``` ```
Home » Blog » Kinderen met boos gedrag » Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid
liefevolle vriendelijkheid als wapen tegen boosheid kinderspycholoog Amersfoort Sander Kooijman Jeugd en kinderpraktijk Rota Sander Kooijman Begeleiding Hulp

Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid

door | 18 jul, 2023 | Integratieve Kinderpsycholoog, Kinderen met boos gedrag, Opvoeding

Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid. In een wereld die soms chaotisch en overweldigend kan zijn, ervaren we allemaal wel eens momenten van boosheid. Boosheid is een natuurlijke emotie die opkomt als een reactie op bepaalde situaties, frustraties of teleurstellingen. Het is normaal om boosheid te voelen, maar hoe we ermee omgaan kan een groot verschil maken in onze mentale en emotionele welzijn. Eén krachtig hulpmiddel dat we kunnen gebruiken om boosheid te bestrijden en onze emotionele balans te herstellen, is “liefdevolle vriendelijkheid.”

Liefdevolle Vriendelijkheid: Een Krachtig Wapen tegen Boosheid

Liefdevolle vriendelijkheid, ook wel metta-meditatie genoemd, is een beoefening die geworteld is in eeuwenoude wijsheid, vooral in boeddhistische tradities. Het richt zich op het creëren van warme, meelevende gevoelens naar zowel onszelf als anderen. Door deze beoefening toe te passen in ons dagelijks leven, kunnen we leren om boosheid te verzachten en een meer vreedzame en liefdevolle benadering van de wereld te ontwikkelen.

Ouderschap met Liefdevolle Vriendelijkheid

Iedere ouder met jonge kinderen herkent van zichzelf wel momenten van irritatie en ongeduld of andere kanten van jezelf die je liever niet ziet. Deze kanten zijn meestal niet helpend wanneer je te maken hebt met boosheid van je kind.  Als ouders zijn we het grote voorbeeld voor onze kinderen, en het is normaal om af en toe boos te worden. Maar hoe mooi is het om in plaats van boosheid zelf liefdevolle vriendelijkheid uit te kunnen stralen, zelfs in uitdagende situaties. Natuurlijk als ouders begrijp ik hoe moeilijk het kan zijn. In de hectiek van ouderschap hebben we het druk en vergeten we vaak om goed voor ons zelf te zorgen. Maar deze vijf praktische tips helpen om op een meer liefdevolle en vriendelijke manier met onze kinderen om te gaan.

Het begint met liefdevolle vriendelijkheid uit te stralen naar ons zelf

Liefdevolle vriendelijkheid uitstralen naar ons zelf doen we met zelfcompassie: Vaak komt boosheid voort uit interne onrust, zelfkritiek of onvervulde behoeften. Liefdevolle vriendelijkheid begint bij onszelf. Door mededogen voor onze eigen tekortkomingen en uitdagingen te cultiveren, kunnen we de innerlijke dialoog verschuiven van zelfkritiek naar zelfzorg. We leren onszelf te vergeven en te omarmen, waardoor er minder ruimte is voor boosheid jegens onszelf. Ouderschap kan soms uitdagend zijn, en we maken allemaal fouten. Geef jezelf toestemming om niet perfect te zijn en wees mild voor jezelf. Als je boosheid voelt opkomen, herinner jezelf eraan dat het oké is om menselijk te zijn. Praat vriendelijk tegen jezelf, zoals je zou doen tegen een goede vriend die een moeilijke tijd doormaakt. Zelfcompassie stelt je in staat om liefdevolle vriendelijkheid te cultiveren, niet alleen naar je kinderen, maar ook naar jezelf.

Ademhaling is de basis

De tweede tip die ik je wil meegeven is om je bewust te worden van je ademhaling. Als je merkt dat je geïrriteerd raakt of ongeduldig bent, neem dan even de tijd om diep adem te halen voordat je reageert. Door bewust te ademen, creëer je ruimte tussen de situatie en je reactie, zodat je rustiger kunt reageren. Het helpt om de boosheid te verzachten en liefdevolle vriendelijkheid uit te stralen naar je kinderen. Liefdevolle vriendelijkheid is een vorm van meditatie die ons helpt om onze geest te kalmeren. Als we regelmatig oefenen, kunnen we een diepe innerlijke rust bereiken. In deze staat zijn we beter in staat om met uitdagingen om te gaan zonder onnodige woede of boosheid.

Vergeet jezelf niet en neem zo nu en dan een time-out

Het kan overweldigend zijn om constant met onze kinderen bezig te zijn. Een derde belangrijke tip is om af en toe een time-out voor jezelf te nemen wanneer je voelt dat je geïrriteerd raakt. Even een moment van rust en zelfreflectie kan helpen om je emoties onder controle te krijgen en liefdevolle vriendelijkheid terug te brengen in je reacties. Wanneer we boos zijn op de kinderen of op anderen, is het vaak omdat we hun gedrag als schadelijk of beledigend ervaren. Door empathie te creëren en te proberen de drijfveren achter de acties van de kinderen te begrijpen, kunnen we een breder perspectief ontwikkelen. Misschien ervaren ze zelf lijden of worden ze geconfronteerd met uitdagingen die onze eigen boosheid in een nieuw licht plaatsen.

Liefdevolle vriendelijkheid draagt bij aan verbinding

Liefdevolle vriendelijkheid helpt ons ook om een gevoel van verbondenheid met anderen te ontwikkelen. Zoals we weten werkt de boosheid van je kind en die van je zelf meestal escalerend. Het omgekeerde geldt voor liefdevolle vriendelijkheid. Een vierde tips is door liefdevolle vriendelijkheid uit te stralen naar je zelf, naar je kinderen, naar je partner en naar de wereld om je heen zal je merken ook steeds meer liefdevolle vriendelijkheid terug te ontvangen. Als we inzien dat we allemaal menselijk zijn en met vergelijkbare worstelingen te maken hebben, kunnen we onze boosheid verminderen en ons richten op het opbouwen van harmonieuze relaties. Hierdoor komt er rust, balans en ontspanning in het leven van jou en je kind.

Wij volwassenen zijn het grote voorbeeld voor onze kinderen

Wij volwassenen zijn het grote voorbeeld van kinderen. Onze kinderen leren veel van wat je doet en hoe je reageert op situaties. Dat geldt natuurlijk ook als het gaat hoe je om gaat met boosheid. Het is natuurlijk prima om zo nu en dan boos te zijn. Het gaat er om hoe je met deze boosheid om gaat.
Probeer altijd bewust te zijn van je gedrag en hoe je omgaat met boosheid. Als je liefdevolle vriendelijkheid toont, zullen je kinderen dit gedrag ook oppikken en het gebruiken in hun eigen leven. Boosheid kan een gewoonte worden als we het regelmatig toelaten in ons leven. Door liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen, doorbreken we deze negatieve patronen en creëren we ruimte voor positieve emoties en reacties. Liefdevolle vriendelijkheid gaat niet alleen over innerlijke reflectie; het moedigt ons ook aan om vriendelijkheid in actie om te zetten. Door positieve handelingen te verrichten en anderen te helpen, kunnen we de negatieve lading van boosheid verminderen en een positieve impact hebben op anderen en onszelf.

Beluister hier de Spotify Kinderpsycholoog Podcast aflevering over liefdevolle vriendelijkheid.

 

https://open.spotify.com/episode/6JxcQdYbZlqjIDXbkK5WOv?si=8chxOI5BQWe4-nRwHX4R6Q

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin3