``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Je kind helpen om sterk te staan in de wereld
je-kind-helpen-sterk-te-staan-in-de-wereld

Je kind helpen om sterk te staan in de wereld

door | 23 jan, 2023 | Opvoeding

Je kind helpen sterker te staan in de wereld. Hoe doe je dat? De wereld is prachtig met ongekende mogelijkheden en de andere kant is er ook. Er is narigheid en ellende. Heel wat kinderen hebben moeite om mee te doen in het ritme van de wereld. Kwetsbare kinderen raken snel uit evenwicht en hebben steeds meer moeite om mee te doen. Steeds meer gevoelige kinderen dreigen tussen wal en schip te vallen. Hoe kunnen we kinderen helpen om sterk te staan in de wereld?

Zelf stond ik niet sterk

Zelf stond ik ook niet sterk in de wereld. In de kleuterperiode was ik veel ziek, ik kon niet goed horen en ik voelde me vaak onzeker tussen de grote jongens. Later bleek dat ik niet goed kon horen. De kleuterperiode heb ik liplezend gedaan. Zoiets kleins als het gehoor heeft dus een enorme impact. Maar heel wat kinderen hebben een slechte start, hebben met narigheid te maken en de lat lijkt welk steeds hoger te liggen. Steeds meer en heel vaak jonge kinderen komen niet genoeg mee of hebben alle zeilen bij te zetten. 

In groep drie ging het beter

In groep drie kwam ik wel sterker te staan dan bij de kleuters.  In groep 3 en 4 kreeg ik en super lieve juf en die had een enorm vertrouwen in mijn kunnen. Ze voelde precies aan wat ik nodig had en dat maakte het verschil: k kon weer groeien. Bij onze jongens zien we het ook: een sensitieve leerkracht is goud.  Uit eindelijk verliet ik de basisschool met een LBO/MAVO advies. Via het MDO stroomde ik door naar het HBO en in de avonduren behaalde ik WO Psychologie. Maar hoe kan het dat mijn aanleg op de basisschool niet is gezien? Op de basisschool heb ik in deze periode niet de sociaal-emotionele begeleiding gekregen die ik zo nodig had. Mijn ouders hebben me gesteund en me de kansen geven om te studeren. Pas na de middelbare schoolperiode kwam ik sterk te staan in de wereld.

Kwetsbaar zijn in de wereld

De weg om sterk te staan in de wereld is niet gemakkelijk. Onze oudste viel op de peuterspeelzaal direct al op door zijn behoefte aan veiligheid en zijn angsten. Goed meekomen op de kleuterschool, met lezen en schrijven was er niet bij. Met de hakken over de sloot en dan naar groep 3. Met een heel pakket: behoefte aan heel veel veiligheid, weinig zelfvertrouwen en taal- en spraakproblemen was het niet gemakkelijk voor de kleuterleerkracht. Later bleek deze ook nog gehoorproblemen en Dyslectie te hebben. Onze oudste een heel ander kind. Hij is super slim en tegelijk kleutert hij heerlijk in zijn eigen wereld en is niet geïnteresseerd in dat wat de juf aanbiedt. In de klas overschreeuwt hij zich met stoer en bravoure gedrag. Beide kinderen staan niet sterk. Maar als ik rond kijk in de klas dan zie allemaal kinderen met allemaal een dingetje. Het is in deze tijd niet gemakkelijk om sterk te staan op school.

Hoe help je kwetsbare kinderen om sterk te staan in de wereld

Mijn kwetsbaarheid is tegelijk mijn kracht om sterk te staan in de wereld. Al de ervaringen in mijn leven heb helpen mij nu om sterk te staan. Inderdaad nu sta ik best stevig, ik kan tegen een stootje en ik raak niet meer zo snel uit evenwicht. Je zou kunnen zeggen dat ik een soort van tuimelaar ben die niet om te krijgen ben. Meebewegen ook in het ouderschap is dan ook weer een hele belangrijke kwaliteit. We hebben met onze jongens gewerkt aan lichaamsbewustzijn. emotioneel bewustzijn, zelfvertrouwen, assertiviteit en omgaan met prikkels. Het zijn de thema’s die mij en onze kinderen zo geholpen hebben om sterk te staan in de wereld.

Sta sterk in de wereld door lichaamsbewustzijn

Al deze ervaringen van mezelf en de kinderen heb ik meegenomen in mijn nieuwste online programma: Sta sterk in de wereld. Thema 1 is  niet zomaar lichaamsbewustzijn. Het heeft onze kinderen zo veel gebracht. Via het consultatiebureau kwamen we in contact met een massagetherapeut. Zij leerde ons hoe we zelf babymassage konden geven. Het was niet 1 of 2 sessies voor onze kinderen. Nee we leerden het zelf, daarna konden we het iedere keer zelf doen. Nu de kinderen ouderen ouder zijn willen ze nog steeds graag een massage. Door de oefeningen leerde onze kinderen zichzelf kennen en ontspannen en we maakten natuurlijk ook heel veel plezier. In mijn programma: sta sterk leg ik je uit hoe je een blotevoetenpad kan maken en hoe je bewust het lichaamsbewustzijn van kinderen kan versterken. 

Emotioneelbewustzijn helpt om sterk te staan in de wereld

Emotioneel bewustzijn helpt mezelf en de kinderen om emoties in goede banen te kunnen leiden en te verwerken. Onze kinderen hebben behoorlijk wat moeite met het verwerken van emoties. Emoties kunnen enorm binnenkomen. Onze oudste is bijvoorbeeld super prikkelgevoelig en bij het minste of geringste is hij uit zijn doen. Dat leidt vervolgens weer tot heel boos gedrag of angstig gedrag. Maar doordat hij zich steeds meer bewust wordt van de emoties en deze steeds beter zelf kan verwerken wordt hij minder overspoeld. Hij ontwikkelt ook steeds meer woorden om zich uit spreken en krijgt hierdoor grip op zijn eigen emoties

Zelfvertrouwen is de motor van de ontwikkeling

Zelfvertrouwen is de motor van de ontwikkeling. Het hebben van zelfvertrouwen helpt enorm om sterk te staan in de wereld. Juist de boze buien die vragen veel van ons en van de kinderen. Juist vanuit rust en ontspanning kan zelfvertrouwen groeien. Vanuit rust de jongens begrenzen is zoveel liefdevoller. Natuurlijk soms schiet je wel eens uit de slof, maar het helpt niet en ondermijnt het bouwen aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen werkt door in alles; vrienden maken, het schoolwerken en gewoon leuk spelen.

De prikkels kunnen we niet uit de wereld halen

Onze gevoelige kinderen hebben zo nu en dan ontzettend last van prikkels die kunnen binnenkomen en ze uit evenwicht halen. Het nemen van tijd voor jezelf, in de vorm van pauze nemen, is vaak helpend. Een korte break is vaak al genoeg. Het gaat bij het omgaan van prikkels enorm om zelfkennis en zelfinzicht en slim keuzes maken. Maar kinderen kunnen nu eenmaal niet alles bepalen. Soms hebben ze te maken met drukke activiteiten die ze ook niet willen missen of die ze wel willen missen, maar gewoon gaan gebeuren. Onze kinderen weten heel goed wat energie kost en wat energie levert. Met deze kennis kunnen we de kinderen helpen om balans te houden. Vanuit balans staat je kind sterk in de wereld

Mijn nieuwe programma: sterk staan in de wereld

Wil jij je kind of het kind dat je begeleid helpen om sterkte staan in de wereld. Dat is geen gemakkelijke opdracht. Het vraagt om heel veel sensitiviteit en vaak ook om de juiste keuzes te maken. Het sta Sterk programma is vanuit mijn theoretische kennis en ervaring gemaakt, uitgewerkt en in de praktijk getest. Het staat in hapklare blokje voor je klaar. Alle materialen zijn praktische en laagdrempelig en gericht op doen. Daarmee kan je direct aan de slag en samen met je kind verder finetunen: wat werkt voor jouw kind. Natuurlijk zit het programma vol spelletjes die kinderen uitnodigen om zichzelf beter te leren kennen.  Ontdek hieronder de vijf thema’s die in het 5 weken: Sta sterk programma.

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman kinderpsycholoog in Amersfoort.  Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag. Door samenwerking met ZorgRondom word de zorg vergoed door de gemeente Amersfoort, omliggende gemeenten en Utrecht West

Gerelateerde artikelen

Effectieve hulp kiezen voor je kind. Hoe doe je dat?

Effectieve hulp kiezen voor je kind. Hoe doe je dat?

Waar let je op als je effectieve hulp voor je kind zoekt? Ga je voor de interventie of de methode? Wil je een heel deskundige hulpverlener Natuurlijk je wilt ook een fijn gevoel ervaren en je kind ook. De bereidheid en de mogelijkheden van kinderen spelen ook mee. Natuurlijk al deze punten zijn belangrijk, maar welk ingrediënt draagt bij het meeste aan bij (het succes)? Deze vraag beantwoord ik in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

```
Tweet
Share
Share
Pin