``` ```
Home » Blog » Pleegouderschap » Een eigen plek voor kleine beer
Een-eigen-plek-voor-kleine-beer

Een eigen plek voor kleine beer

door | 20 jan, 2022 | Opvoeding, Pleegouderschap, Praten over gevoelens

Een huisje voor kleine Beer

Kijk pap “een huisje voor kleine beer” laat je me trots zien. Prachtig gemaakt hoor en zo lekker knus. Wat mooi dat kleine beer een eigen plek heeft gekregen. Hoe doe je dat als je vier bent en je nog niet de woorden hebt om de wereld om je heen te snappen. Maar je hebt het allemaal best wel in de gaten. Als (pleeg)ouder kan ik alleen maar glimlachen. Je vertelt spelend zo veel!

Huisjes bouwen

Huisjes bouwen. Of we nu in het bos zijn of dat je speelt met de kussens van de banken. Inmiddels heb je het Lego Creator huisje al zo ‘n 100 keer op en afgebouwd. Dan werd het een zomerhuis, het winterhuis of het huis met zwembad. Een plek hebben in deze wereld. Je laat het in je spel telkens zien.  Vandaag laat je zien dat het goed is zoals het. Kleine beer heeft een mooi huisje gekregen van je.

Je eigen plek vinden

Wie ben je? Wat is je plek op de wereld? Geen gemakkelijk thema’s. Maar wat betekent het voor je wanneer je niet kan opgroeien bij je biologische mama en of papa? Het zal je maar overkomen… In je spel zien we een pallet van emoties terugkomen. Soms is er onrust, vermoeidheid, verdriet en boosheid en zou je willen dat het anders was. Meestal geniet je en zien we een ontspannen en blij kind. We merken precies hoe jij je voelt via kleine beer. Natuurlijk mag helemaal ontdekken wie je bent wat je plek in de wereld is. Ontdek maar wie je bent. Je bent goed zoals je bent.

Kleine beer maakt alles mee

Kleine beer, deze knuffel van het eerste begin is zo mega belangrijk voor je, Hij valt inmiddels bijna uit elkaar en we hebben geen reserve. Dat is beste wel spannend. Soms vliegt kleine beer door de kamer en dan hangt hij met 1 oor aan een spijker om vervolgens weer honderd knuffels te krijgen. Maar vandaag heeft kleine beer een huisje gekregen. De gevoelens die er zijn hebben weer een plekje gekregen. Er is rust mooi om te zien.

De wereld in de war

Wanneer je geen eigen plek hebt kan dit zorgen voor onrust. Bij pleegkinderen is het systeem van herkomst meestal in de war.  Hoe verwoord je dat wat je niet kan verwoorden? Onze oudste heeft bijvoorbeeld een oudere broer in een ander pleeggezin. Zijn pleegbroer heeft een zus in een ander pleeggezin. De biologische plekken zijn helemaal in de war. Dan hebben onze (pleeg) kinderen ook nog eens onze opa’s en oma’s erbij gekregen naast hun eigen opa en oma (van het ander pleegfamilie). Onze verjaardagen zijn nooit meer hoe het vroeger was. Wij hebben de familie van onze (pleeg) kinderen er ook weer bij gekregen. Gelukkig er is aan liefde geen gebrek!

De familie in beeld

Het helpt onze kinderen enorm om door middel van foto’s de familie in beeld te krijgen. Wie hoort bij wie. De foto’s helpen zodat ze heel makkelijk een vraag kunnen stellen als ze willen. We hebben van opa en oma een heel foto mooi fotoboek gehad van vroeger. De babyboeken pakken de kinderen zo nu en dan uit de kast en dan komen er ook vragen. Foto’s in de eigenkamer hebben we ook opgehangen. In de kamer is te veel en te moeilijk. Maar we hebben een plekje zodat zij ze het kunnen pakken. Het is er voor als het nodig is. Soms in een opwelling loopt hij er naar toe en geeft hij lieve kusjes. Zo geven we ruimte aan alle gevoelens die er zijn.

Praten met kinderen over gevoelens

Het is super waardevol om met kinderen over gevoelens te praten. Het is ook niet zomaar dat ik als professional het E-book praten over gevoelens heb geschreven met 25 weetjes om met kinderen te praten over gevoelens. Onze oudste heeft veel moeite gehad met het reguleren van zijn emoties. Inmiddels is hij negen en is hij steeds meer zelfbewust. Hij heeft nu steeds meer woorden om zich uit te drukken. Het lukt nu ook beter om over positieve emoties te praten. We zien nu dat hij zich ook trots mag voelen en zijn eigenwaarde groeit. Het zijn mooie stappen.

Verder verdiepen

Wil je verder aan de slag met praten over gevoelens? je kan het E-book hieronder gratis aanvragen. Het E-book bestaat uit 25 weetjes vol met tips en handvatten. Wil je nog meer dan is de challenge: praten met kinderen over gevoelens heel waardevol. In deze challenge neem ik je tiendagen mee naar de wereld van spel en verbeelding. Lees er hier meer over.

Praten met kinderen over gevoelens

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

We denken zo anders over opvoeden

We denken zo anders over opvoeden

Regelmatig vertellen ouders dat ze verschillend denken over opvoeden. Misschien heb je ook wel ergens gelezen dat het tijdens de opvoeding
heel belangrijk is om samen op één lijn te staan. Hoe doe je dat? In dit blog bespreek ik dit onderwerp en geef ik praktische handvatten.

lees verder
Strijd om gamen: mijn kind in de ban van gamen

Strijd om gamen: mijn kind in de ban van gamen

Is jouw kind in de ban van gamen? Merk je ook steeds vaker een lusteloos of juist een boos of zelfs agressief kind? Merk je dat je kind steeds minder tot spelen komt? In dit blog vertel ik je het verhaal van hoe Brent zich uit de klem van twee dingen die hij graag doet bevrijdt. Hij ontdekt hoe hij grip krijgt op zijn scherm en verandert weer in een blij, opgewekt en energiek kind.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin