``` ```
Home » Blog » Praten over gevoelens » Praten over gevoelens met kinderen is gemakkelijker dan je denkt!
kinderpsycholoog-Amersfoort-Challenge-praten-met-kinderen-over-gevoelens

Praten over gevoelens met kinderen is gemakkelijker dan je denkt!

door | 18 nov, 2022 | Integratieve Kinderpsycholoog, Opvoeding, Praten over gevoelens

Ik heb iets heel bijzonders voor de komende donkere dagen. Het is nog maar twee jaar geleden dat ik voor het eerst een online programma heb gemaakt voor ouders, kinderen en professionals. Een programma waarin ik betrokken en liefdevolle ouders en hulpverleners liet kennismaken met hoe eenvoudig het is om met kinderen te praten over gevoelens. Wij volwassenen zijn die taal een beetje kwijt geraakt. De taal van kinderen gaat via spel en verbeelding.

Al bij 750 ouders en professionals gingen je voor

Ik bedacht de Challenge praten met kinderen over gevoelens voor kinderen van 4 tot 12 jaar en inmiddels heb ik al bijna 750 ouders en professionals mogen helpen om heel laagdrempelig door spel en verbeelding verbinding te maken met kinderen. Mijn meest succesvolle traject, waarbij ouders en hun kinderen de beste resultaten behalen, is mijn 1 op 1 begeleiding. Het leuke van de Challenge is dat je gewoon kan afkijken hoe ik het doe en zo je eigen manier prachtig mag aanvullen.

Samen met een groep in de flow

En nu tijdens deze donkere dagen dacht ik… Laat ik eens GEK doen. Hoe tof is het om weer samen met een groep ouders professionals te ontdekken hoeveel impact je maakt door spel en verbeelding te gebruiken en helemaal aan te sluiten bij de taal van kinderen. Met deze Challenge kan ik zoveel ouders en professionals helpen en als je eenmaal met spel en verbeelding ontdekt hoe gemakkelijk je bij de gevoelens van je kind komt wil je dit niet meer los laten. In november heb een actie en neem ik je mee in de flow van de groep. Het is nu de tijd! Ga de uitdaging aan!

Spel en verbeelding heeft ongekend veel mogelijkheden om met kinderen te praten over gevoelens

Spel en verbeelding heeft ongekend veel mogelijkheden om te verbinden met kinderen. Op de universiteit en op het HBO maatschappelijk werk heb ik niet meegekregen hoe je met kinderen door middel van spel en verbeelding bij het gevoel komt. Praten met kinderen kwam zelfs niet of nauwelijks aanbod. Dus ging het zelf ontwikkelen en inmiddels heb ik de oefeningen en materialen zo gemaakt zodat je ze thuis kan doen of daar waar je bent op jouw moment.

Rechtstreeks uit het hart werken

Rechtstreeks uit het hart heb ik tien thema’s ontwikkeld. Het eerste deel is helemaal op ouders gericht en het tweede deel op hulpverleners. Natuurlijk kunnen de professionals mijn insteek ook weer toepassen in de ouderbegeleiding. Ben je hulpverlener en ouder dan zit je helemaal gebakken omdat je het zowel voor je eigen kind als in je werk kan gebruiken.

Ik kom uit een gezin waar niet veel gepraat werd. Mijn ouders hebben mij veel liefde gegeven en dat wat ze zelf niet hebben gehad namelijk: studeren. Een mooie basis voor het leven. Ik ben heel dankbaar. Emotionele begeleiding konden ze me niet geven. Mijn ouders hebben een hoop meegemaakt en hun oplossing was niet praten over gevoel. Want dan is de narigheid weg.

niet praten over gevoelens vroeg of laat komt het er uit.

Maar als je er niet over praat komt de narigheid toch onbedoeld mee. Dat leerde ik op de opleidingen over mezelf. Ook leerde ik hoe ik ruimte kon geven aan alle gevoelens, ook de moeilijke. Ik ontdekte veerkracht en dat ik moeilijke gevoelens wel degelijk kon verdragen. In de 1 op 1 trajecten met ouder en kind liet ik zien aan ouders hoe je met hele simpele en eenvoudige vragen tijdens het spel de diepte in gaat. Ik ontdekte dat heel veel ouders helemaal niet wisten hoe je heel gemakkelijk met spel een kletspraatje maakt met kinderen.

Hoe je verbinding maakt met je kind

Ik wens dat jij verbinding kan maken met je kind zodat jouw kind of het kind wat je begeleidt zich gesteund voelt en zich vrij voelt om zich te laten zien. Dat je kind niet alleen staat met zijn of haar nare gevoel aan de binnenkant. Ik gun jouw de verbinding, dat je gewoon een leuk gesprek hebt en dat je net even verder de diepte in gaat. Maar ik gun jouw kind vooral dat het zich bij je kan uiten als er iets is. Niets is zo naar als dat je ziet dat er iets is met een kind en je weet niet wat.

Mijn kind is echt geen prater

Ik snap het helemaal als je kijkt naar je kind en zegt: die van mij is echt geen prater. Ga dan juist spelen en helemaal aansluiten op dat wat je kind het liefst doet. Ga doen en dan komt het! Het gesprek voeren met Pokémon kaarten, knuffels of via de voetbal.

Je weet en voelt dat er meer verbinding mogelijk is, maar je weet niet hoe. Anderen hebben misschien goed bedoelde tips, maar die werken niet genoeg. Je zit vast, je heb geen idee waar te beginnen. Er zijn zoveel manieren, de Nanny, Mary Poppins, de babyfluisteraar en zo zijn nog veel meer professionals van wie je van alles kan leren. Je hebt bij niemand nog het gevoel gehad. DIE persoon kan me helpen…. HIER BEN IK …. :). Iemand die je stap voor stap door het bos heen leidt. Met heel veel humor. Humor geeft ruimte en kinderen zijn er gek op.

Donkere dagen challenge praten met kinderen over gevoelens

Deze actie, de donkere dagen challenge, een crazy actie komt niet voor niets naar jou… Je hebt zoveel van me gelezen, je bent lid van de Community praten met kinderen over gevoelens, podcasts geluisterd, maar nu is het kantelpunt daar …

Stel je voor je gaat van 6 december tot 23 december met mij de Challenge praten met kinderen over gevoelens volgen. Daarna weet je hoe je er 100% kan zijn voor je kind, hoe je kan praten over blijdschap en trots, over kwaliteiten en de negatieve emoties zoals angst en boosheid. Je ontdekt hoe je met tekenen, Playmobil, bordspellen en knuffels heel gemakkelijk verbinding maakt je kind en meer.

Praten over gevoelens. Yes ik ga de uitdaging aan

Actie >> Normaal is deze Challenge 47,- nu alleen tot en met 5 december kan je met de donkere dagen challenge mee doen niet voor 27 euro. Maar met de kortingscode donkeredagen2022 kan je zelfs voor minder dan 20 euro meedoen. Ben je professional dan kan je hem ook nog vergoed krijgen uit je opleidingsbudget. Yes ik ga de uitdaging aan.

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Een eigen plek voor kleine beer

Een eigen plek voor kleine beer

Je eigen plek op de wereld vinden is voor veel kinderen niet gemakkelijk. Groei je op als pleegkind dan is je systeem van herkomst vaak in de war geraakt. In dit blog vertel ik het verhaal van kleine beer die een huisje heeft gekregen. Kinderen laten in spel van alles zien over hoe ze zich voelen. Dit verhaal is vast ook heel herkenbaar.

lees verder

1 Reactie

  1. Marleen Nijsen

    Als n kind 3 en een half jaar is, is jouw manier van met hen aan de slag gaan, dan ook mogelijk, heb je ervaring daarmee?

    Groet Marleen

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin