Waarom is het jongste kind vaak minder zelfstandig dan oudere broers of zussen? In dit blog lees je herkenbare gezinsdynamiek, psychologische inzichten en praktische opvoedtips om je kind stap voor stap zelfstandiger te maken.
Blog
Dynamiek tussen de zachte en de harde ouder: systemisch kijken naar wat er onder ligt
In dit blog duiken we in de dynamiek tussen de zachte en de harde ouder, een patroon dat veel ouders herkennen, maar niet altijd begrijpen. Deze rollen ontstaan vaak vanuit onbewuste verstrikkingen in het familiesysteem, zoals onverwerkte gebeurtenissen of verschoven posities in de kindertijd.
De zachte ouder buigt mee en stelt moeilijk grenzen, terwijl de harde ouder controleert en snel boos wordt. Beiden zijn uit balans.
Door systemisch te kijken en vijf basisprincipes te gebruiken (zoals ‘iedereen heeft zijn plek’ en ‘ouders geven, kinderen ontvangen’), krijg je zicht op wat er onder de oppervlakte speelt.
Je leert hoe je als ouder of professional deze patronen kunt herkennen, doorbreken en plaatsmaken voor echte verbondenheid in het hier en nu.
Coaching of therapie? Het grijze gebied en jouw rol als therapeutisch coach
Werk je met kinderen en gebruik je methoden uit de therapie, maar ben je geen therapeut? Dan herken je vast de vraag: Mag ik dit eigenlijk wel doen? In dit blog lees je wat het verschil is tussen coaching en therapie, wat therapeutisch coachen inhoudt, hoe je omgaat met het grijze gebied daartussen en wanneer je moet doorverwijzen. Inclusief rode vlaggen, handvatten én een link naar het programma Werken met de Binnenwereld.
Angst van kinderen voor de dokter of de tandarts: ze doen je soms eerst pijn om je beter te maken
Angst kind tandarts of voor de dokter: ze doen je eerst pijn om beter te worden Onze pleegzoon is twaalf. Hij heeft een beugel nodig. In het verleden is er...
🎲 Emoties in beweging: polyvagaaltheorie toegepast tijdens spel
🎲 Emoties in beweging: polyvagaaltheorie toegepast tijdens spel. Versterk emotioneelbewustzijn bij kinderen. In dit blog met podcast neem ik je mee in mijn manier van werken
Minder boos, meer zelfvertrouwen: 10 inzichten die direct helpen
Minder Boos, Meer Zelfvertrouwen: 10 inzichten die direct helpen Boosheid bij kinderen. Als ouder weet je vaak niet meer wat je moet doen. Uitleggen helpt...
Mens erger je niet gebruiken om kinderen woorden te gebruiken om over gevoelens te praten
Mens Erger Je Niet is meer dan een spel: het is een spiegel van de binnenwereld. In dit blog lees je hoe je als professional emoties, gedachten en gedrag zichtbaar maakt via spel. Ontdek hoe je kinderen woorden geeft voor wat ze voelen én tools om ermee om te gaan.
Mijn reis naar werken met de binnenwereld
Kinderpsycholoog Sander Kooijman deelt zijn persoonlijke reis naar het werken met de binnenwereld van kinderen. Van een ontmoeting onder het podium tot het ontwikkelen van een praktisch programma vol spel, verbeelding en diepgang – een inspirerend verhaal voor elke professional die écht contact wil maken met kinderen.
Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten
Vol gas met onze pleegkind naar de brugklas: uitdagingen, tips en praktische handvatten. In dit blog deel ik onze ervaringen als pleegouder
Afscheid nemen in pleegzorg: hoe een afscheidsritueel kan helpen (of juist niet)
In dit blog voor de Rading schrijf ik over afscheid nemen in pleegzorg: hoe een afscheidsritueel kan helpen (of juist niet)
Kijken door de traumabril: hoe onze kijk op ons pleegkind volledige veranderde
Kijken door de traumabril: het heeft onze kijk naar ons pleegkind veranderd. In dit blog deel ik ons ervaringsverhaal. Iedere maand deel ik weer een verhaal met als doel andere pleegouders en aspirant-pleegouders te inspireren.
Durf te voelen! Hoe help je jezelf en je kind ruimte te geven aan gevoelens die er zijn
Durf te Voelen: Hoe geef je ruimte aan gevoelens bij jezelf en je kind? Het leven zit vol emoties, zowel voor ons als volwassenen als voor onze kinderen. Toch...
Omgaan met boosheid: praktische tips voor ouders van kinderen met kenmerken van Autisme
Omgaan met boosheid. In dit blog deel ik praktische tips voor ouders van kinderen met kenmerken van Autisme. Deze kinderen ervaren vaak angstige gevoelens. Ontdek hoe jij je kind beter kunt begrijpen waardoor je beter aansluit en waardoor je direct een stap kunt zetten in het verminderen van boze buien.
Minder boos meer zelfvertrouwen bij kinderen: welke kwestie pak je eerst aan?
Minder boos meer zelfvertrouwen. Welke kwestie pak je eerst aan? In dit blog deel ik praktische handvatten met als je doel te helpen welke hulp jen nodig hebt.
Werken met de Binnenwereld is gemakkelijker dan je denkt
Met dit kwartaal lidmaatschap krijg je toegang tot de binnenwereld van kinderen met eenvoudige tools waarmee je kinderen helpt met boosheid (faal)angst en zelfvertrouwen. Doe je mee?
Waarom praten over boosheid met kinderen zo moeilijk Is (en hoe je het wel kunt doen).
Waarom praten over boosheid met kinderen zo moeilijk Is (en hoe je het wel kunt doen). Boosheid is een krachtige emotie die iedereen wel eens ervaart, zowel...
Angst maakt de wereld van kinderen steeds kleiner
Angst maakt de wereld van kinderen steeds kleiner. Hoe kan jij je kind helpen om zich minder angstig te voelen? In dit artikel deel ik praktische tips die je helpen om kinderen meer grip te geven op de gevoelens die spelen zodat je weer stappen kan zetten. Je ontdekt hoe je kind sterker in de wereld komt te staan.
Het gesprek aangaan: hoe praten met kinderen over verdriet
Het gesprek aangaan over verdriet. Hoe doe je dat? Soms lijkt het alsof de woorden er niet zijn, terwijl andere keren misschien de angst voor het veroorzaken...