Angst is een natuurlijke emotie die ons waarschuwt voor gevaar. Voor kinderen kan deze emotie echter overweldigend zijn en hun dagelijkse leven beperken. Als angst niet goed wordt aangepakt, kan het de wereld van een kind steeds kleiner maken, hen weerhouden van het verkennen van nieuwe ervaringen en het genieten van hun jeugd. Dit blog gaat in op de impact van angst op kinderen, hoe het hun wereld verkleint, de lichamelijke sensaties die ze ervaren, waarom belachelijk maken en druk uitoefenen niet helpend zijn, en bevat praktische handvatten voor ouders om je kind te helpen.
Angst is een krachtige emotie die kinderen kan verlammen. Wanneer een kind angst ervaart, reageert hun brein door in de ‘vecht-of-vlucht’-modus te gaan, wat hen voorbereidt om te reageren op een waargenomen dreiging. Voor kinderen kan deze reactie zich uiten in het vermijden van situaties die hen angstig maken. Dit kan leiden tot een verminderde deelname aan sociale activiteiten, een terugtrekking uit schoolse activiteiten, en een algemene afname van hun nieuwsgierigheid en zin in avontuur. Door steeds meer situaties te vermijden, wordt hun wereld kleiner en kleiner, beperkt tot de plekken en activiteiten waar ze zich veilig voelen. De nabijheid van ouders is vaak ook steeds meer nodig.
Wanneer kinderen angst ervaren, gaat dit vaak gepaard met lichamelijke sensaties die hen verder verontrusten. Enkele veelvoorkomende sensaties zijn:
Deze lichamelijke symptomen kunnen de angst verder versterken, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van angst en lichamelijke ongemakken.
Wanneer kinderen met angst worden geconfronteerd met spot of belachelijk worden gemaakt, kan dit hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ernstig aantasten. Ze voelen zich onbegrepen en geïsoleerd, wat hun angstgevoelens kan verergeren. Het belachelijk maken van een kind met angst zorgt ervoor dat ze zich schamen voor hun gevoelens, wat kan leiden tot een nog grotere terugtrekking en vermijding van angstige situaties.
Druk uitoefenen op kinderen om hun angsten te overwinnen, kan vaak averechts werken. Het kan het gevoel van overweldiging vergroten en hun angst versterken. Kinderen voelen zich misschien niet begrepen en kunnen in opstand komen of juist nog meer terugtrekken. Het is belangrijk om te begrijpen dat angst niet zomaar kan worden weggenomen door kinderen te dwingen hun angsten onder ogen te zien zonder de juiste ondersteuning.
Stel je voor: Desiree, een 11-jarig meisje, durft niet alleen de school in te gaan. Elke ochtend klampt ze zich vast aan haar moeder, tranen in haar ogen, terwijl ze smeekt om niet te hoeven gaan. Haar moeder voelt zich machteloos en gefrustreerd, niet wetende hoe ze haar kan helpen. Desiree is bang dat ze niet goed genoeg is en dat ze uitgelachen zal worden door haar klasgenoten. Later blijkt dat de angst ontstaan is vanuit pesten. Haar angst om de school in te gaan beperkt haar sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Er zijn triggers van binnen die telkens angst activeren.
Verder ontwikkelen
Angst kan een grote impact hebben op het leven van een kind, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kunnen kinderen leren hun angsten te overwinnen en hun wereld weer te vergroten. Wil je hier een keer over verder praten. Boek dan een gratis belafspraak in.
Schrijf je in op onze mailinglijst om je verder te laten inspireren door jeugd- en kinderpraktijk Rota.
Durf te Voelen: Hoe geef je ruimte aan gevoelens bij jezelf en je kind? Het…
Omgaan met boosheid. In dit blog deel ik praktische tips voor ouders van kinderen met…
Minder boos meer zelfvertrouwen. Welke kwestie pak je eerst aan? In dit blog deel ik…
Met dit kwartaal lidmaatschap krijg je toegang tot de binnenwereld van kinderen met eenvoudige tools…
Waarom praten over boosheid met kinderen zo moeilijk Is (en hoe je het wel kunt…
Het gesprek aangaan over verdriet. Hoe doe je dat? Soms lijkt het alsof de woorden…