``` ```

Vertrouw op je (pleeg)ouderlijke intuïtie: jouw kind is uniek.  Als pleegouder krijg je te maken met een hoop adviezen en meningen van professionals en andere pleegouders. Het kan soms lastig zijn om hiermee om te gaan en te bepalen wat nu het beste is voor jouw kind. Maar het belangrijkste is om te onthouden dat jij als pleegouder zelf het beste weet wat je kind nodig heeft. Jij bent deskundig: jij kent je kind het beste op je kind zelf na natuurlijk. Ouderlijke intuïtie is een krachtig hulpmiddel dat jou kan helpen bij het nemen van beslissingen voor jouw kind.

Vertrouw op je (pleeg)ouderlijke intuïtie

Pleegouderlijke intuïtie is het vermogen om de behoeften en emoties van jouw kind aan te voelen zonder dat hier woorden voor nodig zijn. Het is een soort innerlijke stem die je vertelt wat het beste is voor jouw kind. Pleegouderlijke intuïtie is niet alleen gebaseerd op ervaring, maar ook op instinct en gevoel. Het is belangrijk om naar deze intuïtie te luisteren, omdat het jou kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen voor jouw kind. Hoe doe je dat? Om jouw pleegouderlijke intuïtie te gebruiken, is het belangrijk om in contact te staan met jouw eigen emoties en gevoelens. Neem de tijd om te luisteren naar jouw innerlijke stem en sta open voor wat deze jou te vertellen heeft. Het kan ook helpen om jouw gedachten en gevoelens op te schrijven in een dagboek of notitieboekje. Door dit regelmatig te doen, kun je beter leren luisteren naar jouw pleegouderlijke intuïtie.

Je ervaringsdeskundigheid in zetten

Je bent pleegouder en hebt veel ervaring opgedaan met je kind en zijn of haar specifieke behoeften en karakter. Het is belangrijk om deze ervaringsdeskundigheid in te zetten bij het nemen van beslissingen. Jouw kennis over wat wel en niet werkt voor jouw kind kan erg waardevol zijn voor professionals die minder bekend zijn met jouw kind en zijn of haar achtergrond. Maar ook andere pleegouders staan vaak klaar met goedbedoelde adviezen en tips. Heeft jouw zoon van negen nog geen sport? Doe dan mee met deze “Rots en water training, begin als vast met een beugel, een oog pleister is goed, om beter te zien”. Van al deze adviezen van andere pleegouders en hulpverleners kun je best onzeker worden. “Onze zoon kan gewoon nog niet naar een sportclub”. Het is goed voor kinderen van negen om lekker te sporten, maar onze zoon heeft zoveel thema’s die spelen. Het is gewoon te veel.

Het tempo van je kind volgen

Natuurlijk, het is niet eenvoudig om het eigen tempo van je kind te volgen en sterk te blijven staan wanneer al die goedbedoelde adviezen op je pad komen. Wanneer de ontwikkeling van je kind net even anders verloopt dan die van andere kinderen, dan is het soms echt zoeken. Natuurlijk luisteren naar de adviezen van anderen is prima, maar wanneer de ontwikkeling van je kind sociaal, cognitief of lichamelijk net even anders loopt, vraagt dit om heel sensitief af te stemmen op je kind wat nodig is. Het kan zijn dat jouw kind meer tijd nodig heeft om bepaalde mijlpalen te bereiken of juist sneller ontwikkelt dan andere kinderen. Het is belangrijk om het tempo van het kind te volgen en niet te veel te pushen. Door je kind te laten ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo, kun je voorkomen dat het kind overprikkeld raakt en onnodige stress ervaart.

Vertrouw op je (pleeg)ouderlijke intuïtie

Als pleegouder is het belangrijk om te vertrouwen op je pleegouderlijke intuïtie en deze in te zetten bij het nemen van beslissingen voor je kind. Jouw ervaringsdeskundigheid en het volgen van het tempo van het kind zijn hierbij cruciaal. Door te luisteren naar de adviezen van anderen en te blijven vertrouwen op je pleegouderlijke intuïtie neem je weloverwogen besluiten voor je kind. Pleegouderlijke intuïtie helpt je om sterk te staan. Je bent als pleegouder volmaakt, maar niet perfect. We hebben geen glazen bol waarmee we in de toekomst kunnen kijken. Maar vergeet niet dat jij met je ervaringsdeskundigheid je kind het beste kent van iedereen op je kind zelf na.

Handige tips die je helpen om op je (pleeg)ouderlijke intuïtie te vertrouwen

Hier zijn vijf handige tips om te helpen vertrouwen op je pleegouderlijke intuïtie:

  1. Neem de tijd om te luisteren naar jouw innerlijke stem en sta open voor wat deze jou te vertellen heeft. Door regelmatig te luisteren naar jouw intuïtie, kan je beter leren vertrouwen op jezelf.
  2. Schrijf jouw gedachten en gevoelens op in een dagboek of notitieboekje. Door het opschrijven van jouw gevoelens, kan je beter reflecteren op wat er speelt en hierdoor meer inzicht krijgen.
  3. Maak gebruik van jouw ervaringsdeskundigheid als pleegouder. Jouw kennis over jouw kind en diens specifieke behoeften en karakter is waardevol en kan je helpen bij het nemen van beslissingen.
  4. Volg het tempo van jouw kind en laat het kind zich ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo. Push het kind niet te veel, maar bied wel ondersteuning waar nodig.
  5. Laat je niet te veel beïnvloeden door goed bedoelde adviezen van andere pleegouders en professionals. Luister hier wel naar, maar blijf ook bij jouw eigen gevoel en intuïtie.

Als pleegouder is het belangrijk om te onthouden dat jij als pleegouder zelf het beste weet wat jouw kind nodig heeft. Vertrouwen op jouw pleegouderlijke intuïtie kan hierbij helpen en leiden tot betere beslissingen voor jouw kind.

```