``` ```
Home » Blog » Opvoeding » Boosheid bij overprikkelde kinderen: pas op ontploffingsgevaar
Boosheid-bij-overprikkelde-kinderen-pas- op-ontploffingsgevaar

Boosheid bij overprikkelde kinderen: pas op ontploffingsgevaar

door | 26 sep, 2022 | Integratieve Kinderpsycholoog, Kinderen met boos gedrag, Opvoeding

Boosheid bij overprikkelde kinderen: pas op ontploffingsgevaar. In dit blog neem ik je mee met Annet, Steijn en Thomas. Drie kinderen die zo nu en dan uit het niets heel boos kunnen worden. Wat deze drie kinderen gemeenschappelijk hebben is dat ze gedurende de dag van alles mee maken en niet de tijd hebben om het allemaal te verwerken. Er hoeft maar iets te gebeuren en er is ontploffingsgevaar

Gevoelige overprikkelde kinderen

Zowel Annet, Steijn als Thomas zijn gevoelige kinderen. Neem bijvoorbeeld Annet. Ze komt met een lach op haar gezicht uit school. Het lijkt allemaal goed te gaan. Tot ze thuis komt en de tas de hoek in smijt. Vervolgens gaat ze naar haar kamer en er komt geen woord meer uit.

Steijn weet in de ochtend niet goed welke kleren hij aan wilt doen op school. Niets zit lekker. Zijn vader zegt opschieten want anders komen ze te laat op school. Steijn ontploft. Hij wil niet meer meewerken en zo komen ze te laat op school

Thomas is met zijn ouders bij opa en oma en die passen iedere woensdag op. De mama van Thomas komt hem ophalen. Ze krijgt een heerlijke knuffel en vervolgens gaat Thomas weer spelen. Haar mama klets nog wat met oma en dan zegt ze: kom we gaan. Maar juist dan gaat Thomas zich verstoppen en haalt hij alles uit de kast. Natuurlijk uiteindelijk krijg ze hem mee maar ze heeft wel een boos kind in de auto.

Boosheid bij overprikkelde kinderen

Boosheid bij overprikkelde kinderen. Je bent niet de enige ouder die regelmatig met een boos kind te maken heeft. Natuurlijk zo nu en dan boos zijn is prima en normaal. Maar zo’n boze bui heeft behoorlijk impact op iedereen in het gezin. Daar gaat de sfeer en de gezelligheid. Wanneer deze boze momenten steeds vaker voorkomen kan er een negatief patroon ontstaan. Een valkuil van ouders is dat ze reageren op de woedeaanval maar je negeert wat er onder zit. Je wil juist naar dat wat onder de boosheid zit.

Bij overprikkelde kinderen ontstaat een boze bui niet zomaar

Bij prikkelgevoelige kinderen ontstaat een boze bui niet zomaar. De meeste kinderen hebben een goede reden om boos te zijn. De boosheid van je kind is meestal nuttig. De manier hoe kinderen die opvallen met boos gedrag uitten is meestal niet helpend. Met het alten zien van boosheid geeft je kind een signaal. Er gebeurt iets en dat is niet leuk. Het helpt je kind met het aangeven van grenzen. Soms kan het de drukte in het hoofd van je kind even oplossen en ook frustratie ontladen. Maar het grote nadeel van boosheid is dat het niet leidt tot een goed gesprek.

Boze overprikkelde kinderen hebben meestal geen werkgeheugen probleem

Boze overprikkelde kinderen hebben meestal geen werkgeheugen probleem. Toch gaan we vaak herhalen wat je kind eigenlijk al weet. Het is een veelvoorkomende valkuil van ons ouders. Overprikkelde boze kinderen kunnen geen informatie tot zich nemen. Het hoofd zit vol. Bovendien ze weten de afspraken of regels wel. Herhalen heeft nu echt geen zin. Het is meestal olie op het vuur. Zolang de redenen om boos te zijn blijven bestaan hoeft er maar iets te gebeuren en daar gaan we weer. Tijn bijvoorbeeld kan ontzettend lang boos blijven, Maar wanneer hij weer rustig is, heeft hij er spijt van. Hij wil het weer goed maken. Maar de volgende dag barst hij weer uit. De boosheid van Tijn is onmacht.

Overprikkelde kinderen; thuis komt het er allemaal uit

Wat deze overprikkelde kinderen met elkaar gemeen hebben is dat ze heel gevoelig zijn. Deze kinderen laten een gevoeligheid zien voor prikkels en hebben niet de tijd en ruimte gehad om te verwerken wat er is. Tijdens de boze bui ontlaad de spanning bij je kind. Als je het zo bekijkt best logisch. Je kind kan het nog niet een andere manier uitten. Wanneer je zo naar het gedrag van je kind gaat kijken dan ontstaat er misschien meer ruimte om je kind verder te helpen. Nu kan jij je herpakken en terugkomen in de ouderrol.

20 minuten regel om overprikkelde kinderen met boosheid te helpen

Het toepassen van de 20 minuten regel is een mega handige tool om kinderen te helpen die ontploffen. Deze tool leg ik helemaal uit in de toolkit boosheid. Wanneer je kind een heftige reactie geeft ga je de eerste 20 minuten niet opnieuw olie op het vuur gooien. Met andere woorden je blijft stevig in je ouderrol staan en gaat niet iets doen wat er voor zorgt dat je kind opnieuw ontploft. Geen regels herhalen, let op dat je geen afkeurde blik geeft en handige zinnen gebruiken e.d.. Want dan begint het opnieuw, wat betekent dat je zo  40 minuten bezig bent voordat je kind herstelt in plaats van 20. Pas als je kind rustig is kan je praten over wat er mis ging..

Verder aan de slag met boosheid bij overprikkelde kinderen

De 20 minuten regel is een super waardevolle tip die gelijk kan gebruiken, zodat je ook vandaag weer een stap kunt zetten om boos gedrag van kinderen beter te begrijpen. Wil je graag stap voor stap meegenomen worden dan is het programma de Kunst van Boos mega waardevol.

Met dit programma zal je merken dat je kind meer woorden gaat geven aan wat het voelt en zelf steeds beter grenzen aan gaat geven. Je kind gaat de emoties binnen in zichzelf steeds beter herkennen en erkennen. Maar jij krijgt ook handvatten waarmee je escalatie voorkomt. Je zal merken dat het negatief patroon oplost en dat er thuis rust en ontspanning ontstaat. Nieuwsgierig. Ontdek het hier.

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het gratis e-book over boos aan

Vraag het gratis e-book over boos aan

Schrijf je in op onze mailinglijst om het e-book en het laatste nieuws en updates te ontvangen waaronder aanbiedingen, nieuwsbrief en uitnodigen voor webinars.

Je hebt je met succes ingeschreven!

```
Tweet
Share
Share
Pin14