Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind. Bijzonder want na vandaag verandert jouw wereld en dat van ons. We weten nog niet precies wat en hoe en jij ook niet. Jij komt namelijk net kijken in de wereld en wij kijken net in de wereld die pleegzorg heet. Juridisch en biologisch zijn we niets we zijn van elkaar. Vorige week hebben we al even kennisgemaakt met je mama en papa en we hebben zelf een echo gekregen van ze. Nog een paar dagen en dan wordt je geboren.
Wachten duurt lang en is best wel moeilijk
Nu is het wachten op een belletje van de voogd. De afgelopen week was het een nogal een geregel. In een week hebben we de gehele babykamer ingericht. Die is klaar. Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind. We zijn direct na het belletje van pleegzorg aan de slag gaan. Nu is het wachten want je komt later dan gepland. We horen maar niets van de voogd. We kijken naar de klok en denken: hoe zou het met je gaan? Dan appt je papa ons. De spanning werd hem te veel en van alles mensen die er zijn appt hij ons. Direct is het duidelijk hoe bijzonder onze positie is. Alle spanning van dagen komt er bij hem uit. Daarna appt hij ons dat het goed is. Je bent er en gezond. Vermoedelijk zijn we nu pleegouder. Dan is er stilte. De volgende dag belt de gezinscoach dat we welkom zijn om kennis te maken met je in het ziekenhuis.
De positie van pleegouders alles behalve duidelijk
De positie van pleegouders is best wel ingewikkeld hier. Omgaan met deze onduidelijkheid is ook echt voor een hele moeilijke geweest. Duidelijkheid is er aan begin niet. Hoe zit het in onze situatie precies? De biologische ouders hebben pleegzorg vrijwillig aangevraagd en er is een voogd aangesteld. Zo is het hier gegaan en in andere verhalen kan het helemaal anders zijn. Dat is ook pleegzorg. Formeel zijn we nog helemaal niets van ons pleegkind. Ouders hebben gezag de voogd stuurt bij. In de eerste dagen is het heel wat overleggen en met elkaar zoeken naar een passende manier. Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind.
Pleegouderschap: een bijzonder positie ten aan zien van het kind en ouders
De eerste dagen trekken we samen op in het ziekenhuis met de biologische ouders. Ook dat is een bijzondere positie ten aanzien van het kind. Onze pleegzoon zal een aantal dagen in ziekenhuis verblijven. Het zal even aftasten worden. Je biologische ouders geven al snel aan: :”jullie zijn van de zorg en wij van het knuffelen”. Wij doen de meeste flessen en komen naar het ziekenhuis wanneer het kan. De fles midden in de nacht doen de zusters.. Zo houden de zusters ook een beetje feeling. Samen dragen we allemaal op eigenwijze bij. De laatste nacht blijven we slapen in het ziekenhuis en dan mag je mee.
Dan mag je mee naar huis
Na vijf dagen wordt je ontslagen uit het ziekenhuis. Dan wordt formeel geregeld dat je mee mag mee ons via de rechter De kinderarts vraagt tijdens de kennismaking nog aan de voogd of dat anders kan. Nee dat kan niet: pas op moment dat hij ontslagen wordt is het crises. Dan kan gaat een rechter beslissen. En als dat op zondag is? Dan is dat op zondag. Het is nu zaterdag en de voogd belt de rechter uit zijn bed. Het besluit wordt gegeven. Je krijgt een dikke kus van mama en papa en ze zwaaien je uit. Een beeld wat ik overigens ook niet meer van mijn netvlies afkrijg.
Thuis komen
Vandaag komen we thuis en maak je kennis met ons huis en je kamer. Een bijzonder moment. Onze positie als pleegouder blijft het komende jaar buitengewoon onzeker en kwetsbaar. De kinderrechter zal verder beslissen hoe het verder met je gaat. Natuurlijk willen we het beste voor ons pleeg(kind) en als dat bij zijn biologische papa en mama is dan begrijpen we dat. Wij zijn er voor hem en gaan vooral doen wat nodig is De verwachting van pleegzorg en de voogd is dat je mag blijven. In de fase kan niemand zekerheid geven. Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind.
Omgang met je biologische familie
Pleegouders hebben een bijzonder positie maar dat geldt voor de biologische familie ook. De eerste maanden doet moeder trouw de bezoeken. Dan verandert het. Je ouders gaan uit elkaar. Het gaat niet goed met ze en ze komen beide in instellingen terecht. Bezoeken lukt even niet. Later ontstaat er meer stabiliteit en kunnen de bezoeken weer door gaan. Opa en opa van vaderskant ontmoet je en worden een enorme steun. Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind maar ook ten opzichte van de familie.
De belangen van het kind voorop
Als pleegouder kom je soms in een klem terecht. Enerzijds gun je het kind alle kansen en alle omgang met de biologische ouders. Tegelijkertijd vraagt dit veel van ons en ons pleegkind. We bouwen een zo ontzettend belangrijke hechtingsrelatie met hem. Onze pleegzoon raakt gehecht aan ons en wij aan hem. Onzekerheid bij plaatsing: het is iets waar iedere pleegouder mee te maken heeft. Het hoort bij het pleegouder zijn. Moeilijk voor ons en nog veel moeilijker voor zijn ouders en hij zelf. Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind.
Pleegouderschap: een bijzondere positie ten opzichte van het kind
Enerzijds heb je de rechten van het kind anderzijds heb je rechten als biologische ouder. Als pleegouder heb je niets. Wel bouw je dag voor dag “familie life” op met het pleegkind. Na een jaar gaf de biologische moeder en papa aan dat ze wilde dat hij permanent bij ons zou blijven. Ontzettend veel gevraagd van haar om dat zo uit te spreken. Wij hebben zoveel bewondering voor deze vrouw die ondanks alles op deze manier kiest voor haar kind. Inmiddels hebben we het gezag gekregen over beide kinderen en hebben we een stevige positie ook juridische. Onze positie van pleegouder is helder.
Verder lezen
Ken je mijn gratis E-book praten met kinderen over gevoelens al. Vraag het hier onder aan. Wil je een keer een belafspraak maken. Ga nu naar de agenda en boek een gratis consult in.
0 Reacties