``` ```

Overprikkeld pleegkind helpen hoe doe je dat?  Er zijn zoveel veel prikkels in de wereld en gedurende de dag zijn er zomaar kleine en grote veranderingen. Soms zijn de veranderingen fijn, maar het kost vaak ook erg veel energie en zijn ze moeilijk. Ze brengen ons pleegkind uit evenwicht. Laatst sprak ik een andere pleegouder en hun verhaal was zo herkenbaar. Wij hebben zelf ook een fase gehad, waar boze buien aan de orde van de dag zijn. De wereld met alles er op en er aan is voor onze pleegkinderen soms zo intensief en overweldigend. De wereld kunnen we voor onze jongens niet veranderen. Wel kunnen we onze kinderen helpen om te gaan met de prikkels in de wereld. Het is best een lange weg geweest. Iedere dag een beetje beter, Nu onze oudste bijna tien is zien we een enorme sprong. In dit blog ons verhaal en helemaal onderaan vind je ook nog een mooie podcast.

Het gaat er om dat onze jongens zo lekker mogelijk in hun vel zitten

Dat onze kinderen lekker in hun vel zitten dat gunnen we ze boven alles. Voor onze jongens betekent dit, dat ze na school tot spelen komen, in de avond goed slapen en dat ze redelijk in staat zijn om de emoties die er zijn te reguleren. Dat er ruimte is voor spelafspraken of dat ze lekker buitenspelen gaan. Het is helemaal niet erg dat ze zo nu en dan moe zijn. Dat ze heb gevoeld, echt geleefd te hebben, maar het gaat er ook om dat ze daarna weer helemaal terug bij zichzelf komen en de zo nodige rust en ontspanning kunnen vinden.

Overprikkeld pleegkind helpen: hoe ga je om met alle prikkels in de wereld?

Gevoelige pleegkinderen nemen meestal héél veel waar. Logisch vaak hebben ze van alles meegemaakt, bewust of onbewust opgeslagen in hun systeem.  Ze nemen van alles waar, scannen de omgevingen en als een spons slaan ze alles op. Misschien kan je zeggen dat ze té goed waarnemen en meer binnen krijgen dan ze op dat moment kunnen verwerken. Wat deze kinderen missen is een soort van filter die de essentiële en belangrijke delen doorlaat voordat het verwerkt wordt door de hersenen. Niet zo vreemd dus dat pleegkinderen gemakkelijk(er) overprikkeld raken. Natuurlijk ieder pleegkind reageert op zijn eigen manier. Misschien wordt jouw kind ontzettend druk of trekt het zich juist terug. Wanneer er niet snel op de rem getrapt wordt kan een pittige driftbui of huilbui het gevolg zijn.

Voor onze pleegkinderen is school vaak overweldigend

Voor pleegkinderen kan school overweldigend overkomen waardoor ze snel overprikkeld kunnen raken. School is een vaak een onwijs prikkelrijke omgeving. Er zijn geluiden, emoties van kinderen, het schoolplein is druk, er zijn meester en juffen die ze niet goed kennen. Deze leerkrachten worden misschien opeens boos en niets opeens jouw (maar het voelt wel zo voor je kind). Er zijn conflicten tussen klasgenoten. Ondertussen is het vaak hard werken in de klas, zijn er misschien wel spanningen rondom toetsen of het krijgen van een beurt. Ondertussen gebeurt er ook nog iets tijdens gym. Je kind heeft op school niet de tijd en ruimte om alles te verwerken wat er gebeurd. Thuis komt alles er uit. Dit patroon zie ik vaak bij gevoelige kinderen.

Overprikkeld pleegkind helpen: thuis komt alles er uit

Na een drukke dag komt je kind thuis. Het heeft een koffer bij zich met van alles van de dag. In deze koffer zitten allemaal sensaties. Gevoelens die ze hebben meegemaakt. Ze hebben nog geen woorden om er thuis over te praten. Het was allemaal veel en te overweldigend. Op het moment dat je vraagt of hij de deur dicht wil doen; komt er een ontploffing. De kleinste dingen kunnen zorgen voor een uitbarsting. Soms lijkt er geen aanleiding het komt uit het niets. Vaak is het iets kleins. Het is misschien die blik van zijn broer of juist die beker die omvalt. Het zijn de kleinste dingen die zorgen voor een uitbarsting. Het is de druppel waardoor de denkbeeldige emmer overloopt.

Bij onze pleegkinderen is het een balans vinden tussen prikkelen en ontprikkelen

Voor ons is het echt zoeken naar een oplossing is om te zorgen voor een goede balans tussen spanning (prikkelen) en ontspanning (ontprikkelen). Wij volgen hierin onze intuïtie. In het maken van keuze betrekken we onze kinderen, daar wat het kan. Zo vergoten we het zelfinzicht en activeren we het oplossingsvermogen van onze kinderen. Soms is het niet anders en dan weten we dat opa en oma komen opkomen oppassen of de BSO is te veel. Soms is het even niet anders. We kunnen de wereld niet altijd aan ze aanpassen. We bereiden de kinderen zoveel mogelijk voor op dat wat komen gaat. Dat helpt voor ons. We zijn ons steeds beter bewust van de signalen van overprikkeling bij onze kinderen. Hierdoor zien we de buien beter aankomen. Door te reflecteren weten we inmiddels steeds beter wat wel en niet werkt. We merken nu dat onze kinderen ondanks hun gevoeligheid steeds meer aankunnen.

Overprikkeld pleegkind helpen: deze tips zijn goud voor ons geweest.

  1. Gaan voor rust: veel korte pauzes helpen

Na een schooldag eerst een half uur rust met wat drinken en zo krijgen onze jongens de tijd om iets voor zichzelf te doen. Vaak worden onze jongens gevraagd voor buitenspelen en speelafspraken. Heel erg leuk, maar onze kinderen hebben eerst een half uur nodig om uit te rusten. Ze vinden het moeilijk om dan hun grenzen aan te geven. Soms is het buitenspelen te leuk en gaan ze toch. Vaak kiezen ze zelf voor rust en spreken ze een half uur later af. Juist zo’n pauze is heel waardevol. De kinderen drinken en eten wat, pakken een Duckie of gaan even schermen, Na een halfuur zijn ze opgeladen en kunnen ze verder. Het nemen van korte pauzes is een tip die bij onze pleegkinderen, maar ook bij andere hooggevoelige kinderen goed werkt.

      2. De natuur in en buiten zijn

De natuur in. Voor onze kinderen werkt buitenspelen heel goed. De inspanning vaak juist goed werkt om alles van school los te laten. Onze oudste pakt graag de fiets en gaat een rondje fietsen en komt dan na een half uur weer terug. Komt na een half uur weer terug: ik heb heerlijk gefietst en komt vervolgens weer tot spelen. Meestal als we op pad gaan krijgen we gedoe. Maar als hij we eenmaal onderweg zijn, ontspant hij en zien we een heel ander kind. Het onverwachte van in eens gaan roept eerst een bui op. Wanneer we hier zomin mogelijk aandacht aan schenken en hem meenemen bloeit hij later helemaal op. Het heeft wel even geduurd voordat wij hier rustige en kalm konden blijven. Maar die geven we je ook graag mee,

      3. Vergoot zelfbewust zijn van je kind en eigen oplossingsvermogen

Sporten of een clubje na school kan ontzettend veel ontspanning brengen en sporten maakt bij de meeste kinderen fijne stoffen aan in het lichaam. Maar voor onze oudste is dit echt te veel.  Alles vraagt zoveel energie en we zijn blij dat hij naar buiten gaat. Onze jongen geeft zelf heel duidelijk aan, dit wil ik niet, Maar voor jouw kind kan dit helemaal anders zijn. Volg je kind hierin. Kinderen kennen zichzelf het best. Daar ben ik van overtuigd. Help je kind zichzelf te ontdekken en uit te vinden wat wel en niet werkt. Zo wordt je kind steeds zelfbewuster en veerkrachtiger. Vergoot daar waar kan het zelfbewustzijn en het probleemoplossend vermogen van je pleegkind.

      4. Zoek samen vijf manier die zorgen voor ontprikkeling

Douchen, Duckie lezen, tekenen, strijkkralen, lego bouwen en met de hamster spelen. Het zijn de vijf beste manieren die onze zoon heeft gekozen om te ontspannen. Welke vijf manier kiest jouw kind? Zoals je hierboven hebt gelezen. Soms is er rust door inspanning nodig en soms is het echt iets rustig doen zoals in alle rust op de eigen kamer een Duckie lezen of ontspannen met muziek. Vaak zijn het activiteiten voor een paar minuten. Het gaat er om dat ze werken en dat je pleegkind er door ontprikkeld.

      5. Sluit de dag fijn af

Sluit de dag ontspannen af, dat helpt je vermoeide overprikkelde kind enorm. Wat je doet kan van alles zijn: ontspannen met muziek, een slaap verhaaltje, een massage of over het bolletje aaien. De dag afsluiten is voor onze jongens best moeilijk. Het is allemaal fijn en overweldigend geweest. In het lichaam gieren de emoties en hoe kom je dan tot rust. De jongens draaien in hun bed en komen regelmatig naar beneden. Bij ons hebben we tijdens kindertijd en (die eindigt echt om 20:30) alle aandacht daarna niet meer. Maar als er echt iets is dan komen we meestal toch. We kiezen er voor om er niet te veel een ding van te maken. Maar we doen nog even dat wat nodig is en geven net nog even dat kusje of dat minuutje lieve woordjes. De aandacht is kort en afgestemd op wat ze nodig hebben. Meer sensitief dan consequent.

Help je overprikkeld pleegkind verder: aan de slag met boos gedrag

Wil jij direct aan de slag met de boosheid van je overprikkelde kind. Dan is de Toolbox boos gedrag echt een topper. Je ontvangt vijf handige tools waarmee je direct aan de slag gaat met boos gedrag van je kind. Je gaat aan de slag met het e-book om boze kinderen beter te begrijpen, je gaat doelen stellen, je gaat op je eigen patroon reflecteren en van alles leren, je ontvangt: de ik snap je helemaal methode, waardoor je meer verbinding krijgt. Het zijn handige tools die ik gebruik tijdens het 1 op 1 werken met ouders. Normaal 47 euro en nu tijdelijk 15 euro.  Lees er hier meer over deze tijdelijke aanbieding

```