Home » Blog » Integratieve Kinderpsycholoog » Zijn alle kinderen aan het einde van het jaar overprikkeld? Leven we ons leven gewoon te snel voor onze kinderen
oveprikkeld-kinderen-kindercoach-amersfoort

Zijn alle kinderen aan het einde van het jaar overprikkeld? Leven we ons leven gewoon te snel voor onze kinderen

door | 18 jun, 2022 | Integratieve Kinderpsycholoog, Kinderen met boos gedrag, Opvoeding, Pleegouderschap

Zijn alle kinderen aan het einde van het jaar overprikkeld… Leven we ons leven gewoon te snel?

Merk je ook dat nogal wat (pleeg)kinderen snel overprikkeld zijn en snel uit evenwicht gaan. Het is bijna zomervakantie maar er zijn nog heel wat activiteiten die heel wat vragen van onze kinderen. Onze pleegkinderen zijn moe, sneller geïrriteerd maar ook sneller uit evenwicht. Nog drie weken te gaan. Iedereen loopt op het tandvlees. We merken het aan alles. De jongens zijn vroeg wakker en gaan laat slapen. Met het mooie weer is het slapen ook nog eens heel moeilijk. Overdag duurt de dag te lang: ze komen tot weinig, zijn snel geïrriteerd en verveeld. Wanneer ze de kans krijgen grijpen ze naar de schermen. Overprikkeld en moei! Ze vragen om rust en ontspanning maar het alledaagse tempo lijkt gewoon simpelweg te hoog.

Overprikkeld, moe en snel van slag

In deze periode zijn heel wat kinderen snel moe. Maar voor onze (pleeg) kinderen heeft het jaar gewoon zijn tol gevraagd en onze kinderen snakken naar vakantie. Er is alleen kans tot geen rust en opladen: sterker nog er zijn allemaal speciale activiteiten die leuk zijn maar ook extra energie vragen. Vrijdag was het water spelen, maar er zijn ook verjaardagen, nog een schoolreisje, er komt nog een talentenjacht en jaarafsluitingen. Leuk spannend en het maar het vraagt energie/ De vast structuur die veiligheid bied is met er met al die uitzonderingen niet. Voor ons geldt dat we ook nog eens een verbouwing hebben. Thuis is er ook geen rust. Wat doe je nu als ouder? We gaan natuurlijk niet bij de pakken neer zitten…

Rust zoeken op de camping

Wij hebben gewoon voor 12 dagen in de periode Hemelvaart en Pinksteren alle kampeerspullen gepakt en een kleine camping in de rust en de natuur gevonden. Weg van de rommel en de dozen en een half gesloopte keuken thuis. Natuurlijk ook op de camping is het anders. Ook hier is er een andere structuur. Eerst hebben we de kinderen helemaal voorbereid en die waren super enthousiast. Onze kinderen kamperen namelijk heel graag en wij ook. Het is even werken en de tent staat en onze kinderen hebben niet veel nodig om naar de vaste patronen van het kamperen over te schakelen, De kinderen op de trampoline. Geen komen en gaan van mannetjes die van alles willen. Wij hebben weer alle aandacht en zijn een stuk geduldiger. Wij en onze overprikkelde kinderen komen langzaam tot ons zelf in een rustiger vaarwater.

Vanuit de rust van de camping kijken naar de hectiek van het leven

Hier op de camping hoeft er niets maar er kan van alles: er is rust. Het is ongelofelijk om te zien hoe de kinderen omschakelen van onrustig en snel van slag naar rust. Onze overprikkelde kinderen vinden weer balans. Is het de natuur of de  buitenlucht? De eenvoud van het speeltuintje met een paar schommels, een glijbaan en trampoline. Het is genoeg meer is niet nodig. Natuurlijk geeft kamperen ook werk. Maar is er geen afleiding van WIFI en het zijn allemaal vaste patronen. We laten de drukte en hectiek van ons leven even achter. De kinderen laten alles wat samenhangt met school los. Juist nu zijn we ons zo bewust van de impact van al die vaak onzinnige mail van het werk maar ook de druk die school op de kinderen legt. Even geen moeilijke gesprekken. Maar wel een pruttel pannetje met wat lekkers er in. De kinderen met blote voeten in het gras. Het is niet te warm en niet te koud. Er is rust ontspanning we laden op en vastgezette spanningen komen vrij

kinderen die overprikkeld zijn krijgen weer ruimte om te groeien

Er ontstaat ruimte om te groeien. We realiseren ons dat het leven te snel gaat voor ons maar ook voor de kinderen. De tactiek van school stampen en stampen en door en door. Maar we weten allemaal dat onze kinderen in een periode van rust juist stappen zetten. Heb je een volhoofd dan kan er gewoon niets meer in. Doorduwen heeft geen zin, onze kinderen gaan uit het lood. Het bezorgd ze waardeloos gevoel. Juist nu is het belangrijk om iets te doen aan de overvraging door op een andere frequentie leven. Weg van de gejaagdheid en de snelheid van het alledaagse leven. Bewust de tijd nemen voor de kinderen. Juist nu in de rust van de camping zien we onze kinderen groeien en opbloeien. Samen zijn ze aan het koken. De oudste maakt koffie voor ons. Aan het begin van de week starten we met zijn vieren in de tent. Na drie dagen slapen ze beide in het tentje ernaast. Geen druk, wel ontspanning kijk eens wat een stappen ze naar zelfstandigheid zetten.

Hoe help je overprikkelde kinderen?

Kinderen die overprikkeld zijn hebben rust en ontspanning nodig. Aan stress en druk heb je niet zo veel. Zo aan het einde van de vakantie werkt gedoe en strijd niet. Houd de zaken die mis gaan klein want een escalatie heeft nu echt geen zin. Wees begripvol en lief voor je kind. Zorg voor voldoende tijd en rust voor jezelf want dan kan jij je kind ook beter zelf opvangen. Wanneer je de onmacht van je kind ziet en weet dat het er niets aan kan doen. Natuurlijk wil je dan helpen. Ook al ben zelf moe en wat uit het lood toch vind je de energie om een boos kind op te vangen. De wereld is zoals deze is. We kunnen de prikkels niet wegnemen van onze kinderen. Wel kunnen we onze kinderen leren hoe om te gaan met deze prikkels. Want alleen vanuit rust en ontspanning kan je bouwen aan zelfvertrouwen.

Belafspraak

Heb jij ook een moe en overprikkeld kind en kan je daar wel wat steun bij gebruiken? Maak gerust een belafspraak   Ik kan je helpen met je kind. Via een kindercoach traject of via een online programma. Voor overprikkelde kinderen is verbinding juist belangrijk. Om je daarbij te helpen heb ik een waardevol  E-book geschreven.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin