer ouders hun kind wat vragen krijgen ze de wind van voren. Er is hier echt maar één weg “geef kinderen hun zelfstandigheid terug”. Begin daar vandaag nog mee!
Wie heeft er een probleem?
Vaak laat ik ouders zichzelf de vraag stellen. “Wie heeft er eigenlijk een probleem?” Meestal blijft het dan even stil…
Wie heeft het probleem wanneer je kind met al het getreuzel te laat komt?” Misschien geneer jij je wel als ouder, echter de consequenties zijn voor je kind en niet voor jou. Interessante gedachte, toch? Door je kind eigen verantwoordelijkheid te geven geef je ruimte, zodat je kind het zelf op de eigen manier kan doen. Je zult zien dat kinderen zelf ook gaan werken om op tijd te komen. Tja, er zullen dingen mis gaan. Te laat komen, drinken op de grond en sommige dingen gaan minder goed dan dat je het zelf zou doen. Hoe erg is dat? Jou kind heeft recht op z’n eigen fouten. Je kind zal merken dat het steeds meer zelf kan en het zelfvertrouwen van je kind krijgt ruimte om te groeien.
Welke vuistregel kan je hanteren?
Hanteer de vuistregel “ALLES WAT JE KIND KAN, DOET HET OOK ZELFSTANDIG”. Deze regel is praktisch en duidelijk. Misschien denk je wel “‘dat lukt me niet”. Dan is oudercoaching een goed idee. Zeker wanneer je de grenzen hier wat heb laten lopen dan kan het fijn zijn om samen hier een plan te maken. Ik neem je stap voor stap mee. Ga met deze vuistregel aan de slag en je zult direct verschil merken.
Mag ik mijn kind verwennen?
Mogen ouders hun kind dan niet meer verwennen. Tuurlijk wel. Af en toe gewoon doen! Zeg het gewoon “ik ga je even verwennen. Wat wil je op je brood, wil je er ook nog drinken bij”. Pas dit zeker toe op dagen dat je kind erg moe en overprikkeld is.
Ken je mijn checklijst zelfbeeld al?
Onderzoek wat jij nog meer kan doen om zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Download hier de gratis checklist zelfbeeld en weet wat jij kan doen om het zelfbeeld van je kind te vergroten. Wil je direct aan de slag met het zelfvertrouwen van je kind doe mee aan de online training Bouwen aan zelfvertrouwen.
Klik hier voor meer informatie