Home » Blog » Integratieve Kindercoaching » Wat doet een integratief kindercoach?
Integratieve kindercoaching: Ieder kind gaat op eigenwijze aan de slag met zijn vraag of klacht

Wat doet een integratief kindercoach?

door | 14 feb, 2020 | Integratieve Kindercoaching

Integratieve KinderCoaching is een vorm van kortdurende en vooral leuke coaching, waarbij de coach zich rechtstreeks richt tot het kind met zijn of haar klacht. Integratief wil zeggen geïntegreerd, in zijn geheel kijken naar het kind met zijn karakter en eigenschappen. Er wordt binnen de therapie geïntegreerd gewerkt aan de klacht én het onderliggend probleem. Dit is effectiever dan alleen symptoombestrijding. Ook wordt er geïntegreerd gekeken naar de samenhang tussen het kind, de klacht, en de omgeving waar het kind zich in bevindt en de mogelijkheden hierin.
Geïntegreerd zijn ook de verschillende methoden. Deze zijn samengevoegd vanuit diverse stromingen en visies en worden overstijgend ingezet. Dat houdt in dat veel spelmiddelen, speelmogelijkheden en methoden en technieken speciaal worden afgestemd op het kind. Zo sluit de coaching aan bij het kind en niet andersom. Ieder kind krijgt een eigen traject op maat. Deze werkwijzen maakt de coach tot een integratieve kindercoach.

Aan de hand van verschillende spel -en/of gesprekstechnieken, afgestemd op de belevingswereld van het kind, kan ik erachter komen waar het kind last van heeft en hoe het kind daarmee omgaat. Spelenderwijs laten kinderen zien wat er aan de hand is en welke oplossingen er zijn. De een speelt met ridders, de ander is de prinses. De een wil zijn gevoelens tekenen en weer een ander wil boksen tegen de boksbal. Ieder doet het op zijn eigen, unieke manier.
Ontwikkelingsfasen in een kinderleven volgen elkaar snel op. Belemmeringen hierin kunnen op termijn tot in volwassenheid tot problemen leiden. Vroegtijdige hulp kan veel voorkomen. Uitgangspunt is dat het kind op bewust en onbewust niveau veel signalen uitzendt over het probleem en misschien de mogelijke oplossing. Kinderen geven op hun eigen wijze aan op welke manier ze het beste geholpen kunnen worden. Om dat duidelijk te krijgen worden door de coach verschillende technieken ingezet. Het helpt niet voldoende als we als opvoeders een oplossing aandragen. Pas als het kind zijn eigen oplossing heeft gevonden, beklijft deze beter. Het kind kan deze dan ook toepassen. Dit wordt door de kindercoach vertaalt naar de omgeving (gezin, school). Gedurende het traject zullen ouders en kind snel positieve veranderingen bemerken. Meestal komen de kinderen erg graag naar de coaching.

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman. Ontwikkelingspsycholoog, schoolmaatschappelijk werker en integratief kindertherapeut (i.0.). Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag.

Gerelateerde artikelen

Het baalgevoel van Noah

Het baalgevoel van Noah

Noah heeft niet zomaar een dag. Hij heeft een baaldag. Er hoeft maar iets te gebeuren, één verkeerd woord en het wordt erger. De omgeving zijn mama en zus zijn gewaarschuwd. Voor je het weet heb je ruzie of een conflict met Noah. Lees hier het artikel met praktische handvatten hoe je kinderen helpt met een baalgevoel.

Lees meer
Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Met moeilijk gedrag trekken kinderen aandacht. Het ene kind laat dit merken door zich terug te trekken. Andere kinderen overschreeuwen zich of laten met boos en opstandig gedrag merken dat er iets speelt. Vaak wordt gekozen voor een gedragsaanpak. Alleen moeilijk gedrag komt vaak voort omdat kinderen ergens meezitten. Zou het dan niet helpend zijn om eerst met het nare gevoel van het kind aan de slag te gaan? In dit blog geef ik een aantal tips hoe jij gemakkelijker met kinderen in gesprek komt over gevoelens.

Lees meer
Samen sterk tegen pesten

Samen sterk tegen pesten

Natuurlijk schrik je als ouder enorm wanneer je kind thuis vertelt dat het gepest wordt. Het is heel naar om te horen dat je kind wordt buitengesloten en niet gelukkig is. Het raakt je als ouder en je weet dat vanuit een emotie reageren onverstandig is. In de dit blog geef ik je praktische handvatten die je kan toepassen om pesten te stoppen. Leer hier het blog

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1