Hoe help je kinderen om zelf verantwoord om te gaan met schermen?
Zit jouw kind dagelijks achter een scherm? Maak jij je zorgen over de invloed van té veel schermtijd? Ervaar je dat je kind moeilijk gedrag gaat vertonen? Merk je ook dat regels niet werken? Veel ouders die bij mij komen ervaren strijd met hun kind en hebben baat bij begeleiding hierin. Mijn jarenlange kennis en ervaring vanuit het schoolmaatschappelijk werk en de kindercoachpraktijk heb ik vertaald in een methode waardoor jij samen met je kind grip krijgt op schermtijd. Deze methode is in ieder geval bedoeld voor kinderen zes tot 12 jaar.
Het geheim van grip krijgen op schermtijd
We kunnen niet meer zonder schermen. Dat geldt voor ons maar zeker ook voor onze kinderen. Met schermen zoals PlayStation, YouTube en de telefoon beleven we plezier en zijn we vaak informatief en educatief bezig. Kinderen bouwen prachtige kunstwerken met een programma zoals Minecraft, of leren rekenen op de Snappet reken app. Tijdens Just Dance bewegen we en onze kinderen maken speelafspraken via WhatsApp. Natuurlijk zijn er ook de welbekende gezondheids- en gedragsrisico’s. Want voor de meeste mensen geldt: eenmaal begonnen dan is stoppen moeilijk.
De regie kwijt over schermen
Nogal wat ouders en kinderen zijn de regie kwijt over schermen, omdat het zo gemakkelijk is wanneer je zoon of dochter de tablet heeft en lekker gaat gamen. De games zijn zo ingericht dat ze ervoor zorgen dat het heel aantrekkelijk is om zo lang mogelijk achter een scherm te blijven. Kinderen kunnen vervolgens niet stoppen. Wanneer kinderen te lang achter schermen zitten, kunnen ze zich lusteloos en moe gaan voelen. Andere kinderen worden juist druk, heel boos of zelfs agressief. Wanneer de tijd om is en je voor de zoveelste keer vraagt om te stoppen ontstaat er strijd. Je hebt vast van alles geprobeerd en dat werkt even maar daarna ontstaat het gedoe opnieuw.
Je geeft kinderen geen grip op schermtijd door…
❌ regels te stellen die niet te handhaven zijn
❌ door te toegeeflijk te zijn; dan zal je kind niet uit zichzelf stoppen
❌ macht te gebruiken; dit leidt tot verder escaleren en er ontstaat meer gedoe
❌ schermen te verbieden, want schermen hebben ook voordelen
❌ de wifi thuis uit te zetten; daar heeft iedereen vervolgens weer last van
❌ etc.
Bovengenoemde manieren helpen niet. Vaak verergeren ze de strijd. Daarbij krijgt je kind zelf niet de regie over zijn schermgebruik. De wereld kunnen we niet veranderen en schermen hoor nu eenmaal bij de wereld. Wel kunnen we onze kinderen helpen hoe verantwoord met schermen om te gaan.
Hoe geef je kinderen grip op schermen?
Kinderen help je om verantwoord met schermen om te gaan door in plaats van regels samen doelen te stellen en daarvanuit afspraken te maken. Daarnaast hebben kinderen vaak een tekort aan onderliggende vaardigheden waardoor het nog niet lukt om grip te krijgen op schermen. Door je juist te focussen op doelen en vaardigheden kom je samen tot afspraken. De meeste kinderen staan open om iets nieuws te leren, verantwoordelijkheid te dragen en te groeien. Hoe mooi is het wanneer je kind op eigen wijze een manier vindt om verantwoord met schermen om te gaan. Daar staat de methode Grip op schermen voor.
Waar je naar op zoek bent is een methode waarmee je stap voor stap doelen stelt zodat je kind de regie krijgt op zijn of haar schermgebruik
✅ Je kind kent de voor- en nadelen van schermen
✅ Jouw kind kent de gezondheids- en gedragsrisico’s
✅ Je kind gaat aan de slag met onderliggende vaardigheden
✅ Jouw krijgt als ouder alle handvatten waarmee je samen met je kind oplossingen vindt om met schermen om te gaan
✅ Je kind gaat zijn eigen vrije tijd inrichten en heeft daarbij oog voor datgene waar hij of zij echt gelukkig van wordt
✅ We gaan samen aan de slag met doelen in plaats van regels, want dat vinden kinderen veel fijner
✅ We gaan aan de slag met vaardigheden, zoals: zelfstandigheid, zelfinzicht, zelfrespect, zelfbewustzijn, zelfverantwoordelijkheid en zelfvertrouwen
✅ 95% van de kinderen en ouders geven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met deze aanpak
Kinderen die de regie hebben over schermen maken zelf verantwoord een keuze
Stap voor stap de regie over schermen terugkrijgen
In de online cursus Grip op schermen geef ik je de stappen waarmee jij samen met je kind een schermplan gaat maken, uitvoeren en bijstellen. Jullie gaan de voor- en nadelen onderzoeken en ontdekken wat je kind nog niet weet. Stap voor stap neem ik je mee aan de hand van duidelijke video’s en toelichting. Op zo’n manier dat het kinderen aanspreekt en dat jullie als ouder(s) voldoende praktische handvatten en tips krijgen om je kind te ondersteunen.
Iedere module bevat een stap die je samen gaat zetten. Je krijgt achtergrondinformatie en leert precies wat effectief is en waar de valkuilen liggen. Zo heb je als ouder(s) alle handvatten in handen om je kind te helpen de regie over beeldschermen te nemen.
De kinderen vinden de oefeningen plezierig en uitdagend. In de video’s motiveer en stimuleer ik je kind om aan de slag te gaan.
Zo komt je kind in actie en ligt de nadruk op doen. Het programma Grip op schermen geeft je alle tools, zodat je kind de baas wordt over zijn scherm en niet dat het scherm de regie over je kind heeft.
Hoe ik kinderen de vaardigheden geef waarmee ze grip krijgen op schermen
Ik ben Sander Kooijman, integratief kindercoach, schoolmaatschappelijk werker en ontwikkelingspsycholoog. Al jaren begeleid ik met veel plezier kinderen en ouders. In mijn manier van werken ga ik telkens uit van de vraag van kinderen en geef ik ze de ruimte te om hun eigen sterke kanten te ontdekken. Met oefeningen zet ik ze aan het denken en gaan ze op een nieuwe manier naar zichzelf kijken. Zo ontdekken kinderen steeds beter wie ze zijn en waar ze goed in zijn. Ouders help ik hoe ze kinderen beter ruimte en vertrouwen kunnen geven. In plaats van weg te lopen van problemen ontdekken kinderen hoe ze aan te pakken. Zo ontwikkelen kinderen steeds nieuwe vaardigheden en bedenken ze eigen oplossingen voor problemen. Hoe mooi is het wanneer kinderen zelf een oplossing bedenken om grip te krijgen op de schermen. Grip op schermen is ontwikkeld met dank aan alle ervaringen van kinderen en ouders die ik de afgelopen 20 jaar heb mogen helpen.
Wat andere deelnemers zeggen
Ik ben vandaag begonnen met de online cursus. Dit zit zo leuk in elkaar. Ik las een stukje dat kinderen snel dingen aan je vertellen. Dit zie ik helemaal terug in jouw open houding en energie waar kinderen gelijk op reageren. Ik raad deze cursus iedereen aan!
De online training Bouwen aan Zelfvertrouwen is een leuke en krachtige manier om kinderen te ondersteunen in het opbouwen van een positief zelfbeeld. De combinatie van filmpjes , opdrachten en achtergrondinformatie maken het heel compleet en duidelijk. Zowel ouder als kind worden op een uitdagende manier gestimuleerd om aan de slag te gaan.
Wat je krijgt:
✅ 5 weken lang iedere week een online module die je in je eigen tempo en op jouw moment kunt doen
✅ Een jaar toegang tot de online trainingsomgeving van de training Grip op schermen
✅ Leuke, leerzame en vooral praktische oefeningen voor jou en je kind
✅ Video’s, waarin ik jou en je kind meeneem, zodat ook je kind precies weet hoe de oefening werkt
✅ Aanvullende instructies en E-books met achtergrondinformatie
✅ Niet goed binnen twee weken geld terug.
Wat kost Grip op schermen?
De online cursus Grip op schermen is de enige in zijn soort en naast de inhoud is het ook qua prijs niet te vergelijken met andere trainingen. Zo betaal je geen honderden euro’s voor een traject, maar krijg je heel betaalbaar een jaar lang toegang tot de Rota Academie waar alle materialen klaar staan, wanneer je maar wilt. Zo kan je in je eigen tempo met je kind aan de slag.
Toegang tot de modules:
⭐ Level 1: Ik en mijn schermen
⭐ Level 2: Mijn beeldschermplan
⭐ Level 3: Plezier maken met schermen
⭐ Level 4: Grip op schermen
⭐ Level 5: Schermtips doorgeven aan andere kinderen
Voordelen:
⭐ We gaan uit van doelen in plaats van regels
⭐ Je kind gaat zelf een oplossing bedenken voor zijn of haar problemen met schermen
⭐ Jouw kind gaat de schermtips doorgeven aan andere kinderen
⭐ je krijgt een jaar lang toegang tot de Rota Academie, bij een terugval pak je deze cursus er gewoon weer bij
⭐ In je eigen tempo en op jouw moment ga je aan de slag
⭐ Het is mogelijk om de leerstof zo vaak te herhalen als je wilt, zodat jullie je het helemaal eigen hebben gemaakt
Grip op schermen
Profiteer nu van een tijdelijke korting
Zo betaal je voor de complete cursus Grip op schermen nu eenmalig slechts:
€ 67,-
Gemiddelde recensies op Google voor Jeugd- en Kinderpraktijk Rota ⭐⭐⭐⭐⭐
Deze cursus is zo praktisch! Ik raad iedere ouder aan deze cursus te volgen. Wat een leuke afwisseling van opdrachten, E-books en filmpjes. Onze zoon vond de filmpjes en opdrachten erg leuk om te doen.
Daarom heb ik het programma Grip op schermen ontwikkeld
Dagelijks spreek ik kinderen en ouders die worstelen met schermen en dat terwijl schermen hartstikke leuk en educatief kunnen zijn. Sommige kinderen worden zo vastgegrepen door schermen dat ze er niet van af te houden zijn. De tijd verdwijnt terwijl ze ook nog buiten hadden willen spelen. De invloed van schermen op ons allen is best heftig zeker voor kinderen. We herkennen allemaal die kinderen die vervolgens suf op de bank met vierkante ogen voor zich uit staren of juist heel druk of zelfs agressief worden. Natuurlijk hebben we hier als ouders de taak onze kinderen te helpen maar onze kinderen hebben hier ook een aandeel in. Ook zij dragen verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken en kunnen ten alle tijde de knop afzetten. Er is dan ook maar één manier om kinderen met schermen te helpen en dat is gezamenlijk aan de slag gaan.
Vragen over de training
Wat voor werkvormen zitten er in de training?
De werkvormen zijn praktisch en uitdagend. Je bekijkt video’s samen met je kind die erop gericht zijn om je kind in de actie te laten komen. Je doet oefeningen samen je je kind. Daarnaast bevat iedere les een uitdaging. Tijdens de training maak ik gebruik van effectieve leerzame technieken uit de praktijk die de kinderen heel leuk vinden om te doen.
Voor welke kinderen is deze online training geschikt?
Kinderen van 6 tot en met 7 kunnen de oefeningen met wat ouderlijke begeleiding goed maken. In de werkboeken wordt gebruik gemaakt van eenvoudige taal. Je kunt zelf de training aanpassen door de kinderen de opdrachten te laten tekenen en de taal is dan geen probleem. Tijdens de training geef ik hier handvatten voor. Alle oefeningen worden middels video uitgelegd.
Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen heel goed en zelfstandig de opdrachten doen.
Kan ik als hulpverlener de training ook aanschaffen?
Jazeker. Heel wat hulpverleners doen dat en gebruiken de middelen voor hun eigen kinderen en de kinderen die ze begeleiden. Bij de aanschaf van de training heb je een jaar lang toegang tot de middelen die je natuurlijk prima kunt gebruiken in je eigen trajecten.
Kunnen kinderen van 4 tot en met 5 jaar meedoen?
Kinderen van 4 tot en met 5 jaar hebben veel hulp nodig. Ik werk regelmatig met kleuters op school en de oefeningen pas ik aan. Voor mij is dat gemakkelijk. Ik weet dat dit voor sommige ouders lastig kan zijn. Je kunt hier per email hulp bij vragen en dan zelf een afweging maken voor jouw kind.
Kan mijn kind ouder dan 12 jaar meedoen?
Van mij mogen 12 plus kinderen meedoen. De training is alles behalve saai en er zit voldoende actie en uitdaging in. Ik heb ervaring op VSO scholen en de oefeningen gebruikt in een aangepaste vorm. De training naar eigen smaak aanpassen is prima. De training kan ingezet worden bijvoorbeeld als voorbereiding om de stap naar het VO te maken. De kinderen leren veerkracht te ontwikkelen en zelf problemen op te lossen. Wanneer je naar het VO gaat is het fijn om je kwaliteiten te kennen, zelfstandig te zijn, vertrouwen te hebben in eigen kunnen. Met deze thema’s gaan we met elkaar aan de slag.
Hoeveel tijd ben ik met een les bezig?
Reken op 3x een half uur in de week. Het ene kind is sneller dan het ander. Kom in een ritme dan krijg je de mooiste resultaten. De training is erop gericht dat jullie samen aan de slag gaan met een schermplan wat voor beiden werkt. Het leuke is dat dit kan in alledaagse situaties. Je kind gaat het gelijk toepassen. Heb je even geen tijd? Je kan alles in je eigen tempo doen.
Na het doen van deze training:
Is er minder strijd om schermen
Is je kind in staat om schermtijd beter zelf te bewaken
Zal je merken dat je kind zelfstandiger en zelfbewuster zijn of haar vrije tijd indeelt.
Is er minder gedoe of strijd om schermen en zal je kinderen fitter worden
Hebt je alle tools om met je kind over schermen te praten
Heb je een plan dat werkt voor je kind en jezelf
Kan je kind andere kinderen tips geven om met schermen om te gaan
Wat andere deelnemers zeggen
Het programma Zelfvertrouwen heeft super leuke en praktische opdrachten voor de kinderen met eye opening informatie voor ouders. Ben benieuwd naar de andere programma’s. Sander legt duidelijk uit.
Als HR -adviseur en ouder ben ik enthousiast over Sanders activiteiten als schoolmaatschappelijk werker en kindercoach! Zijn ervaringen in beide werkvelden versterken elkaar en ik lees graag zijn tips voor ouders.
Maak kennis met het effectieve, plezierige en laagdrempelige programma:
Grip op schermen
Je krijgt een tijdelijke extra korting
Het programma bestaat uit een prachtige serie van filmpjes, opdrachten en e-books.
Inclusief het e-book: grip op schermen
Inclusief; het e-book boos gedrag
Praktisch werkbladen die je kan gebruiken
Voor de complete cursus Grip op schermen betaal je eenmalig slechts: