``` ```
Home » Blog » Begeleiding voor boze kinderen met weinig zelfvertrouwen » Sociaal emotionele ontwikkeling: Kinderen met een naar gevoel helpen
sociaal emotionele ontwikkeling

Sociaal emotionele ontwikkeling: Kinderen met een naar gevoel helpen

door | 29 okt, 2020 | Begeleiding voor boze kinderen met weinig zelfvertrouwen

Kinderen laten met moeilijk gedrag merken dat het niet goed gaat met ze. Dat is heel slim van kinderen, want door moeilijk te doen krijgen ze  aandacht.  Ouders vangen de gedragssignalen op.  Wanneer ouders en leerkrachten voldoende last hebben van het gedrag of de schoolresultaten naar beneden gaan, wordt hulp ingezet. Zolang kinderen zich niet gehoord, gezien en zich onbegrepen voelen verergerd het gedrag tot wanhoop van ouders. 

Vaak spelen de zorgen geruime tijd. Wat betekent dat kinderen een lange periode met een naar gevoel rond lopen. Wanneer ik de kinderen spreek blijkt dat kinderen last hebben van een naar gevoel zoals boos, bang of verdriet. Ouders melden aan omdat er er zorgen zijn om de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kind. Wat is sociaal emotionele ontwikkeling eigenlijk?

Wat is sociaal emotionele ontwikkeling eigenlijk?

Sociaal emotionele ontwikkeling bestaat uit 2 delen die niet los van elkaar gezien kunnen worden namelijk: de emotionele ontwikkeling en de sociaal emotionele ontwikkeling.

De emotionele ontwikkeling beschrijft de manier waarop kinderen hun emoties bewust ervaren. Wanneer kinderen hun emoties herkennen is dit een stap om grip te krijgen op een naar gevoel. De emotionele ontwikkeling heeft een sterke samenhang met de sociale ontwikkeling van kinderen.

In de sociale ontwikkeling gaat het er dus om dat een kind leert hoe het zich met anderen kan verbinden. Het bestaat uit het woord ‘sociaal’ dat zijn oorsprong vindt in het Latijnse ‘socialis’ wat ‘verbonden’ of leven met anderen betekent.

Sociaal emotionele ontwikkeling gaat over het vormen van betekenisvolle relaties; met anderen via sociale ontwikkeling, of met jezelf via emotionele ontwikkeling.

Emoties

Emoties spelen een belangrijke rol bij contacten tussen kinderen en op school, thuis en in de vrije tijd.  Ze bepalen in belangrijke mate het gedrag van kinderen.  Emoties zijn eigenlijk de ‘motor’ van het gedrag en zetten in de actie. Het woord ‘emotie’ komt van het Latijnse ‘movere’, wat ‘bewegen’ betekent. Kinderen voelen bijvoorbeeld woede wanneer iemand over de grens heen gaat. Ze doen dan boos of spreken hun irritatie uit en geven zo grenzen aan. Wanneer kinderen verdrietig zijn pakken ze bijvoorbeeld een knuffel die troost geeft. Het beleven van emoties is voor ieder kind en mens anders.  Het is ontzettend belangrijk dat kinderen emoties herkennen bij zichzelf, anderen en leren hoe ze dit op een gezonde manier uiten. Nogal wat kinderen hebben hulp nodig om hun eigen emoties te herkennen en deze op een gezonde manier te uiten.

TIP : Praat met je kind over gevoel

Een belangrijke tip die ik ouders geef is praat met je kind over gevoel. Vraag naar gevoel. Dit is een ontzettend belangrijke stap. Wanneer  je praat met kinderen over het gevoel voelen kinderen zich zich gehoord en begrepen. Nu kinderen grip krijgen op een naar gevoel verdwijnt het moeilijke gedrag vaak ook. Middels integratieve kindercoaching leer ik kinderen grip krijgen op  een naar gevoel. Wil je een telefonische afspraak maken vul het contact formulier hier in.

14 + 14 =

P.S. Heb je mijn ebook voor kinderen met boos gedrag al gelezen?

Over Sander

Sander Kooijman
Sander Kooijman Kinderpsycholoog in Amersfoort Online programma's Minder boos meer zelfvertrouwen Werken met de binnenwereld Minder boos meer zelfvertrouwen. Het online ouder en kind programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Start direct.

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort voor kinderen met boos gedrag en weinig zelfvertrouwen. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Mijn begeleiding is ook geschikt voor kinderen met bijkomende problematiek zoals ADHD, ASS, trauma, hoogbegaafdheid en kinderen die moeilijk leren.
Plan nu een belafspraak 

Vergoedingen
Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West. Echter aanmelding bij met Metmaya is voorwaarde. De wachttijd voor beoordeling door Metmaya kan hoog oplopen.

Direct starten op eigen kosten kan wel. Gemiddelde duur van een traject in zeven sessies. Bij complexe vragen kan de verandering langer op zich laten duren. Plan eerst een belafspraak.

Minder boos meer zelfvertrouwen
Met het online ouder en kind programma minder boos meer zelfvertrouwen kun je direct starten.
Lees er hier meer over en start direct.

Werken met de binnenwereld
Ben je professional en wil je met spel en verbeelding werken met de binnenwereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar? Dan wil je leren werken met het binnenwereld model. Met werken met de binnenwereld krijg je toegang tot mijn beste en meest gebruikte oefeningen.
Lees er meer over en start direct

Gerelateerde artikelen

De kiesknuffel van Thobias

De kiesknuffel van Thobias

Nogal wat jonge kinderen vinden kiezen moeilijk. Sommige kinderen denken dat wanneer ze iets kiezen dit voor altijd is. Weer andere kinderen hebben gewoon geen overzicht. In dit blog neem ik je mee met Thobias die ook moeite heeft met kiezen. Hij kiest in de kinderpraktijk zijn eigen oplossing: een kiesknuffel. Lees hier het verhaal van Thobias.

Lees meer
We denken zo anders over opvoeden

We denken zo anders over opvoeden

Regelmatig vertellen ouders dat ze verschillend denken over opvoeden. Misschien heb je ook wel ergens gelezen dat het tijdens de opvoeding
heel belangrijk is om samen op één lijn te staan. Hoe doe je dat? In dit blog bespreek ik dit onderwerp en geef ik praktische handvatten.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin