Blog: Medewerker, ouder én mens: hoe combineer je dat!
Ouderschap: Duoblog met Mariëtte de Groot loopbaan coach
“Ik ben wel klaar met dat thuiswerken en mijn partner ook!”
Ouderschap: gezin, werk en privé hoe combineer je dat? Dat het op dit moment een extra uitdaging is om het thuis leuk te houden, is inmiddels algemeen bekend. Maar hoe doe je dat als ouder: opvoeden en tegelijkertijd alle ballen hooghouden om goed werk af te leveren? Sander Kooijman biedt hulp bij de opvoeding van kinderen van 4-12 jaar en kan, naast de trainingen die hij verzorgt, in 1 op 1 (online)sessies ouders en kind coachen. Ik heb Sander gevraagd om tips voor jullie als ouder. Hij deelt ze verderop in dit blog met jullie!
Maar wat nu als de rek eruit is? Het geduld op is, jouw emmer boordevol is en dreigt over te lopen? Je eerst jezelf en daarna de kinderen het bed uit moet praten, ervoor zorgen dat ze met iets van ontbijt op en zonder teveel tegenstribbelen de deur uitgaan, zodat jij op tijd je laptop op kan starten voor de Teams meeting? Want dat je kinderen af en toe het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen, is algemeen bekend.. Je lontje wordt alsmaar korter en je merkt dat het lastiger wordt om focus op je werk te houden, terwijl de thuissituatie ook je energie opslurpt.
Leuk, jezelf opladen, maar mijn gezin draait gewoon door..
In een eerder blog kreeg je al praktische tips hoe je jezelf weer op kunt laden. Maar hoe doe je dat als het circus thuis gewoon doordraait en je partner ook verzuchtend achter zijn of haar laptop zit? Ouderschap het valt dan even niet mee Het gezin is een systeem: zit één gezinslid niet lekker in zijn vel, dan heeft het hele gezin daar last van. Met je kinderen hoef je niet alleen aan de slag, Sander geeft je tips!
Hoe zien jouw oplaadmomenten eruit?
Opladen doet iedereen anders: de één wil rust, de ander wil (online) met vrienden of vriendinnen kunnen bijpraten/borrelen, of een eigen sportmoment buiten of in de sportschool. Even je terugtrekken en gitaar spelen is bijvoorbeeld ook een mooie. Dat éne boek lezen dat je al tijden ongelezen vanuit je boekenkast aanstaart. Die Netflixfilm nu eens in één keer afkijken, een wandeling met vrienden, partner of in je eentje (de meeste uitspanningen hebben nu een koffie-tot-go). Een leuke (online) cursus starten of voor jezelf met de vraag aan de slag gaan of die ene baan nog steeds zo leuk is of alleen nog maar energie van je vraagt…
Een eerste stap is, inzicht krijgen in die ballen die je hoog te houden hebt, ook al voel je je misschien nog te moe om daar uberhaupt over na te denken. Het gaat je energie opleveren!
Opdracht welke ballen hou jij in de lucht?
Het doel van deze opdracht is om te kijken wat je nu eigenlijk allemaal op je bordje hebt liggen. Pak een stuk papier, een pen en een timer. Neem even tien minuten tijd voor jezelf alleen. Zet de timer op tien minuten. Schrijf nu alles op wat je op je bord hebt liggen voor je werk, je gezin en jezelf. Pak de pen en schrijf dat op wat in je opkomt. Het maakt niet uit wat je schrijft.
Bekijk wat je hebt opgeschreven. Maak een rangorde en zet het belangrijkste bovenaan. Je hebt nu inzicht gekregen in de ballen die je in de lucht hebt.
Ouderschap: welke pet heb jij eigenlijk op?
Ouderschap. Welke rollen heb je? Ben je thuis beschikbaar als ouder? Ben je aan het werk? Heb je even tijd voor jezelf? Doe je iets leuks samen met je partner of met vrienden. “Alles loopt door elkaar”. Dit gevoel herkennen heel veel mensen. De meeste ouders nemen hun kind niet mee naar het werk. Dat heeft een belangrijke reden omdat dit gewoon niet werkt. Nu we thuis werken is het ingewikkeld voor ons en voor de kinderen. Zijn mama en papa wel of niet beschikbaar? Hoe kan je kind merken dat je wel of niet beschikbaar bent?
Kinderen vragen zo nu en dan aandacht. Dat is normaal. Kinderen komen met vragen en als ze te weinig krijgen dan weten ze dat ze met negatieve aandacht de aandacht alsnog op zich te richten. De ouder die vervolgens bezig is met een concentratietaak, raakt geïrriteerd en reageert kortaf. Vervolgens heb je een boos en verdrietig kind dat zich misschien ook nog alleen en onbegrepen voelt. Je kind krijgt de aandacht en jij bent helemaal uit je werk. Uiteindelijk heb je twee verliezers. Er is hier wel een oplossing…
Geef duidelijkheid en maak een keuze!
Wat hier helpt is kinderen duidelijkheid te geven en dat is dat je maar één pet tegelijk op hebt en dat de kinderen weten welke pet dat is. Ben je in de ouderrol, dan ben je er in de eerste plaats voor de kinderen. In de tijd dat de kinderen er zijn, kan je dus geen concentratietaak plannen. Dat betekent dus de laptop en telefoon wegleggen en beschikbaar zijn. Ouderschap betekent ook kiezen op zijn tijd.
Er zijn handige appjes zoals Todoist, waarmee je taken kan plannen. Plan je concentratietaken op een moment dat dit gaat. Wil je geconcentreerd werken, regel dan iets van oppas. Dat zou je in het oude normaal ook doen. Natuurlijk in lock-down vraagt dit nog meer creativiteit. Zet alle mogelijkheden op een rijtje. Denk ik mogelijkheden!
Dan herken je misschien de situatie dat de kinderen even lekker achter de t.v. zitten en je denkt even de laptop er bij. Dat is natuurlijk prima. Let wel op je hebt de ouder pet op. Zorg dat het duidelijk is voor kinderen of je beschikbaar bent of niet. Hoe weten de kinderen of ze aan jou een vraag kunnen stellen of dat ze niet mogen storen?
Opdracht: Maak voor jezelf een weekschema
Maak voor jezelf een weekschema met als doel om jou beschikbare tijd te verdelen over gezin, werk en tijd voor jezelf (de verschillende petten die je kunt opzetten). Geef aan elke categorie een kleur en maak vervolgens tijdsblokken met een kleur. Zet die blokken in je planapp of agenda. Nu heb je inzicht gekregen in welke tijd er voor elke pet beschikbaar is: voor je werk, het gezin, en voor jezelf. Dit is wat het is. Past het werk niet in de beschikbare tijd, dan betekent het dat je iets moet regelen. Het is dan handig om af te stemmen met je partner.
Met hoeveel procent aandacht doe jij je werk?.
Misschien herken je dit wel, je begint aan een concentratietaak waarvoor 100% van je aandacht nodig is.
- Dan ploppen er social media berichten op en je verliest 10 procent.
- De Appie belt aan om de boodschappen af te leveren en je verliest wederom 10% van je aandacht.
- Je kind vraagt wat en er gaat 20% van je tijd naar de kinderen
- 10% van je tijd gaat naar je partner die “even iets heel korts wil overleggen”.
Je begrijpt het al, er blijft nog maar 50% van je aandacht over voor je werk. Op deze manier werken is niet alleen heel erg inefficiënt, het zorgt voor stress, spanning, gedoe met de kinderen en je krijgt er een vol hoofd van. Hanteer hier de vuistregel één pet tegelijk op. Doe één taak met volle aandacht. Dat zorgt niet alleen efficiëntie, maar geeft je ook meer rust.
Werk samen als “collega ouder’’!
Ouderschap: regelmatig werken ouders samen thuis. Tijdens piekmomenten, zoals in de ochtend, middag of in de avond als beide ouders werk hebben en het hele gezin er is, kan dit ingewikkeld zijn. Dat vraagt om afstemming. Het kan rust geven om 1x in de week even een half uur te plannen om met je partner af te stemmen. Neem de agenda of de takenplanner er bij en bekijk waar de knelpunten liggen. Spreek het volgende af om rust te brengen in huis:
Ouderschap Tips
- Spreek af wie op welk moment van de werkdag de opvoeder is en dus aanspreekpunt voor de kinderen. Deze ouder bepaalt op dat moment de regels voor de kinderen en vangt de vragen op.
- Zet je pet op en vertel de kinderen bij wie ze terecht kunnen, dat geeft hen rust.
- Hou jezelf aan je planning en ga niet alsnog met een concentratietaak aan de slag wanneer er kinderen rondlopen die je aandacht vragen.
- Plan tijd om jezelf op te laden. Kies een oplaadmoment
- Breng in kaart welke ballen je hoog te houden hebt, en laat je partner dit ook doen
- Zoek vervolgens een oplossing zodat beide ouders hun werkuren kunnen maken. Denk aan ouders van vriendjes, familie, BSO e.d.
- Regel oppas waar nodig. Kinderen kunnen soms ook goed zelf oppassen. Zeker als ze wat ouder zijn. De oudste zal trots zijn dat die mag oppassen. Geef de kinderen voor het oppasmoment voldoende aandacht en daarna ook.
Tot slot nog een laatste tip: volhouden!
Nieuwe gewoonten hebben tijd nodig om in te slijten. Houd vol en plan wekelijks samen, al is het maar een kwartier. Hanteer Plan, Do, check, Act. Je komt er mogelijk er onderweg al achter dat er afspraken moeten worden bijgesteld: niets zo mooi als voortschrijdend inzicht!
Stel gerust je vraag. Plan hier een afspraak in.
In dit oriëntatiegesprek aan we samen bekijken wat ik voor jouw kan doen. Wil je meer ontdekken dan is het e-book praten met kinderen over gevoelens ook interessant.
0 Reacties