Home » Blog » Assertiviteit » Vrienden maken: hoe doe je dat?
vrienden-maken-hoe-doe-je-dat-kindercoach-sander-kooijman-blog

Vrienden maken: hoe doe je dat?

door | 6 okt, 2021 | Assertiviteit, Integratieve Kindercoaching

Vriendschap op de basisschool
De meeste kinderen vinden het fijn om vrienden te hebben. Het ene kind sluit gemakkelijker vriendschappen dan het andere kind. Wat doe je nu als je merkt dat je kind weinig aansluiting heeft met andere kinderen? Gedurende de dag hebben kinderen met heel wat andere kinderen te maken: op het schoolplein, in de klas, op de sportclub of in de buurt. Kinderen zitten bij elkaar in de klas, spelen buiten, werken samen aan een project, helpen elkaar, doen een spelletje samen of maken ruzie. Spelenderwijs leren kinderen zichzelf en elkaar door samen te spelen beter kennen. Ze ontdekken met wie ze wel en niet een klik hebben en zo ontstaat het eerste begin van een vriendenkring.

Hoe ontwikkelt vriendschap zich?
Meestal ontstaan in de kleuterklas en soms al daarvoor de eerste speelafspraakjes tussen kinderen. Het gaat dan vaak om het samen zijn, het nieuwsgierig zijn naar speelgoed van de ander of een activiteit samen doen. Meestal spelen kleuters nog meer naast elkaar dan met elkaar samen spelen. In de leeftijd van vier tot acht jaar zie je dat de vriendschap zich verder ontwikkelt. Vanaf acht jaar verdiepen vriendschappen zich meer en meer en kiezen kinderen vrienden met dezelfde interesses. Het contact met leeftijdsgenoten en het gevoel van “erbij horen” wordt dan voor veel kinderen steeds belangrijker.

Hoe ziet de vriendkring van je kind uit?
Met welke kinderen gaat je kind graag om? Hoe ziet je kind zijn of haar aansluiting met anderen? Is het oké zo of kan het anders? Het is heel leuk om samen met je kind in kaart te brengen welke vrienden het heeft. Ga eens met je kind in gesprek over de vriendengroep. Zowel bij jonge als oudere kinderen is het heel waardevol om een zicht te hebben met wie je kind omgaat. Door in gesprek te gaan met je kind ontdek je misschien wel dat je kind juist heel veel kinderen noemt of misschien twee of drie. Het is natuurlijk heel interessant om zo met je kind het hier over te hebben en te ontdekken hoe je kind het beleeft. Sommige kinderen vinden het juist fijn om een paar vrienden te hebben of zelfs alleen te zijn terwijl andere kinderen liever in een grote groep samen zijn. Hoe ziet de vriendenkring ervan je kind uit? Wat vindt je kind er van?

Vrienden maken hoe doe je dat?
Stel dat je kind aangeeft wat meer vrienden te willen. Hoe doe je dat? Vrienden maken doen kinderen vrij onbewust. Ze staan er meestal niet zo stil bij hoe ze dat doen. Het gebeurt gewoon… of niet. Kinderen ontmoeten heel wat kinderen op een dag. Misschien stapt jouw kind heel gemakkelijk op een ander kind af. Sommige kinderen hebben een zetje nodig om een stap te durven zetten. Ze willen wel maar durven niet of ze weten nog niet hoe het aan te pakken. Soms is hulp nodig om het ijs te breken.

Je zelf laten zien
Een slimme manier om vrienden te maken is jezelf op een positieve manier te laten zien. Wanneer je kind zelf leuk doet, dan doen andere kinderen vaak automatisch leuk terug. Gewoon een leuke en aardige reactie geven. Natuurlijk kan je kind ook op iemand afstappen en een praatje beginnen. Even iets vertellen wat het graag doet en je zal zien dat andere kinderen er snel positief op reageren. Je kind kan ook iets meenemen: een bal of Pokémonkaarten en voor je het weet is het ijs gebroken. Kinderen maken vrienden door aardig te doen, eerlijk te zijn en initiatief te nemen. Het gaat dan om actief en assertief gedrag.

Tips om kinderen te helpen vrienden te maken

✅ Help kinderen om in contact met andere kinderen te komen
Jonge kinderen kan je helpen door samen naar plekken te gaan waar andere kinderen spelen. Bijvoorbeeld bij de speeltuin of de kinderboerderij. Daar zijn vaak ook andere kinderen. Je kind gaat van alles ontdekken en je zult het samenspel ontstaat dan vanzelf. Soms zoeken kinderen elkaar meteen op. Je kan je kind ook helpen om een gesprekje aan te gaan. Zo demonstreer je eigenlijk hoe je zelf de eerste stap kunt nemen. Oudere kinderen hebben soms een zetje nodig. “Het is mooi weer, ga eens met je fiets langs het voetbal- of speelveld’.

✅ Maak tijd vrij voor speelafspraken
Maak zelf als ouder tijd vrij zodat er in ieder geval ruimte is. Je kind kan dan andere kinderen uitnodigen of een keer bij andere kinderen spelen. Sommige kinderen vinden het bij een ander kind heel spannend. Kinderen vinden het dan fijn dat je er nog even bent. Vervolgens is het ook tijd om te gaan en je kind los te laten. Je kind heeft een afspraak, niet jij. Het helpt om hier vooraf iets met je kind over af te spreken. Bijvoorbeeld dat je na een paar minuten gaat. Zo wordt de spannende gebeurtenis al weer meer voorspelbaarder voor je kind.

✅  Lees boeken of bekijk series die over vriendschap gaan
Ga samen met je kind boeken lezen over het thema vriendschap. In de bibliotheek is er van alles te vinden over vriendschap. Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Kikker en zijn vriendjes of het boek van Woeste Willem. Op de televisie vind je programma’s zoals: Jack en de nooit gedacht Piraten, Mickey Mouse Clubhuis en Casper en Lisa. Deze programma’s gaan over vriendschappen en allerlei sociale situaties komen aanbod. Zo krijgt je kind allemaal voorbeelden over vriendschap. Naar welk programma over vriendschap kijkt jouw kind graag?

Geef je kind het voorbeeld: doe het voor
Een actieve houding aannemen is voor kinderen vaak nog best spannend. Help je kind met handige zinnetjes en geef voorbeelden hoe je kind het kan aanpakken. Jij bent het grote voorbeeld en vaak nemen kinderen jouw manier over. Doe het voor en jouw kind doet het na.

Challenge: In vijf dagen meer vrienden maken:

Wil jij samen met je kind aan de slag met het thema vriendschap? Dan heb ik iets heel leuks. Binnenkort starten we met de challenge:
In 5 dagen meer vriendjes. Met uitdagende achtergrondinformatie, leuke filmpjes en opdrachten neem ik jou en je kind mee om samen een stap te zetten. Lees er meer over en doe mee!

Over Sander

Ik ben Sander Kooijman. Ontwikkelingspsycholoog, schoolmaatschappelijk werker en integratief kindertherapeut (i.0.). Kinderen en ouders kunnen bij mij terecht voor hulp bij de opvoeding en ontwikkeling. Ik ben specialist op gebied van kinderen met boos gedrag.

Gerelateerde artikelen

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Kinderen met moeilijk gedrag hebben het vaak ook moeilijk

Met moeilijk gedrag trekken kinderen aandacht. Het ene kind laat dit merken door zich terug te trekken. Andere kinderen overschreeuwen zich of laten met boos en opstandig gedrag merken dat er iets speelt. Vaak wordt gekozen voor een gedragsaanpak. Alleen moeilijk gedrag komt vaak voort omdat kinderen ergens meezitten. Zou het dan niet helpend zijn om eerst met het nare gevoel van het kind aan de slag te gaan? In dit blog geef ik een aantal tips hoe jij gemakkelijker met kinderen in gesprek komt over gevoelens.

Lees meer
Help ik heb zo’n last van een naar gevoel

Help ik heb zo’n last van een naar gevoel

Ouders en leerkrachten melden kinderen aan wanneer ze zorgen hebben over de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen laten met moeilijk gedrag zien dat ze last hebben van een naar gevoel. In dit blog lees je wat sociaal emotionele ontwikkeling is en hoe je jouw kind kan helpen met een naar gevoel.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin3