``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Toegang krijgen tot de binnenwereld van kinderen. Hoe doe je dat?
Blog hoe krijg je toegang tot de binnenwereld van je kind Sander Kooijman Jeugd- en Kinderpraktijk Rota Sander Kooijman kinderpsycholoog Amersfoort Boos verdriet zelfvertrouwen Begeleiding

Toegang krijgen tot de binnenwereld van kinderen. Hoe doe je dat?

door | 15 apr, 2023 | Integratieve Kinderpsycholoog, Opvoeding, Praten over gevoelens

Hoe krijg je toegang tot de binnenwereld van kinderen? Als volwassenen hebben we vaak de neiging om ons te richten op de buitenkant van het gedrag van kinderen. We zien bijvoorbeeld dat ze driftig worden of huilen en willen dit gedrag stoppen of veranderen. Maar wat als we ons meer zouden richten op de binnenwereld van kinderen, op hun gevoelens en gedachten? Door ons te verdiepen in wat er in hun hoofd en hart omgaat, kunnen we beter begrijpen waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. In dit blog wil ik laten zien waarom het belangrijk is om met kinderen te praten over hun gevoelens en gedachten en hoe we toegang kunnen krijgen tot hun binnenwereld.

Achter moeilijk gedrag zit meestal een naar gevoel

Achter moeilijk gedrag van kinderen zit meestal een naar gevoel. Als we het gedrag van kinderen observeren, kunnen we vaak zien wat ze doen en hoe ze zich gedragen. Bijvoorbeeld, een kind dat schreeuwt en huilt wanneer het niet krijgt wat het wil. Of een kind dat agressief wordt wanneer het gefrustreerd raakt. We zijn geneigd om te denken dat het kind een probleem heeft met het beheersen van zijn of haar emoties en gedrag. Maar wat we over het hoofd zien, is wat er aan de binnenkant van het kind gebeurt. Vaak hebben de kinderen niet de woorden om te vertellen wat er is. Er zijn allemaal sensaties en die komen er uit in de vorm van moeilijk gedrag.

Met moeilijk gedrag krijgen kinderen aandacht

Veel kinderen hebben de neiging om aandacht te vragen door middel van moeilijk gedrag. Dit kan variëren van driftbuien en agressief gedrag tot terugtrekken en stil zijn. Hoewel het begrijpelijk is dat ouders zich zorgen maken over dit gedrag, kan het negeren van de innerlijke gevoelens van het kind het probleem alleen maar erger maken. Als kinderen het gevoel hebben dat hun innerlijke gevoelens niet worden begrepen of erkend, dan kan het moeilijk zijn voor hen om op een positieve manier om te gaan met hun emoties. In plaats daarvan kunnen ze hun gevoelens uiten door middel van negatief gedrag, waardoor ze op de korte termijn de aandacht krijgen die ze willen.

Aan de slag met de binnenwereld van kinderen

Het aanpakken van de  gevoelens in de binnenwereld van je kind, in plaats van alleen het gedrag, is een effectievere manier om het probleem aan te pakken. Door in gesprek te gaan met je kind over hun gevoelens en hen te helpen om manieren te vinden om positief met deze gevoelens om te gaan, kan je kind beter leren om zichzelf te reguleren en zich op een gezonde manier uit te drukken. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan de ontwikkeling van je kind en het te helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het leven. Het is belangrijk om te onthouden dat het aanpakken van innerlijke gevoelens geen quick fix is. Het kan tijd en geduld kosten om je kind te helpen om zijn of haar emoties te begrijpen en te verwerken. Echter, door een ondersteunende en empathische omgeving te creëren, kan je kind zich gesteund voelen en de tools krijgen die nodig zijn om weer positief en gezond gedrag te ontwikkelen.

Waarom het gedragsmodel vaak niet genoeg werkt

Het gedragsmodel gaat ervan uit dat als we het gedrag van kinderen kunnen veranderen, we ook hun emoties en gedachten kunnen veranderen. Dit is echter niet altijd het geval. Een kind kan zich anders gaan gedragen, maar als het onderliggende gevoel niet wordt aangepakt, zal het probleem blijven bestaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat gedrag slechts een uiting is van wat er aan de binnenkant van het kind gebeurt.

Emma
Emma een 8-jarig meisje dat vaak agressief wordt wanneer ze gefrustreerd raakt. Haar ouders hebben geprobeerd haar gedrag te veranderen door te straffen en te belonen, maar niets lijkt te werken. Het probleem is dat Emma zich onbegrepen en niet gehoord voelt. Wanneer haar ouders haar vragen wat er aan de hand is, kunnen ze niet goed luisteren naar haar verhaal en begrip tonen.

Sam
Sam is een 10-jarige jongen die vaak in zichzelf gekeerd is en weinig contact maakt met anderen. Zijn ouders zijn bezorgd en hebben geprobeerd hem uit zijn schulp te laten kruipen door hem naar sociale activiteiten te sturen. Maar het probleem is dat Sam zich onzeker en angstig voelt in sociale situaties. Hij heeft hulp nodig om zijn zelfvertrouwen te vergroten en zijn angst te verminderen.

Lisa

Lisa is een 6-jarig meisje dat vaak huilt en zich terugtrekt wanneer haar ouders ruzie maken. Haar ouders hebben geprobeerd haar gerust te stellen en af te leiden, maar niets lijkt te werken. Het probleem is dat Lisa zich verdrietig en machteloos voelt wanneer haar ouders ruzie maken. Ze heeft behoefte aan begrip

Om kinderen te helpen met hun innerlijke gevoelens, is het belangrijk om in gesprek te gaan met hen. Hieronder geef ik enkele tips om te helpen bij het praten met kinderen over wat hen dwars zit:

  1. Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat je kind zich op zijn gemak voelt. Stel open vragen en luister naar wat het kind te zeggen heeft zonder oordeel of onderbreking.
  2. Erken de gevoelens van je kind: Geef het kind de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten en bevestig deze gevoelens. Dit helpt het kind om zich gehoord en begrepen te voelen.
  3. Help je kind om woorden te vinden voor zijn of haar gevoelens: Kinderen kunnen vaak moeite hebben met het vinden van de juiste woorden om hun gevoelens uit te drukken. Help hen door te vragen naar specifieke situaties en gevoelens, en help hen deze gevoelens te benoemen.

Kinderen die wel de woorden hebben gevonden om te praten over gevoelens

Vervolgens geef ik hieronder drie voorbeelden van kinderen die een gevoel dat dwars zit hebben opgelost:

Thomas
Thomas is een 7-jarige jongen die vaak jaloers was op zijn zusje. Hij voelde zich achtergesteld en niet begrepen. Zijn ouders hebben met hem gepraat over zijn gevoelens en hebben hem geholpen om zijn jaloersheid te begrijpen en te erkennen. Ze hebben hem laten zien dat hij even belangrijk is als zijn zusje en dat zijn gevoelens er toe doen. Na dit gesprek was Thomas in staat om zijn jaloerse gevoelens te verminderen en voelde hij zich meer op zijn gemak bij zijn zusje.

Sara
Sara is een 9-jarig meisje dat zich vaak alleen voelde op school. Ze had moeite om vrienden te maken en voelde zich buitengesloten. Haar ouders hebben met haar gepraat over haar gevoelens en hebben haar geholpen om haar eigen interesses te ontdekken en te benadrukken. Hierdoor werd ze in staat om vrienden te maken met andere kinderen die dezelfde interesses hadden en voelde ze zich minder alleen.

Max
Max is een 12-jarige jongen die vaak boos was op zijn ouders en zich niet begrepen voelde. Hij had het gevoel dat zijn ouders niet luisterden naar zijn wensen en behoeften. Zijn ouders hebben met hem gepraat over zijn gevoelens en hebben hem laten zien dat ze zijn behoeften begrepen en wilden ondersteunen. Na dit gesprek was Max in staat om zijn boosheid te verminderen en zich meer begrepen te voelen door zijn ouders.

Wil je meer lezen over praten met kinderen over gevoelens?

Dan is het e-book met 25 weetjes over hoe je kan praten met kinderen erg interessant. Het is gratis en vraag het hieronder aan. Wil je direct aan de slag met praten over gevoelens. Dan is de challenge praten met kinderen over gevoelens super interessant. Lees hier alles over deze toffe challenge. Je kan op iedere moment meedoen.

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin1