``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Mijn kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld staat.
mijn kind meer zelfvertrouwen-geven

Mijn kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld staat.

door | 8 sep, 2022 | Kinderen met boos gedrag, Opvoeding, Pleegouderschap, Zelfvertrouwen

Hoe kan jij je kind meer zelfvertrouwen geven zodat het stevig in de wereld in de wereld kan staan? Deze vraag krijg ik regelmatig van ouders die mijn kinderpraktijk bezoeken. Zelfvertrouwen voelen kinderen wanneer ze met beiden voeten op de grond staan, verbinding hebben met jezelf en je omgeving. Kinderen die zich onzeker voelen staan niet stevig en raken gemakkelijk uit evenwicht. De emoties gaan dan alle kanten uit. Maar hoe help je kinderen nu om steviger in de wereld te staan, ook wanneer druk ervaren. Dat leg in dit blog uit.

Je kind zelfvertrouwen geven betekent contact met de grond maken

Wanneer ik de grond onder me voel dan voel ik dat ik echt leef. Met mijn beide blote voeten maak ik verbinding met de wereld. Alle oneffenheden, de schelpjes, de steentjes, het gras, ik voel het. Mijn lichaam zoekt automatisch naar evenwicht en stabiliteit. Met het zetten van stappen voel ik pijntje, maar ik herstel. Automatisch ga ik meer rechter op lopen en andere spieren gebruiken. Ik ben me bewust van mezelf en de wereld. Juist door op blote voeten te lopen maak ik deze connectie en voel ik me krachtig. Jonge kinderen lopen vaak graag op blote voeten. Logisch want dat helpt om verbinding te maken met de wereld en zichzelf.

Zelfvertrouwen voel je wanneer je stevig in de wereld staat

Zelfvertrouwen ervaar je wanneer je stevig in de wereld staat. Wanneer kinderen het contact met de grond verliezen gaan ze zweven. Ze verliezen focus. Onzekere gevoelens nemen de overhand. Vandaag vraag ik Joran van tien om rechtop te staan. Het gewicht is niet verdeeld over beide voeten en hij staat wankel. Hoe kan je Joran nu meer zelfvertrouwen geven? Ik vraag hem vraag stevig te staan “als een boom”. Ik laat hem zijn buikspieren wat aan trekken en diep ademen. Zo laat ik kinderen zelfvertrouwen ervaren. Ik mag hem duwen en Joran is niet uit evenwicht te brengen. Ik zie een super focus en van ADHD is even niets te merken. Hij is gegrond helemaal bewust van zichzelf in het hier-en-nu. Hij straalt zelfvertrouwen uit.

Wat gebeurd er met kinderen die niet stevig staan

Kinderen die onvoldoende stevig staan worden sneller geraakt. Neem bijvoorbeeld Joran die graag voetbal speelt. Tijdens het voetbal wordt er ruw gespeeld en de scheidsrechter geeft Joran een overtreding. Het lukt hem niet meer om zijn emoties te reguleren. Hij wordt boos, zegt lelijke dingen en duwt terug en vervolgens wordt hij van het veld gestuurd. Het lukt Joran niet meer om zijn emoties te beheersen. Hij staat niet voldoende stevig om de dingen van zich af te laten geleiden. Hoe kan je Joran nu zelfvertrouwen geven tijdens een spel. Juist nu verliest hij grond en gaat als het ware zweven.

Kinderen die grond verliezen gaan zweven

Joran is niet de enige. Hij heeft een hart van goud en is recht voor zijn raap. Dat zijn mooie kwaliteiten, maar hij komt er mee in de problemen. Het is een patroon. Er gebeurd iets, Joran wordt uitgedaagd en daarna is het boem, Beng en Kling. Voor je het weet is het vechten. Maar wanneer Joran met twee benen contact maakt met de grond. Zijn buikspieren aantrekt en diep ademhaalt kan hij zich herpakken. De technieken gronden en centreren komen uit de Rots en Water trainingen, maar worden ook al eeuwen toegepast in vechtsporten. Het gaat hier om zelfbeheersing. Joran maakt contact met het centrum van zijn zelf. Hier vindt Joran focus en zelfbeheersing. Juist tijdens spel kan je de techniek perfect trainen.

Zelfvertrouwen ervaren betekent focus en zelfbeheersing ontwikkelen

Jezelf verliezen in iets, focus kwijtraken. Kinderen zoals Joran gaan helemaal op in een spel. Maar als ze geraakt worden door iets verliest hij de verbinding met zichzelf en zijn omgeving. Juist dan raakt hij in de problemen. Juist dan krijgt hij straf en wordt het gevoel “jij bent niet oké” bevestigd.  Met twee benen op de grond staan. Het is de basis waarin ik kinderen zelfvertrouwen geef waardoor ze zekerheid voelen Echt zekerheid en onzekerheid, het zijn twee kanten van de medaille. Het ene kan niet bestaan zonder het andere. Als onzekerheid er is dan zijn er ook zekerheden. Hoe mooi is het om beide kanten te verkennen. Dat is waar ik kinderen mee help tijdens een kindsessie. Zo geef ik kinderen zelfvertrouwen. Het verdragen van heftige gevoelens is voor kinderen moeilijk. Wanneer ik met kinderen werk ontdekken kinderen dat ze sterker zijn dan ze denken. Zelfbewust zijn groeit en daarom uit ook zelfvertrouwen.

Mijn kind meer zelfvertrouwen geven

Kan je kind ook wel een beetje hulpgebruiken? Dan kan kindercoaching goed werken. Je kind gaat spelenderwijs van alles ontdekken over zijn of haar gevoel. Het wordt nare gevoelens zoals onzekerheid en boosheid de baas. Wil je ook een keer bellen? Maak gerust een belafspraak. Om je te helpen een eerste stap te zetten om je kind meer zelfvertrouwen te geven heb ik een handige checklist gemaakt. Met deze checklist heb je in 3 minuten duidelijk waar jij het zelfbeeld van je kind kan versterken. Om je verder te helpen heb ik naast 1 op 1 begeleiding ook een prachtig programma: Bouwen aan zelfvertrouwen gemaakt waar je direct mee kan starten. Lees er hier alles over.

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Vrienden maken: hoe doe je dat?

Vrienden maken: hoe doe je dat?

De meeste kinderen vinden het fijn om vrienden te hebben. Het ene kind sluit gemakkelijker vriendschap dan het andere kind. Wat doe je als je kind weinig aansluiting heeft met andere kinderen? In de dit blog deel ik mijn visie, kennis en persoonlijke ervaringen en praktische tips. Lees hier mijn blog: Vrienden maken: hoe doe je dat?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin