``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Lichaamsbewustzijn vergroten bij kinderen met ADHD en ASS
Kinderpsycholoog-Amersfoort-lichaamsbewustzijn-boosheid-bij-kinderen-basisschool

Lichaamsbewustzijn vergroten bij kinderen met ADHD en ASS

door | 2 dec, 2022 | Kinderen met boos gedrag, Opvoeding

Lichaamsbewustzijn vergroten en praten met kinderen over gevoelens met kinderen met ADHD en ASS Hoe doe je dat? Deze vraag wordt regelmatig gesteld in de community praten met kinderen over gevoelens en in deze Podcast ga ik hier verder op in.

Lichaamsbewustzijn vergroten bij kinderen met ADHD en ASS

Natuurlijk voor mij maakt het niet zo uit of kinderen ASS of ADHD hebben. Het kind staat centraal en de klacht of vraag van het kind is het uitgangspunt. Waar heeft het kind last van? Meestal is dat een naar gevoel. Kinderen met ADHD hebben vaak last van drukte of onrust. Soms van onrecht en dan hebben ze het gevoel “ik krijg van alles de schuld” en “niemand ziet me”. Deze klacht kan je direct als uitgangspunt nemen.

Hoe vergoot je het lichaambewustzijn bij kinderen met ADHD en ASS? 

Met de vraag: waar woont het gevoel in je lichaam: krijg je belangrijke informatie van je kind. Het is nu goed luisteren. Soms zit de boosheid in het hoofd. Dan is het natuurlijk interessant om door te vragen naar de gedachten. Maar soms zit het overal. Boosheid voelen kinderen ook vaak in de handen en de voeten. Wanneer je kind zegt: ‘ik krijg altijd de schuld?” Kan je vragen waar woont het “ik-krijg-altijd-de-schuld-gevoel?” In mijn buik noemt je kind, misschien. Blijkbaar is het onrecht niet te verteren. Nu weet je dat het nodig is dat je kind meer gezien wil worden.

Omgaan met de prikkels in de wereld

We weten dat kinderen met ADHD en ASS vaak moeite hebben met prikkels in de wereld. Er zijn best veel sensaties. Horen ze bij je kind zelf of bij anderen. Waar begint je zelf en waar begint de ander. Echter, wat een ander kind denkt, voelt en doet, is vaak anders dan jezelf denkt en doet. Knap vermoeiend als je sensaties niet kan goed kan duiden. Soms is er voor je kind niets anders mogelijk dan een boos schild de wereld in zenden. Ik bescherm me tegen alles. Medicaties helpen kinderen soms, zodat deze prikkels minder heftig zijn. Tegelijk neemt het lichaamsbewustzijn af. Medicatie is vaak de minste slechte keuze, van alle keuze. Maar wel eentje met voor- en nadelen.

Lichaamsbewustzijn is de sleutel

Lichaamsbewustzijn bij kinderen met ADHD en ASS is zo ontzettend belangrijk want het is een eerste stap om minder een speelbal te zijn van de emoties in de wereld. Hoe kan je kinderen helpen om het lichaamsbesef te vergroten. Inderdaad door spelen. Spel en verbeelding helpt. Voeten op de grond en doe eens een blotevoetenpad!

Spel en verbeelding helpt kinderen met ASS en ADHD om lichaamsbewustzijn te vergroten

Via spelen ontdekken kinderen van alles over lichaambewust zijn. Dat geldt voor alle kinderen en zeker voor kinderen met ASS, ADHD en andere gevoelige kinderen. Vanuit lichaamsbewust zijn kan je het emotioneel bewustzijn van kinderen versterken. Kinderen met ASS en ADHD kunnen hier net als alle kinderen in groeien. Maar de stappen die ze maken zijn minderen groot. Juist herhaling en heel veel doen helpt. Natuurlijk gaan we er in de Challenge praten met kinderen dieper op in. Door middel van deze Challenge zal je merken dat de woordenschat toeneemt. Het emotioneel bewustzijn is gegroeid. Wil je meer weten over deze Challenge en wanneer je kan starten. Ontdek het hier.

Podcast: lichaamsbewustzijn vergroten bij kinderen met ADHD en ASS

 

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

De baaldag van Noah: Noah doet boos

De baaldag van Noah: Noah doet boos

Noah heeft niet zomaar een dag. Hij heeft een baaldag. Er hoeft maar iets te gebeuren, één verkeerd woord en het wordt erger. De omgeving zijn mama en zus zijn gewaarschuwd. Voor je het weet heb je ruzie of een conflict met Noah. Lees hier het artikel met praktische handvatten hoe je kinderen helpt met een baalgevoel.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin