Heel wat kinderen worden aangemeld met boos gedrag. Ouders merken dat hun kind moeite heeft met zelfbeheersing. Je merkt je kind is een speelbal van emoties. Wanneer ik kinderen zelfbeheersing aan leer dan ga ik aan de slag met lichaamsbewust zijn, emotioneel bewustzijn en zelfbewust zijn. Deze drie vaardigheden worden ook gebruikt in Rots en Water training.
Vergroting van lichaamsbewustzijn draagt automatisch bij aan emotioneel bewustzijn van kinderen
Emoties drukken zich nu eenmaal in het lichaam uit in de vorm van spierspanningen. Neem nu bijvoorbeeld een boos kind. Bij boosheid gaat de adem omhoog. , spieren spannen zich aan, het gezicht wordt heet (of juist koud). Soms gaan de vingers trillen, Maar meestal verliezen de kinderen het contact met de grond. Juist deze fysieke veranderingen helpen kinderen enorm om zich bewust te worden van de sensaties in het lichaam waardoor ze de verschillende emoties beter herkennen.
Wat is zelfbeheersing?
Zelfbeheersing wil zeggen dat je in sterk emotionele situaties in staat bent met je eigen emoties om te gaan. Met andere woorden je hebt controle over je eigen gedrag. Dat betekent dat je kind erin slaagt wensen, behoeften en driften in de hand te houden en het weet escalaties te voorkomen. Het weet dus niet alleen wat het juiste is om te doen, het handelt er ook naar. Je kind weet zichzelf in de hand te houden en wordt niet te snel kwaad. Het laat zicht niet te snel gaan en heeft eigen emoties onder controle. Het negatieve krijgt niet de overhand en positieve gevoelens worden snel hervonden. Je kind kan
‘ups en downs’ relativeren en laat zich niet meeslepen door eigen emoties.
Stevig staan
Wanneer je kijkt naar de jongen op de foto. Hij doet zijn best om stevig te staan. Zijn hoofd omhoog en zijn buikspieren wat aangetrokken en rechtop. Toch maakt deze jongen niet echt een super stevige indruk. Hoe zou het zijn als hij zijn beide benen stevig op de grond zou zetten, helemaal rechtop gaat staan. Zijn schouders nog iets rechter zou trekken en diep zou ademen. Wanneer kinderen stevig staan en rust in de buik hebben dan staan ze steviger.
Rust in de buik helpt bij zelfbeheersing
Rust in de buik zorgt natuurlijk voor lichaamsbewust zijn en leidt tot emotioneel bewust zijn. Met een rustige buik sta je stevig en helpt bij de ontwikkeling van zelfbeheersing en samenhangend daarmee ook het maken van keuzen. Want als deze jongen een duw krijgt zal hij waarschijnlijk gemakkelijk uit evenwicht gaan. Logisch met je voeten tegen elkaar sta je minder stevig dan gespreid. De kans dat deze jongen zelfbeheersing verliest wanneer hij geduwd wordt is groter. Maar als hij sterk en stevig staat en rust in de buik heeft lukt het om een andere keuze te maken en stop te zeggen!
Je kind helpen met zelfbeheersing. Hoe doe je dat?
In deze Podcast ga ik hier dieper op in. Beluister hem hier. Wil je meer ontdekken emoties en praten met kinderen over gevoelens? Dan is de challenge praten met kinderen over gevoelens mega waardevol. Regelmatig start ik de Challenge praten met kinderen over gevoelens. Lees er hier meer over